Μπολσονάρο: Ρατσιστής μισογύνης και ομοφοβικός στον απόλυτο βαθμό

Μπολσονάρο: Ρατσιστής μισογύνης και ομοφοβικός στον απόλυτο βαθμό
O Zάιχ Μπολσονάρο AP

Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας μέσα από όσα ανατριχιαστικά έχει πει στην πορεία των χρόνων. Το μίσος του για τις γυναίκες, η περιφρόνηση για τους μαύρους και οι υποσχέσεις για μηδενική ανοχή έτσι ώστε να παταχθεί η βία.

Tι, άραγε, μπορεί να περιμένει η Βραζιλία από έναν πρόεδρο όπως ο Ζάιχ Μπολσονάρο ο οποίος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δήλωσε ότι το μόνο αποτέλεσμα που θα αναγνωρίσει θα είναι η δική του νίκη;

Οχι πολλά, είναι η πρώτη απάντηση, ωστόσο το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό για να εξαντληθεί σε μία και μόνο μόνο απόκριση.

Το σίγουρο είναι ότι ο νέος πρόεδρος είναι δηλωμένος ακροδεξιός, μισογύνης και στυγνά ρατσιστής κάτι που δεν έκρυψε ούτε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του η οποία βασίστηκε πολύ στα social media και στη βιομηχανία των fake news.

O Mπολσονάρο έπαιξε έξοχα το χαρτί της εγκληματικότητας. Λάτρης του νόμου και της τάξης ο ίδιος, ως πρώην στρατιωτικός, έχει δηλώσει ότι “ο καλός εγκληματίας είναι ο νεκρός εγκληματίας” εκφράζοντας έτσι με γλαφυρό τρόπο το δόγμα της μηδενικής ανοχής στη βία το οποίο προτάσσει.

Μέσα στο 2017 στη Βραζιλία σκοτώθηκαν 63.880 άνθρωποι σε διάφορες εγκληματικές ενέργειες ανά την επικράτεια της χώρας. Ο αριθμός είναι τεράστιος και ο Μπολσονάρο υποσχέθηκε να τον μειώσει άμεσα χρησιμοποιώντας ακόμα και το στρατό στους δρόμους, τακτική που άλλωστε δεν είναι άλλωστε άγνωστη στη χώρα του καφέ.

Ο Μπολσονάρο είδε το φως της ημέρας για πρώτη φορά στις 21 Μαρτίου του 1955. Ήταν ο γιος ενός οδοντιάτρου που δεν διέθετε πτυχίο. Οι φίλοι του τον περιγράφουν ως ένα παιδί που του άρεσε η σκληρή μελέτη η οποία τελικά τον οδήγησε στο στράτευμα το οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών μέχρι να αποκτήσει πολιτικές ανησυχίες.

Νοσταλγός της βραζιλιάνικης δικτατορίας η οποία τερματίστηκε μόλις το 1985, έχει διαμηνύσει ότι σε πολλά κορυφαία πόστα της χώρας θα αναλάβουν καθήκοντα στρατιωτικοί. Εχει επίσης δηλώσει υπέρ των βασανιστηρίων (σε τηλεοπτική συνέντευξη το 1999) οπότε μπορεί να καταλάβει κανείς τι μπορεί να περιμένει από τις αρχές από εδώ και πέρα.

Μισογύνης μέχρι εκεί που δεν παίρνει, αν και έχει κάνει τρεις γάμους, έχει συλληφθεί από την κάμερα να λέει σε γυναίκα ότι “μην φοβάσαι, δεν πρόκειται να σε βιάσω γιατί δεν το αξίζεις” ενώ μιλώντας για τα παιδιά του έχει πει το αμίμητο: “έχω πέντε, τέσσερα αγόρια, στο πέμπτο φάνηκα αδύναμος και βγήκε κορίτσι”.

Το επί 30 χρόνια μέλος του Κογκρέσου της Βραζιλίας έχει συμβούλους που ασπάζονται το πιο σκληρό πρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού οι οποίοι έχουν ήδη προαναγγείλει δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών και σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις. Ο ίδιος ο Μπολσονάρο έχει αλλεργία στους φόρους: “Φυσικά και φοροδιαφεύγω και σας συμβουλεύω να κάνετε το ίδιο. Αν δεν χρειάζεται να πληρώσω τίποτα, δεν θα πληρώσω” είχε πει, και πάλι on camera, το 1999.

Πριν από επτά χρόνια μία μαύρη Βραζιλιάνα δημοσιογράφος τον είχε ρωτήσει τι θα έκανε αν ένας από τους γιους του έβγαινε με μία μαύρη κοπέλα. Η απάντηση; “Δεν πήρα τέτοιο ρίσκο με τα παιδιά μου που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένα. Ποτέ δεν έχουν ζήσει σε περιβάλλον όπως το δικός σου” δήλωσε φανερώνοντας τις όχι άγνωστες ρατσιστικές του τάσεις σε μία χώρα όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων είναι μαύροι!

Θρησκόληπτος επίσης (“ο Θεός είναι πάνω από όλα και το κράτος είναι χριστιανικό”), πήρε με το μέρος του τους περισσότερους από τους Βραζιλιάνους σταρ της μπάλας που και οι ίδιοι έχουν πολύ στενή σχέση με τη θρησκεία. Ο άλλοτε άσος του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ Ριβάλντο τον υποστήριξε φανερά όπως και ο Ροναλντίνιο.

Ομοφοβικός στο άκρο (“θα προτιμούσα ο γιος μου να σκοτωθεί σε ατύχημα από το να γίνει gay”) δεν αφήνει περιθώρια για το πως θα φερθεί στην κάθε είδους μειονότητα στη χώρα. Πιστεύει ότι τα σχολεία “κάνουν τα παιδιά μας gay” και έχει υποσχεθεί ότι θα διαφοροποιήσει πολλά πράγματα στην εκπαίδευση των Βραζιλιάνων, προς το συντηρητικότερο πάντα.

Είναι σαφές ότι ο Μπολσονάρο βγήκε από τους απαίσιους εφιάλτες της Λατινικής Αμερικής θυμίζοντας σε πολλά τον διαβόητο Χιλιανό δικτάτορα, Αουγκούστο Πινοσέτ.

Για δαύτον μάλιστα, ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος έχει πει ότι “μάλλον δεν σκότωσε αρκετούς” ενώ για τη δικτατορία στη δική του χώρα τόνισε, σε ανύποπτο χρόνο, ότι “θα έπρεπε να έχει σκοτώσει περισσότερους”.

Μένει να δούμε αν θα πραγματοποιήσει και την απειλή που διατύπωσε το 1999 όταν είχε δηλώσει ότι εφόσον αναλάμβανε ποτέ την προεδρία της χώρας θα έκανε αμέσως πραξικόπημα. Είναι προφανώς ικανός ακόμα και το χειρότερο δυνατό σενάριο και δυστυχώς, η λαϊκή στήριξη στο πρόσωπό του δεν λείπει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα