Μουντιάλ και ραμαζάνι: Πώς η θρησκεία επηρεάζει τους μουσουλμάνους παίκτες

Μουντιάλ και ραμαζάνι: Πώς η θρησκεία επηρεάζει τους μουσουλμάνους παίκτες

Η έναρξη του φετινού ραμαζανιού συμπίπτει χρονικά με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Τι σημαίνει η προβλεπόμενη νηστεία και εγκράτεια για τους μουσουλμάνους παίκτες;

Τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού έτους, κατά τον οποίο, σύμφωνα με την παράδοση, παραδόθηκε το Κοράνιο στους ανθρώπους, ισχύουν για τους πιστούς υποχρεωτικοί κανόνες συμπεριφοράς, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, νηστεία και εγκράτεια από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Η αποχή από κάθε είδους τροφή και νερό είναι ακόμη πιο δύσκολη για τους αθλητές, πόσο μάλλον για όσους αγωνίζονται αυτές τις ημέρες στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Από το Σάββατο, οι αγώνες πραγματοποιούνται στη μια το μεσημέρι και στις πέντε το απόγευμα, τοπική ώρα. «Για τις ώρες αυτές», αναφέρει το καθολικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KNA, «οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για τη Φορταλέζα θερμοκρασίες γύρω στους 30 βαθμούς, έναν καταγάλανο ουρανό και υγρασία που κινείται στο 50%».

Δεδομένου ότι στη βόρεια Βραζιλία ο ήλιος ανατέλλει στις 5:40, ένας μουσουλμάνος παίκτης πρέπει να φάει και να πιεί έως και 12 ώρες πριν τον αγώνα του, εάν θέλει να τηρήσει το Ραμαζάνι, επισημαίνει το ΚΝΑ.

"Εξαιρετικά δύσκολο για τους παίκτες"

Τι σημαίνει αυτό για τους παίκτες; Στην Εθνική Γερμανίας το ερώτημα αυτό απασχολεί μόνον τους Μεσούτ Όζιλ και Σάμι Κεντίρα. Όπως σημειώνει ο γερμανός αθλητίατρος Μάρκους ντε Μαρέες, «εάν η νηστεία σημαίνει να μην πίνεις για 12 ώρες, τότε αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο». Υπό 32 βαθμούς Κελσίου και με την υγρασία να ξεπερνά το 80 %, όπως λέει, «είναι βέβαιο ότι επηρεάζονται οι αθλητικές επιδόσεις».

Πώς επηρεάζεται όμως ένας αθλητής όταν δεν τρώει και δεν πίνει υπό τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες; Όπως εξηγεί ο ειδικός, «το πρόβλημα δεν είναι η αποχή από την τροφή και η έλλειψη ενέργειας, αλλά η έλλειψη υγρών». Η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται κατακόρυφα και φτάνει στα γήπεδα της Βραζιλίας τους 40 βαθμούς. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ένας παίκτης χάνει έως και έξι λίτρα υγρών και «αυτό μπορεί να γίνει επικίνδυνο».

DFB: "Προσωπικό τους ζήτημα"

Η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (DFB) απέφυγε να κάνει υποδείξεις και αφήνει το θέμα στη διακριτική ευχέρεια των παικτών. «Πρόκειται για ένα προσωπικό τους ζήτημα», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ισλαμολόγος Μπεκίρ Αλμπόγκα. «Ο Αλλάχ θέλει να διευκολύνει και όχι να δυσκολέψει», λέει χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι όταν οι μουσουλμάνοι βρίσκονται σε ταξίδι, ο Αλλάχ τους επιτρέπει να μην κάνουν τη νηστεία του ραμαζανιού. «Μπορούν να την αναπληρώσουν αργότερα».

Οι εξαιρέσεις λοιπόν επιτρέπονται και η τήρηση ή όχι των αυστηρών κανόνων εναπόκειται στην κρίση του καθενός.

Πηγή: Deutsche Welle

SHARE:

24Media Network