Μονά-ζυγά δικά τους

default image

Το 85,2% των σκοπιανών υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως να υπάρξει αλλαγή στην ονομασία της χώρας

Το 85,2% των σκοπιανών υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και θα ψήφιζε “ναι” σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ενώ μόλις 6% δεν υποστηρίζει την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση που διεξήγαγε η μη κυβερνητική οργάνωση “Ινστιτούτο Δημοκρατίας” σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ. 

Ωστόσο, παρά την τεράστια υποστήριξη για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το 69,9% δήλωσε ότι δεν επιθυμεί την αλλαγή του ονόματος της χώρας προκειμένου να καταστεί δυνατή η ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ το 23% των ερωτηθέντων υποστήριξε την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ (προκειμένου η χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). 

Στην ερώτηση ποιο θα ήταν το πιο σημαντικό πλεονέκτημα από την ένταξη στο ΝΑΤΟ, το 19,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το σημαντικότερο είναι η ενίσχυση της σταθερότητας της χώρας τους, ενώ το 16,1% θεωρεί ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της ΠΓΔΜ. Περίπου το 45% των ερωτηθέντων δεν άλλαξε τη στάση του για το ΝΑΤΟ μετά τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, το 12,8% άλλαξε τη στάση του αρνητικά και το 21,3% άλλαξε τη στάση του θετικά. 

Στην ερώτηση ποια χώρα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το 61,4% απάντησε οι ΗΠΑ, το 22,3% δεν μπορούσε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση, το 8,4% απάντησε ότι η Σλοβενία είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και το 4,8% απάντησε η Τουρκία.

Η έρευνα έγινε το διάστημα από 7 έως 10 Σεπτεμβρίου σε δείγμα 1.113 ατόμων, από τους οποίους το 72% ήταν σλαβομακεδονικής καταγωγής και 23,4% αλβανικής καταγωγής.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα