Μονή της Χώρας: Ο Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ακόμη ένα βυζαντινό ναό

Διαβάζεται σε 3'
Προσευχή έξω από την Αγία Σοφία
Προσευχή έξω από την Αγία Σοφία Associated Press

Στην τελική ευθεία για την πραγματοποίηση της πρώτης ισλαμικής προσευχής στη Μονή της Χώρας βρίσκεται η Τουρκία, με την εφημερίδα Yeni Safak να αναφέρει ότι αυτό θα συμβεί στις 23 Φεβρουαρίου.

Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ακόμη ένας βυζαντινός ναός -όπως φαίνεται- θα έχει την ίδια τύχη. Ο λόγος για τη Μονή της Χώρας, που λειτουργούσε ως μουσείο για 79 χρόνια.

Όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, στις 23 Φεβρουαρίου η Μονή της Χώρας αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί, για την προσευχή της Παρασκευής.

Σημειωτέον πως ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε λάβει τη σχετική απόφαση το 2020, μαζί με την Αγία Σοφία, ωστόσο τα σχέδια «πάγωσαν» προκειμένου να πραγματοποιηθούν κάποια έργα αποκατάστασης.

Η εν λόγω εκκλησία, η οποία κατά πολλούς ιστορικούς αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό στην Κωνσταντινούπολη μετά την Αγία Σοφία, μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και στη συνέχεια είχε γίνει μουσείο με απόφαση του Μουσταφά Κεμάλ.

Ωστόσο, το 2019 είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί. Ακολούθησε, το 2020, δημοσίευση του ΦΕΚ, με το οποίο αναμένετο να εφαρμοστεί η απόφαση και η Μονή της Χώρας, με τη δικαιοδοσία του μνημείου να περνά στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας.

Τα έργα για τη Μονή της Χώρας

Σύμφωνα πάντα με τη Yeni Safak, «το ιστορικό τζαμί, επιπλωμένο με ειδικά σχεδιασμένα κόκκινα χαλιά, προγραμματίζεται να ανοίξει για προσκύνηση την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου». Γίνεται γνωστό, δε, ότι «τα ψηφιδωτά και οι τοιχογραφίες στο ιστορικό τζαμί διατηρήθηκαν κατά την αναστήλωση και θα είναι επισκέψιμα».

Η τουρκική εφημερίδα, μάλιστα, παρουσιάζει σχετικές φωτογραφίες από το εσωτερικό και το εξωτερικό της Μονής, ενώ κάνει μνεία στην αρχιτεκτονική της.

Σημειώνεται πως η Μονή της Χώρας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του ιστορικού κέντρου της Κωνσταντινούπολης και σε μικρή απόσταση από τη βυζαντινή πύλη της Αδριανούπολης.

Πώς θα αντιδράσει η Αθήνα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση της ελληνικής πλευρά στα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα οποία μπορεί μεν να είχαν δρομολογηθεί από το 2020, αλλά η υλοποίησή τους γίνεται σε μια περίοδο που Αθήνα και Άγκυρα κάνουν λόγο για «ευκαιρία επανεκκίνησης» των σχέσεων μετά από 4 δύσκολα χρόνια.

Σημειωτέον πως το 2021, κατά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλέι, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε θέσει επί τάπητος τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τεμένη από την Τουρκία, επιλογή που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον χαρακτήρα τους ως μνημεία με παγκόσμια πολιτιστική ακτινοβολία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα