Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;

Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν μετά το ένταλμα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο;
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Τι ακριβώς σημαίνει το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Διεθνείς αντιδράσεις για την απόφαση.

Από την πρώτη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για ένταλμα σύλληψης του Βλαντίμιρ Πούτιν, έπειτα από την εξέταση της έκθεσης του ΟΗΕ σχετικά με απαγωγές παιδιών στον πόλεμο της Ουκρανίας, πολλοί ηγέτες ανά τον κόσμο έκαναν λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

«Μπορεί να συλληφθεί ο Πούτιν;» είναι η ερώτηση που προβάλλει το αμερικανικό CNN, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα. «Μάλλον όχι», η απάντηση που δίνει το ειδησεογραφικό δίκτυο και στη συνέχεια εξηγεί το «γιατί».

Οποιοσδήποτε κατηγορείται για έγκλημα από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο απαρτίζεται από χώρες – μέλη, μπορεί να δικαστεί. Το δικαστήριο δικάζει φυσικά πρόσωπα, όχι χώρες, και εστιάζει σε αυτούς που έχουν τις περισσότερες ευθύνες: ηγέτες και αξιωματούχους.

«Θα πρέπει να παραδοθεί από τη Ρωσία ή να συλληφθεί εκτός»

Ωστόσο, η Ουκρανία δεν είναι μέλος του δικαστηρίου. Το Δικαστήριο δεν διεξάγει δίκες ερήμην, επομένως ο Πούτιν θα πρέπει είτε να παραδοθεί από τη Ρωσία, είτε να συλληφθεί εκτός Ρωσίας. Αυτό μοιάζει απίθανο, σχολιάζει το CNN.

«Δεν υπάρχει περίπτωση ο Πούτιν να δικαστεί στη Χάγη» αναφέρει με τη σειρά του το BBC. Δεδομένων των συνθηκών, σημειώνεται δε, φαντάζει απίθανο η Ρωσία να παραδώσει τον πρόεδρό της ή την επίτροπο για τα Δικαιώματα των Παιδιών.

Ωστόσο, τονίζεται ότι το ζήτημα της έκδοσης εντάλματος σύλληψης παραμένει ακανθώδες για τον Πούτιν καθώς θα υπάρχουν περιορισμοί στις χώρες που θα μπορεί να επισκέπτεται, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύναψη συμφωνιών με τον κινέζο ομόλογό του.

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα, εδρεύει στη Χάγη και δημιουργήθηκε με μια συνθήκη που ονομάζεται Καταστατικό της Ρώμης και τέθηκε για πρώτη φορά ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών. Ανάμεσα στις 123 χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της συνθήκης, υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες εξαιρέσεις, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ουκρανία και η Κίνα.

Το ΔΠΔ προορίζεται να είναι ένα δικαστήριο «έσχατης προσφυγής» και αντικαθιστά το δικαστικό σύστημα μιας χώρας. Το δικαστήριο, το οποίο αποτελείται από 18 δικαστές με εννεαετή θητεία, δικάζει τέσσερις τύπους εγκλημάτων: γενοκτονίες, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εγκλήματα επίθεσης και εγκλήματα πολέμου.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Οι διεθνείς αντιδράσεις μετά το ένταλμα σύλληψης

Ουκρανία

Η ουκρανική ηγεσία μίλησε για μια ιστορική απόφαση, χαιρετίζοντας την ενέργεια του ΔΠΔ.

«Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση που θα οδηγήσει σε ιστορική λογοδοσία» είπε ο Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram. Ο πραγματικός αριθμός των εκτοπισμένων παιδιών μπορεί να είναι «κατά πολύ» μεγαλύτερος από 16.000, πρόσθεσε, καταγγέλλοντας ότι οι εκτοπίσεις συνιστούν μια πολιτική «κρατικού κακού που ξεκινά ακριβώς από τον κορυφαίο αξιωματούχο αυτού του κράτους».

«Θα ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εγκληματική επιχείρηση χωρίς την έγκριση του ανθρώπου που βρίσκεται στο τιμόνι αυτού του κράτους-τρομοκράτη», πρόσθεσε.

Ο Μιχαίλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως «ο κόσμος άλλαξε. Το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον “στρατηγό” Πούτιν. Είναι ένα σαφές μήνυμα προς τις ελίτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το τι θα τους συμβεί και γιατί δεν θα είναι “όπως πριν”. Αυτή είναι η αρχή του τέλους της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην τρέχουσα μορφή της στην παγκόσμια σκηνή. Είναι μια ξεκάθαρη νομική διαδικασία. Απλά περιμένετε».

«Οι Τροχοί της Δικαιοσύνης γυρίζουν: Χειροκροτώ την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα για βίαιη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία. Οι διεθνείς εγκληματίες θα λογοδοτήσουν για απαγωγές παιδιών και άλλα διεθνή εγκλήματα», δήλωσε ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ χαρακτήρισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ΔΠΔ κατά του Πούτιν μια σημαντική απόφαση για τη διεθνή δικαιοσύνη.

Ο Μπορέλ ανέφερε ότι η κίνηση αυτή είναι μόνο η αρχή για να λογοδοτήσει η Ρωσία για τα εγκλήματα και τις φρικαλεότητες της στην Ουκρανία. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση της διεθνούς δικαιοσύνης και για τον λαό της Ουκρανίας», είπε.

Ηνωμένο Βασίλειο

Το Λονδίνο χαιρέτισε την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου.

«Χαιρετίζουμε το βήμα που έκανε το ανεξάρτητο ΔΠΔ για να καταστήσει υπόλογους εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή του ρωσικού καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι στο Twitter.

Πολωνία

Ο Πούτιν θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με άλλους υπεύθυνους για φρικαλεότητες στην Ουκρανία, δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Πολωνίας. «Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επισημαίνει εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ρωσικό μηχανισμό βίας», δήλωσε ο Πιότρ Μίλερ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι επικεφαλής αυτής της μηχανής και θα πρέπει να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου μαζί με αυτούς που εφαρμόζουν άμεσα και έμμεσα τον βάρβαρο πόλεμο».

Τσεχία

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είχε δίκιο που εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν για τον πόλεμο του εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λιπάβσκι.

«Ο Πούτιν είναι αναμφίβολα υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου και θα πρέπει να δικαστεί για το έγκλημα της επίθεσης. Χαιρετίζω την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», έγραψε ο Λιπάβσκι στο Twitter.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα