Μπορεί η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον να δώσει τέλος στην κρίση ΗΠΑ-Τουρκίας;

Ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον
Ο Αμερικανός πάστορας, Άντριου Μπράνσον AP

Ο Τιμ Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των αναδυόμενων αγορών στη Blue Bay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την απελευθέρωση του Μπράνσον,  η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πιθανότατα θα απαιτήσουν τη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σύμφωνα με το Militaire.gr η απάντηση είναι όχι και επιβεβαιώνεται ακόμη και με αριθμούς.

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ η απελευθέρωση Μπράνσον δεν φάνηκε να ΄χει αποτέλεσμα στις αγορές , με τους επενδυτές να δείχνουν ακόμη ανήσυχοι για την πορεία της Τουρκίας. 

Όπως γράφουν τουρκικά ΜΜΕ,  “η  οικονομία της Τουρκίας άγγιξε τα όρια της πλήρους χρηματοπιστωτικής κρίσης τον Αύγουστο με  τον Πρόεδρο των ΗΠΑ  να επιβάλει κυρώσεις σε δύο υπουργούς της Τουρκίας και δασμούς για τις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου.

Η οικονομία της Τουρκίας αντιμετωπίζει βαθιά ύφεση μετά από την  πτώση της λίρας σχεδόν κατά 40% έναντι του δολαρίου κάτι που οδήγησε σε αύξηση του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Παρά την απελευθέρωση του Μπράνσον, αρκετοί Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων των τοπικών προξενικών υπαλλήλων, παραμένουν κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες, αδικίες που σχετίζονται με ένα αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016.

Χιλιάδες δημοσιογράφοι, ακαδημαϊκοί, δικαστές και κρατικοί υπάλληλοι φυλακίζονται επίσης με τις ίδιες κατηγορίες. Η Τουρκία απειλεί επίσης να επεκτείνει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Πολιτειών και των Κούρδων συμμάχων τους.

Η υπόσχεση για κατάληψη αυτών των εδαφώνεπαναλήφθηκε από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη. Η λίρα χθες υποχώρησε 0,2%, στα 5,93 έναντι του δολαρίου αργά την Παρασκευή, διαγράφοντας  τα κέρδη πριν από την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ ο κύριος δείκτης μετοχών BIST-100 αυξήθηκε κατά 1,7% στις 96.313.

Ο Τιμ Ας, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής των αναδυόμενων αγορών στη Blue Bay Asset Management στο Λονδίνο, δήλωσε ότι ανεξάρτητα από την απελευθέρωση του Μπράνσον,  η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που πιθανότατα θα απαιτήσουν τη βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Παρά την αντίθεσή του Ερντογάν στην αναζήτηση οικονομικής βοήθειας , η Τουρκία αναμένεται να φτάσει στα όρια της, μέσα σε έξι μήνες το πολύ, ανέφερε ο Ας σε e-mail προς τους πελάτες του χθες.

Οι οικονομικές αδυναμίες της Τουρκίας συνοψίζονται στον πληθωρισμό, ο οποίος έφθασε στο 25%  το Σεπτέμβριο. Το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας έφθασε στο 24%,  από το 17,75% αλλά ακόμη κι αυτό φαίνεται τώρα ανεπαρκές για να μετριάσει τις αυξήσεις των τιμών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Μπ.Αλμπαϊράκ , γαμπρός του Ερντογάν, ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα κατά του πληθωρισμού αυτή την εβδομάδα.

Οι επενδυτές αντέδρασαν στην πρωτοβουλία του Αλμπαϊράκ  με κάποια αμηχανία. Ο Πολ Μακναμάρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις επενδύσεις στις αναδυόμενες αγορές στην ελβετική εταιρεία GAM, χαρακτήρισε ανόητο  το σχέδιο , λέγοντας ότι θα πιέσει περαιτέρω τα περιθώρια κέρδους των εταιρειών. Οι τουρκικές επιχειρήσεις επιβαρύνονται με περίπου 170 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρέος σε ξένο νόμισμα, το οποίο πρέπει να μετακυλίσουν ή να εξοφλήσουν μέσα σε ένα χρόνο, μια τρομακτική προοπτική μετά την πτώση της λίρας.

Αρκετές σημαντικές επιχειρήσεις έχουν ήδη υποβάλει αίτηση ρύθμισης χρεών στις τράπεζες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση πιέζει τις τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια των δανείων, ακόμη και όταν ενισχύεται ο πληθωρισμός.

Η Halkbank, κρατική τράπεζα υπό τον έλεγχο του ταμείου κρατικών επενδύσεων της Τουρκίας, που είναι υπό τη διοίκηση Ερντογάν, βρίσκεται υπό διερεύνηση από το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών για παραβίαση κυρώσεων στο Ιράν και είναι πιθανόν να της επιβληθούν πρόστιμα  δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ορισμένοι Τούρκοι σχολιαστές υποθέτουν ότι η Άγκυρα ίσως να έχει λάβει διαβεβαιώσεις από την Ουάσινγκτον ότι οποιοδήποτε πρόστιμο θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής.

Ο Ι.Σεβίκ, σύμβουλος του Ερντογάν , έγραψε χθες άρθρο στο οποίο αναφέρει ότι αναμένει «δραματικές αλλαγές» στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας  μετά από την απελευθέρωση του Μπράνσον.

Ωστόσο,  προειδοποίησε ότι το τέλος της υπόθεσης Μπράνσον  “δεν μπορεί να σβήσει τα προβλήματα“. “Υπάρχουν ακόμα πολλά εκκρεμή ζητήματα, ειδικά η αμερικανική υποστήριξη που δόθηκε στους μαχητές της βόρειας Συρίας, οι οποίοι είναι παραφυάδες της τρομοκρατικής ομάδας του ΡΚΚ που διεξάγει μια αποσχιστική εκστρατεία στην Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες”, ανέφερε.

Διαβάστε περισσότερα στο Militaire.gr

Πως οι Γερμανοί προσπαθούν αντί για πολεμικές αποζημιώσεις να μας δώσουν “φιλοδώρημα”!Συνέντευξη
ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2018 στον Έβρο: Φωτογραφίες από την τελική φάση
Σοκ για τη Lockheed Martin! Καθηλώνονται όλα τα F-35!
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, ΗΠΑ, Τουρκική λίρα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πάστορας Μπράνσον: Ελεύθερος ο "αιχμάλωτος" του Ερντογάν-Φίλησε τη σημαία των ΗΠΑ

SHARE:

24Media Network