Μεξικό: Νεκροί σε συγκρούσεις, λίγο πριν τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές

Μεξικό: Νεκροί σε συγκρούσεις, λίγο πριν τις βουλευτικές και τοπικές εκλογές

Αιματηρές συμπλοκές στο Μεξικό. Δέκα νεκροί λίγο πριν την έναρξη των εκλογών

Συμπλοκές μεταξύ μελών πολιτοφυλακής αυτοάμυνας προκάλεσαν αργά χθες βράδυ τον θάνατο τουλάχιστον δέκα ανθρώπων στο νότιο Μεξικό, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των βουλευτικών και τοπικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα, ανακοίνωσε ότι η επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα της πολιτείας Γκερέρο.

Ο Ραμόν Ναβαρέτε, πρόεδρος της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας, είπε ότι μέλη της επιτροπής έχουν καταμετρήσει δέκα σορούς και προσπαθούν να εξακριβώσουν την πιθανότητα άλλοι τρεις άνθρωποι να έχουν σκοτωθεί. "Αναμένουμε τον τελικό απολογισμό των θυμάτων", δήλωσε.

Οκτώ σοροί κείτονταν στο δρόμο, μια στο σημείο των πυροβολισμών και οι άλλες επτά μπροστά από παρακείμενα σπίτια, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χολάπα της πολιτείας Γκερέρο.

Η συμπλοκή έλαβε χώρα μεταξύ αντίπαλων φατριών "της ίδιας πολιτοφυλακής αυτοάμυνας" που ονομάζεται Ενωμένο Μέτωπο για την Ασφάλεια και την Ανάπτυξη της Πολιτείας Γκερέρο (FUSDEG), αναφέρει η ανακοίνωση της πολιτειακής κυβέρνησης. Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν "κατά τα φαινόμενα εξαιτίας διαμάχης για τον έλεγχο εδάφους", προσθέτει.

Η ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε μέσα σε ένα σπίτι που χρησίμευε ως διοικητήριο στην είσοδο του χωριού αυτού των 500 κατοίκων, βόρεια του Ακαπούλκο.

Οι πολιτοφυλακές αυτοάμυνας επιτρέπεται να αναπτύσσουν δράση μέσα στις κοινότητες αυτοχθόνων της πολιτείας Γκερέρο όπου μπορούν να διασφαλίζουν τη δημόσια τάξη.

Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν παρά την ανάπτυξη στρατιωτών και αστυνομικών στις πολιτείες Γκερέρο και Οαχάκα για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών.

Η FUSDEG είναι ομάδα αυτοάμυνας που συγκροτήθηκε προ διετίας από πολίτες αγανακτισμένους από τις κλοπές, τις απαγωγές και τους εκβιασμούς που υφίστανταν από εγκληματικές συμμορίες.

Η Γκερέρο είναι μία από τις πιο βίαιες πολιτείες της χώρας. Διάφορα καρτέλ εμπόρων ναρκωτικών διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης ναρκωτικών, ενώ πολιτοφυλακές αυτοάμυνας προσπαθούν να προστατεύσουν τις κοινότητες.

Η συμπλοκή δεν φέρεται να έχει σχέση με τη διεξαγωγή σήμερα των βουλευτικών και δημοτικών εκλογών, για την ανάδειξη 500 μελών του κοινοβουλίου, εννέα κυβερνητών και 900 δημοτικών συμβούλων.

SHARE:

24Media Network