Μίνι Σύνοδος για το προσφυγικό: Στο τραπέζι η συνεργασία Ελλάδας - Τουρκίας

Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο το προσφυγικό και τα σύνορα της Ευρώπης την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015// ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.
(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI)
Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επίκεντρο το προσφυγικό και τα σύνορα της Ευρώπης την Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015// ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) EUROKINISSI

Τι συζήτησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Τι ειπώθηκε και τι συμφωνήθηκε κατά τη "μίνι" Σύνοδο των 10 χωρών με την Τουρκία

Σε θετικό κλίμα οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, τόσο με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και στη "μίνι – σύνοδο" των 10+1 χωρών, Αυστρία, Γερμανία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γαλλία, Σουηδία, Φιλανδία, Ολλανδία, Σλοβενία, Ελλάδα και Τουρκία.

Όσον αφορά στο θέμα της προσφυγικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε και στις δύο συναντήσεις ότι οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρού.

"Έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην ΕΕ. Καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας ΕΕ-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι πρόβλημα δημιουργεί και το καθεστώτος θεωρήσεων [visa] της Τουρκίας με κάποιες χώρες, αναδεικνύοντας ειδικά:

- Την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (πχ από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία. 

- Την σημασία καθιέρωσης μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην ΕΕ κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι τα ανωτέρω ζητήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά προσθέτοντας ότι πρέπει να εξεταστούν άμεσα στο πλαίσιο Ομάδας Εργασίας που θα συσταθεί. Παράλληλα απέδωσαν ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας για το προσφυγικό στο πλαίσιο και της σχετικής διϋπουργικής ομάδας εργασίας.  

Στο πλαίσιο της διμερούς με τον Αχμέτ Νταβούτογλου συζητήθηκε πρόγραμμα διμερών συναντήσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε υπουργικό και υπηρεσιακό επίπεδο, στο προσεχές μέλλον.

Ακόμη, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Συνόδου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εντός του Φεβρουαρίου, ενώ συμφωνήθηκε η ανάπτυξη τριμερούς συνεργασίας με Βουλγαρία στους τομείς της ενέργειας, διαχείριση υδάτων και μεταφορών / συγκοινωνιών, με το ενδεχόμενο για Σύνοδο το Μάρτιο.            

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βρυξέλλες, Σύνοδος Κορυφής, Πρόσφυγες
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τσίπρας: Έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Τουρκία, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών

Σύνοδος Κορυφής: Μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία

Οι Βρυξέλλες πιέζουν την Ελλάδα για το προσφυγικό. Τι θα ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας

Ολάντ: 'Απόλυτα σύμφωνος' με την ίδρυση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής

SHARE:

24Media Network