Μινσκ για Νόμπελ Ειρήνης στον Μπιαλιάτσκι: “Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ”

Μινσκ για Νόμπελ Ειρήνης στον Μπιαλιάτσκι: “Θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ”
Ο Άλες Μπιαλιάτσκι νικητής του Νόμπελ Ειρήνης 2022 Sergei Grits, File/AP Photo

Η αντίδραση του Μινσκ για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Λευκορώσο αντιφρονούντα Άλες Μπιαλιάτσκι.

Η Λευκορωσία κατήγγειλε την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον φυλακισμένο Λευκορώσο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άλες Μπιαλιάτσκι, από κοινού με τη ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση “Memorial” και την ουκρανική οργάνωση “Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες”.

“Τα τελευταία χρόνια οι αποφάσεις -και μιλάμε για το βραβείο ειρήνης- έχουν πολιτικοποιηθεί τόσο πολύ που θα τρίζουν τα κόκαλα του Άλφρεντ Νόμπελ (σ.σ. ιδρυτή των ομώνυμων βραβείων)”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της λευκορωσικής διπλωματίας, Ανατόλι Γκλαζ.

Ποιος είναι ο Άλες Μπιαλιάτσκι

Ένας από τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης είναι ο Λευκορώσος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Άλες Μπιαλιάτσκι, ο οποίος αυτή τη στιγμή κρατείται προφυλακισμένος.

Ο 60χρονος Άλες Μπιαλιάτσκι, είναι ο ιδρυτής του Κέντρου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Viasna (Άνοιξη) της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 ως απάντηση στη βάναυση καταστολή των διαδηλώσεων στους δρόμους από τον αυταρχικό ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“[Ο Μπιαλιάτσκι έχει αφιερώσει τη ζωή του στην προώθηση της δημοκρατίας και της ειρηνικής ανάπτυξης στην πατρίδα του”, δήλωσε η επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.

Ο Μπιαλιάτσκι συνελήφθη για πρώτη φορά και φυλακίστηκε το 2011-14 με κατηγορίες φοροδιαφυγής που πάντα αρνιόταν.

Συνελήφθη ξανά το 2020 μετά από μαζικές διαμαρτυρίες κατά τις οποίες η αντιπολίτευση της Λευκορωσίας και οι ανεξάρτητοι παρατηρητές υποστήριζαν ότι ήταν νοθευμένες οι εκλογές στη Λευκορωσία που κράτησαν τον Λουκασένκο στην εξουσία.

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ Μπέριτ Ράις-Άντερσεν δήλωσε ότι “δεν είχε υποχωρήσει ούτε μια ίντσα για τον αγώνα του για τα ανθρώπινα δικαιώματα” στη Λευκορωσία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα