Εκεί δικάστηκαν οι ναζί

default image

Η "δικαστική αίθουσα 600", όπου πραγματοποιήθηκε η "Δίκη της Νυρεμβέργης", θα λειτουργεί από τις 21 Νοεμβρίου, ως μουσείο. Την πρώτη μέρα θα μιλήσει ο επιζών εισαγγελέας από την ιστορική δίκη, Μπέντζαμιν Φέρεντς

Η δικαστική αίθουσα, όπου έγινε μετά το τέλος του Β’ Παγκόσμιου πολέμου η “Δίκη της Νυρεμβέργης”, με τους ναζιστές εγκληματίες πολέμου να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη, από την 21η Νοεμβρίου και μετά θα λειτουργεί ως μουσείο περισσότερο και ως χώρος ξενάγησης, γενικώς, ανακοινώθηκε σήμερα από γερμανικές πηγές.

Είναι η περίφημη “δικαστική αίθουσα 600”, που ανήκει στο Δημοτικό Μέγαρο στη Νυρεμβέργη, κι όπου το Ναζιστικό κόμμα έκαμε δημόσιες πολυπληθείς συγκεντρώσεις όλη τη δεκαετία του 1930.

Ο δήμος της Νυρεμβέργης μέσα στο ανωτέρω Μέγαρο έκαμε ένα Κέντρο διερμηνείας, στο οποίο θα γίνεται αφήγηση στους αλλοδαπούς, για το πώς αποφασίστηκε το διεθνές ποινικό δικαστήριο, μεταπολεμικώς, να στεγαστεί στη “δικαστική αίθουσα 600”.

Ο Χέρμαν Γκέριγκ, ο Ρούντολφ Ες, ο Αλμπερτ Σπέερ κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορούμενου, εκεί, τα έτη 1945-1946.

Την 21η Νοεμβρίου, πρώτη ημέρα λειτουργίας του χώρου με τη νέα του ιδιότητα, θα μιλήσει εκεί ο επιζών Εισαγγελέας στη “Δίκη της Νυρεμβέργης”, Μπέντζαμιν Φέρεντς.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέϊ Λαβρόφ, θα μιλήσει επίσης την ίδιαν ημέρα, μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκουΐντο Βεστερβέλε.

Κι άλλοι ναζιστές δικάστηκαν στην ίδια αίθουσα το 1949, έτη αφότου είχε κλείσει με πολλές θανατικές καταδίκες “η δίκη της Νυρεμβέργης”.

Μόνον στη δεκαετία του 1950, δικάστηκαν σε αυτήν την αίθουσα υποθέσεις του γερμανικού εσωτερικού δικαίου.

Περίπου 20 χιλιάδες ξένοι επισκέπτονται κατά τα τελευταία έτη τον ιστορικό αυτόν χώρο. Χάρη στο Κέντρο διερμηνείας σε πολλές γλώσσες, αυτός θα μπορέσει πλέον να λειτουργήσει ως ένα ιστορικό Μουσείο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα