Μικρή στροφή Μπους για το κλίμα

default image

Μικρή υποχώρηση στην έως τώρα στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα διαφαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος

Μικρή υποχώρηση στην έως τώρα στάση των Ηνωμένων Πολιτειών για το κλίμα, διαφαίνεται από τις δηλώσεις που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε όλες τις αναπτυγμένες χώρες να συμφωνήσουν σε μακροχρόνιους στόχους, προκειμένου να μειωθεί η εκπομπή αερίων που προκαλεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα ζητήματα περιβάλλοντος και δεσμεύτηκε να υπάρξουν συναντήσεις με αξιωματούχους 14 αναπτυγμένων κρατών, προκειμένου να τεθούν οι στόχοι έως το τέλος του 2008 και να αφορούν την περίοδο μετά το 2012, οπότε λήγει η ισχύς του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιογραφικές πηγές, ο Λευκός Οίκος δεν θα συμφωνήσει με τις προτάσεις της γερμανικής προεδρίας, που θα υποβληθούν στη Σύνοδο της Ομάδας των 8 τον Ιούνιο.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Η πρωτοβουλία του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι σημαντική, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ευχήθηκε η διεθνής κινητικότητα που παρατηρείται να συνεχιστεί στο πλαίσιο του ΟΗΕ.  Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ χαρακτήρισε πάρα πολύ μεγάλο βήμα τις πρωτοβουλίες Μπους, εκτιμώντας ότι θέτει το σωστό πλαίσιο ενόψει της επικειμένου συνόδου των Οκτώ.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επέκρινε τη νέα πρωτοβουλία Μπους και ζήτησε μια πιο “φιλόδοξη στάση” από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών.  Για επαναδιατύπωση της ίδιας αμερικανικής πολιτικής, που δεν πέτυχε στο παρελθόν να επιφέρει τη μείωση των εκπομπών, έκανε λόγο ο επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα