Μπανγκλαντές: Γενική απεργία εν όψει των αυριανών εκλογών

Μπανγκλαντές: Γενική απεργία εν όψει των αυριανών εκλογών
PHOTOGRAPH: RAJESH KUMAR SINGH/A

Γενική απεργία στο Μπανγκλαντές ενόψει των αυριανών εκλογών. Τουλάχιστον 24 εκλογικά κέντρα πυρπολήθηκαν

Γενική απεργία ξεκίνησε σήμερα στο Μπανγκλαντές έπειτα από έκκληση του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος (BNP) με απώτερο σκοπό να εμποδιστεί η διεξαγωγή εκλογών που είναι προγραμματισμένες για αύριο Κυριακή, τις οποίες όμως η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει «σκανδαλώδη φάρσα».

Απεργιακές κινητοποιήσεις παραλύουν τακτικά εδώ και εβδομάδες τη λειτουργία των σχολείων και άλλων δημόσιων υπηρεσιών της χώρας.

Η επικεφαλής του BNP Χαλέντα Ζία κάλεσε χθες Παρασκευή τους πολίτες να «μποϊκοτάρουν εντελώς» τις εκλογές και κατήγγειλε το γεγονός ότι έχει τεθεί υπό κατ’ οίκον περιορισμό από τα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεκάδες αστυνομικοί ήταν παρόντες σήμερα κοντά στην κατοικία της η πρόσβαση στην οποία έχει αποκοπεί με την τοποθέτηση φραγμάτων.

Η αντιπολίτευση ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης και τον διορισμό μιας υπηρεσιακής η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή εκλογών, κάτι που αρνείται η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές Σέιχ Χασίνα Ουαζέντ.

Η Ουαζέντ επανέλαβε την Πέμπτη ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και κατηγόρησε τη Ζία ότι «κρατά όμηρο τη χώρα» διοργανώνοντας απεργίες ενόψει των εκλογών.

Η νίκη της Ουαζέντ είναι βέβαιη, καθώς οι υποψήφιοι του κόμματός της της Λαϊκής Ένωσης ή σύμμαχοί του είναι χωρίς αντίπαλο σε 153 εκλογικές περιφέρειες σε σύνολο 300.

Οι εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών σημαδεύτηκαν από πολλά βίαια επεισόδια από τα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 150 άνθρωποι από τον Οκτώβριο.

Παρά την ανάπτυξη περίπου 50.000 στρατιωτών σε όλη τη χώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 24 εκλογικά κέντρα έχουν πυρποληθεί στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών.

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο αιματηρή για το Μπανγκλαντές από το 1971, οπότε κήρυξε την ανεξαρτησία του, με τουλάχιστον 268 νεκρούς μετά την καταδίκη σε θάνατο του ηγέτη του Τζαμαάτ ε Ισλαμί (Ισλαμικού Κόμματος) για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε το 1971 και εξαιτίας των βίαιων διαδηλώσεων για τις επερχόμενες εκλογές.

Η πλειονότητα των βιαιοτήτων αποδόθηκε σε οπαδούς του Ισλαμικού Κόμματος, στο οποίο έχει απαγορευθεί να συμμετάσχει στις εκλογές.

(ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network