Μπερνς: Ο Τραμπ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Μπερνς: Ο Τραμπ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία
Ο έμπειρος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς Eurokinissi

Ο έμπειρος διπλωμάτης και πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς τάραξε τα νερά λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα γυρίσουν την πλάτη στην Ελλάδα σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου.

Σε μια δήλωση που έχει ήδη συζητηθεί πολύ, προχώρησε ο πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς. Στο συνέδριο Delphi Forum που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον, προκάλεσε σάλο στο διπλωματικό σκηνικό της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στην ουσία υποστήριξε ότι αν η Τουρκία κτυπήσει στρατιωτικά την Ελλάδα, δεν θα λάβει βοήθεια από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Απαντώντας σε ερώτηση του Αθανάσιου Έλλις «αν Ελλάδα μπορεί να βασιστεί στις ΗΠΑ σε μια κρίσιμη στιγμή αντιπαράθεσης με την Τουρκία», ο κ. Μπερνς είπε:

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί την στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ». Ο κ. Μπερνς πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας των ΗΠΑ θα είναι πιο αξιόπιστοι συνομιλητές σε περίπτωση ανάγκης. Τόνισε, βέβαια, ότι «δεν μπορώ να φανταστώ ένα υποθετικό σενάριο έντασης όπου η Ελλάδα θα είναι ο επιτιθέμενος», αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι αν προκληθεί πολεμική κρίση θα την δημιουργήσει η Τουρκία.

Ρος: Να είναι προσεκτική η Ελλάδα

Στο ίδιο συνέδριο, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γούιλμπουρ Ρος, στενός συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η Κίνα έχει ιστορία που δελεάζει τα έθνη που έχουν πρόβλημα με μετρητά σε προκατειλημμένες συμμαχίες». «Η Ελλάδα», πρόσθεσε ο Γούιλμπουρ Ρος, «θα πρέπει να είναι προσεκτική να μην πέσει στην παγίδα και να μετατοπιστεί από τη συμμαχία».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα