Μηχανισμός ασφαλείας σταμάτησε μετωπική σύγκρουση τρένων στη Νορβηγία

Διαβάζεται σε 3'
Μηχανισμός ασφαλείας σταμάτησε μετωπική σύγκρουση τρένων στη Νορβηγία
H εμπορική αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε την Παρασκευή 22/3 στη Νορβηγία. NORWEGIAN ACCIDENT INVESTIGATION BOARD

Εμπορική αμαξοστοιχία εκτροχιάστηκε την Παρασκευή 22/3 στη Νορβηγία, ώστε να μην συγκρουστεί με επερχόμενο τρένο που ακινητοποιήθηκε σε απόσταση χιλιομέτρου.

Εμπορική αμαξοστοιχία με 25 βαγόνια εκτροχιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22/3 στην Άρνα, κοντά στο Μπέργκεν της Νορβηγίας.

Φέρεται να παραβίασε κόκκινο φωτεινό σηματοδότη και εκτροχιάστηκε στη σήραγγα Arnanipa.

Ο μηχανοδηγός τραυματίστηκε ελαφρά και βαγόνια ανετράπησαν, ωστόσο δεν υπήρχαν άλλοι τραυματίες.

Στις 20.26 εστάλη έκτακτη προειδοποίηση για πιθανή διαρροή αερίου ως αποτέλεσμα του σιδηροδρομικού ατυχήματος. Στις 10 το βράδυ αναφέρθηκε πως ο κίνδυνος είχε ξεπεραστεί.

Αμέσως έσπευσε στον τόπο του ατυχήματος η πυροσβεστική για να κόψει το ρεύμα στις γραμμές και να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε όποιον τις χρειαζόταν.

Ακολούθησαν εκπρόσωποι της αστυνομίας, του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών Ατυχημάτων, της Εθνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και της μονάδας έρευνας και ανάλυσης της Bane NOR (κυβερνητική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την ιδιοκτησία, τη συντήρηση, τη λειτουργία και την ανάπτυξη του νορβηγικού σιδηροδρομικού δικτύου).

«Σε κάθε τέτοια περίπτωση απαιτούνται κάποιες εργασίες καθαρισμού προτού να είναι ασφαλές για εμάς να εισέλθουμε στην περιοχή» είπε η διευθύντρια της Επιτροπής, Ida Hogganvik Grøndahl στην ιστοσελίδα VG «έχουμε συγκεντρώσει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε, για να καταλάβουμε την πλήρη εικόνα των γεγονότων που οδήγησαν στον εκτροχιασμό. Συνήθως δεν παίζει ρόλο μόνο ένας παράγοντας».

NORWEGIAN ACCIDENT INVESTIGATION BOARD

Η έρευνα ολοκληρώθηκε την Κυριακή 24/3.

Όπως δήλωσε η Grøndahl «γνωρίζουμε ότι το σύστημα εκτροπής -εκ των συστημάτων ασφαλείας του δικτύου- υποχρέωσε την εμπορική αμαξοστοιχία να πάει προς τα δεξιά και να ‘βγει’ από τη γραμμή του, ώστε να αποτραπεί μια πιθανή σύγκρουση με ένα επερχόμενο τρένο».

Μετά την παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη ‘έφυγε’ έκτακτη προειδοποίηση σε όλα τα τρένα που κινούνταν στην περιοχή «μέσω της οποίας υποχρεούνται να μειώσουν την ταχύτητα τους».

Tην ώρα του εκτροχιασμού της εμπορικής αμαξοστοιχίας, υπήρχε μια άλλη μέσα στη σήραγγα -ένα τρένο με 200 επιβάτες που είχε φύγει από το Όσλο με προορισμό το Μπέργκεν.

Εάν δεν είχε ειδοποιηθεί για τον εκτροχιασμό, θα έπεφτε με πλήρη ταχύτητα πάνω στο εκτροχιασμένο εμπορικό τρένο.

Ωστόσο, ακινητοποιήθηκε σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου.

Σύμφωνα με μαρτυρίες η πυροσβεστική υπηρεσία δεν γνώριζε την ύπαρξη της επιβατικής αμαξοστοιχίας μέσα στο τούνελ, έως ότου τη δει μπροστά της. Έγινε επιστροφή στον προηγούμενο σταθμό, όπου οι επιβάτες επιβιβάστηκαν σε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς.

Από την πρώτη στιγμή, οι υπεύθυνοι του νορβηγικού σιδηρόδρομου απαγόρευσαν την έξοδο των επιβατών, εντός της σήραγγας και τη μετακίνηση τους με τα πόδια.

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας Anja Mathiesen είπε στο BT ότι βάσει πλάνου το τρένο θα απομακρυνόταν τη Δευτέρα 25/3. Τη συνέχεια ανέλαβαν οι ερευνητές.

«Η συνολική εικόνα των αποδεικτικών στοιχείων, ο ταχογράφος που περιήλθε στην κατοχή μας (καταγράφει τα στοιχεία από το τρένο) και οι πληροφορίες που εξασφαλίσαμε, μας έκαναν να κινήσουμε τις διαδικασίες έρευνας και να επικεντρωθούμε σε δυο υπόπτους».

Είναι ο μηχανοδηγός της εμπορικής αμαξοστοιχίας και ένας υπάλληλος που προετοίμασε το τρένο πριν την αναχώρηση.

Στις καταγγελίες που γίνονται είναι πως θα ήταν χρήσιμο εφ εξής να μην υπάρχει μόνος ένας άνθρωπος (μηχανοδηγός) στα πολύ μεγάλα εμπορικά τρένα που μπορούν να μεταφέρουν πράγματα τα οποία να θέσουν σε κίνδυνο και άλλες ζωές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα