Μηνύουν τον Πούτιν οι οικογένειες των θυμάτων της καταρριφθείσας πτήσης της Malaysia

Μηνύουν τον Πούτιν οι οικογένειες των θυμάτων της καταρριφθείσας πτήσης της Malaysia

Αποζημίωση ύψους 6,5 εκατ. ευρώ για κάθε θύμα, ζητάνε οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν το 2014 όταν πύραυλος κατέρριψε την πτήση ΜΗ17 πάνω από την Ουκρανία

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατά της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, προσέφυγαν οι οικογένειες των θυμάτων της πτήσης ΜΗ17 της Malaysia Airlines.

Το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, εν μέσω των συγκρούσεων των κυβερνητικών στρατευμάτων της Ουκρανίας και φιλορώσων αυτονομιστών, οδηγώντας στο θάνατο και τα 298 άτομα που επέβαιναν σ' αυτό.

Οι δυτικές χώρες και η Ουκρανία υποστηρίζουν ότι υπεύθυνοι για την τραγωδία είναι οι αντάρτες ενώ η Ρωσία κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις. Σύμφωνα με μια ολλανδική έκθεση, που έγινε γνωστή πέρσι, το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από ρωσικής κατασκευής πύραυλο Buk, χωρίς να ξεκαθαρίζεται ωστόσο από ποιο στρατόπεδο προήλθε. Τα περισσότερα θύματα ήταν Ολλανδοί, με την ποινική έρευνα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του επιβάτη στη ζωή, ζητώντας αποζημίωση ύψους περίπου 6,5 εκατ. ευρώ για κάθε θύμα. "Οι Ρώσοι δεν έχουν κανένα στοιχείο για να κατηγορούν την Ουκρανία. Εμείς έχουμε γεγονότα, φωτογραφίες, έγγραφα, αρκετά στοιχεία", δήλωσε η επικεφαλής της δικηγορικής ομάδας με έδρα τις ΗΠΑ που έχει αναλάβει την υπόθεση, επισημαίνοντας ότι είναι σε αναμονή για την απόφαση του δικαστηρίου αν θα συζητηθεί ή όχι το θέμα.

Η προσφυγή που κατατέθηκε υπογράφεται από 33 συγγενείς θυμάτων, εκ των οποίων οκτώ από την Αυστραλία, ένας από τη Νέα Ζηλανδία και οι υπόλοιποι από τη Μαλαισία ενώ δικηγορικό γραφείο στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας έχει αναλάβει να προχωρήσει την υπόθεση και για άλλες οικογένειες θυμάτων.

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network