Τουρκία: Ξυλοκόπησαν και φυλάκισαν τουρίστα επειδή “φαινόταν γκέι”

Διαβάζεται σε 5'
Τουρκία: Ξυλοκόπησαν και φυλάκισαν τουρίστα επειδή “φαινόταν γκέι”
Άνδρας με χειροπέδες (φωτογραφία αρχείου) iStock

Ο Γολγοθάς ενός τουρίστα στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή, όπως καταγγέλλει, “φαινόταν γκέι”. Ανησυχία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Τουρκία.

Ο Μιγκέλ Αλβάρο από την Πορτογαλία επέλεξε να επισκεφθεί τον περασμένο μήνα την Κωνσταντινούπολη για να περάσει μερικές ημέρες ξεκούρασης. Ο ίδιος ταξίδεψε μόνος στην Τουρκία και όλα έμοιαζαν να είναι εντάξει…

Όλα αυτά, μέχρι τις 25 Ιουνίου, όταν ο άνδρας βγήκε από το κατάλυμά του, για να συναντήσει έναν φίλο και να φάνε μαζί.

Κατά τη διάρκεια της εξόδου του, ο τουρίστας ζήτησε από την αστυνομία οδηγίες για τον προορισμό του, αγνοώντας ότι την ημέρα εκείνη διεξάγονταν η παρέλαση Υπερηφάνειας σε κοντινή απόσταση, μια παρέλαση η οποία δεν είχε πάρει έγκριση από τις αρχές και στιγματίστηκε από ακραία αστυνομική βία.

Ο 34χρονος άνδρας, ο οποίος είναι ομοφυλόφιλος, είπε ότι ένας από τους αστυνομικούς διέταξε να τον συλλάβουν αμέσως. Μάλιστα, οι αστυνομικοί τον χτύπησαν, πετώντας τον πάνω σε ένα βαν.

«Μου έπιασαν τα χέρια και προσπάθησα να ελευθερωθώ. Ένας από αυτούς με χτύπησε στα πλευρά.. Με έσπρωξαν πάνω σε ένα βαν, με χτύπησαν στον ώμο και άρχισα να αιμορραγώ. Μετά από πέντε ώρες μέσα στο βαν της αστυνομίας, στο οποίο μου είπαν μόνο να σιωπήσω και να είμαι ήσυχος, ένας από αυτούς μου εξήγησε ότι είχα τεθεί υπό κράτηση λόγω της εμφάνισής μου», είπε στο πορτογαλικό μέσο P3.

«Νόμιζαν ότι θα συμμετείχα στη μη εξουσιοδοτημένη LGBTI+ πορεία που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί κοντά γιατί έμοιαζα ομοφυλόφιλος. Ήμουν στο λάθος μέρος τη λάθος στιγμή».

Σύμφωνα με το lbc.co.uk, ο Αλβάρο είπε ότι οι αστυνομικοί είχαν εντολή να συλλάβουν έναν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων από την παρέλαση.

Έτσι ξεκίνησε μια φρικτή δοκιμασία κατά την οποία ο άνδρας κρατήθηκε στο βαν της αστυνομίας για 13 ώρες.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, την επόμενη μέρα οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών, όπου ισχυρίστηκε ότι υπήρχαν σκουλήκια που σέρνονταν στα σεντόνια

Μετά από αρκετές ώρες, οι φρουροί της φυλακής φώναξαν το όνομά του και νόμιζε ότι θα απελευθερωθεί. Ωστόσο, αυτός και αρκετοί άλλοι κρατούμενοι οδηγήθηκαν σε μια άλλη φυλακή κοντά στα σύνορα με τη Συρία, στην ανατολική πλευρά της χώρας. Η μεταφορά τους διήρκησε 17 ώρες.

Ο Αλβάρο είπε ότι απειλήθηκε από άλλους κρατούμενους επειδή είναι ομοφυλόφιλος, αλλά ορισμένοι συγκρατούμενοί του τον προστάτευσαν.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι μετά βίας τους έδιναν νερό και σχεδόν δεν κοιμόντουσαν, από φόβο μήπως του επιτεθούν κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη φυλακή.

Όπως καταγγέλλει, δεν του επιτρεπόταν να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του για αρκετές ημέρες, οπότε κανείς από τους οικείους τους δεν γνώριζε πού βρισκόταν. Τελικά του επετράπη να κάνει χρήση του τηλεφώνου στις αρχές Ιουλίου, με τον ίδιο να καλεί τον πατέρα του για να του πει πού βρίσκεται.

Ο πατέρας του ανέλαβε δράση και ζήτησε από την πορτογαλική πρεσβεία να τον βοηθήσει να ελευθερώσει τον γιο του. Ο Αλβάρο αφέθηκε ελεύθερος, 20 ημέρες μετά τη σύλληψή του.

Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο αεροδρόμιο από την αστυνομία και πέταξε για την Πορτογαλία. Ο ίδιος, μετά την περιπέτειά του, δήλωσε πως συνιστά κανείς να μην επισκεφτεί την Τουρκία, κυρίως τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.

«Αυτή τη στιγμή, είμαι σε φρικτή ψυχολογική κατάσταση, φοβάμαι πολύ τις συνέπειες στο μέλλον», είπε στο P3.

Τεράστια ανησυχία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Τουρκία

Η κατάσταση αναφορικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην Τουρκία παραμένει άκρως προβληματική. Παρά τις μικρές προόδους που έχουν σημειωθεί, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή των μελών της κοινότητας.

Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, η νομοθεσία περί αντιμετώπισης των διακρίσεων, που εισήχθη το 2014, αν και θετική, δεν εφαρμόζεται και οι διακρίσεις εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα να αντιμετωπίζει βία, απειλές και επιθέσεις σε καθημερινή βάση.

Υπενθυμίζεται ότι στον φετινό “Rainbow χάρτη” της Ευρώπης, στον οποίο αποτυπώνεται το πού βρίσκεται κάθε χώρα της Ηπείρου σε σχέση με τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, η Τουρκία βρίσκεται κυριολεκτικά στον πάτο.

Στην κορυφή της κατάταξης βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Μάλτα (89%), ενώ η Ελλάδα (57%) βρίσκεται στη 13η θέση. Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βλέπουμε την Τουρκία (4%) και το Αζερμπαϊτζάν (2%).

ILGA-Europe

Σημειώνεται ότι τα Pride στην Τουρκία απαγορεύονται από το 2015. Παρά την απαγόρευση, για ακόμη μια χρονιά τα θαρραλέα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και οι σύμμαχοί τους συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, παρά τον τεράστιο κίνδυνο. Η κίνησή τους είδε περισσότερα από 200 άτομα να συλλαμβάνονται από τις αρχές.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα