Τα “εγκλήματα πολέμου” του Πούτιν – Τι συμβαίνει με τις φερόμενες απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία

Τα “εγκλήματα πολέμου” του Πούτιν – Τι συμβαίνει με τις φερόμενες απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία
Παιδιά στην Ουκρανία AP

Τι γνωρίζουμε για το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν από το δικαστήριο της Χάγης και την εξαφάνιση, σύμφωνα με τους δικαστές, χιλιάδων παιδιών από ουκρανικά εδάφη.

Το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης απήγγειλε κατηγορίες στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για τη μαζική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

Μάλιστα, εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Πούτιν, στο οποίο αρχές σημειώνουν πως ο ρώσος πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC, τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πώς η Ρωσία μεταφέρει παιδιά από την Ουκρανία

Οι δικαστές δήλωσαν ότι «υπάρχουν βάσιμοι λόγοι ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για την παράνομη απέλαση πληθυσμού και την μεταφορά πληθυσμού και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη“. Οι δικαστές είπαν ότι επέλεξαν να αποσφραγίσουν τα ονόματα των υπόπτων σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν περαιτέρω εγκλήματα.

Οι αναφορές για τα συγκεκριμένα εγκλήματα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά την περασμένη άνοιξη όταν άρχισαν να μεταφέρονται παιδιά από την Ουκρανία σε κατεχόμενα εδάφη και μάλιστα πολλά από αυτά υιοθετήθηκαν από ρωσικές οικογένειες.

Η Ρωσία παρουσίασε τις ενέργειές της ως ανθρωπιστική αποστολή για να σώσει τα παιδιά της Ουκρανίας από τον πόλεμο. Όμως, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για γενοκτονία και χαρακτήρισε τις ενέργειές της ως έγκλημα πολέμου.

Παιδιά στην Ουκρανία AP


Πώς λειτουργούν οι φερόμενοι απαγωγείς

Οι απαγωγείς, όπως αναφέρει ο Guardian, φέρεται να αρπάζουν παιδιά από κρατικά ιδρύματα της Ουκρανίας στις κατεχόμενες περιοχές, των οποίων οι γονείς τα είχαν στείλει σε ρωσικές “καλοκαιρινές κατασκηνώσεις” από τις οποίες δεν επέστρεψαν ποτέ.

Σε άλλες περιπτώσες μπορεί να παίρνουν τα παιδιά των οποίων οι γονείς συνελήφθησαν από τις ρωσικές αρχές, αλλά ακόμη και παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους στον πόλεμο.

Από πού είναι τα παιδιά;

Η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών της Ουκρανίας που συλλαμβάνονται από τη Ρωσία είναι από κατεχόμενες περιοχές της νότιας και ανατολικής Ουκρανίας. Δηλαδή, από τη Χερσώνα, το Χάρκοβο, την Ζαπορίζια, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, καθώς και μια από μικρή περιοχή της περιοχής Μικολάιβ.

Η Ρωσία παραδέχτηκε ότι κρατά τουλάχιστον 1.400 Ουκρανά παιδιά τα οποία δηλώνει πως είναι ορφανά, αν και έχει αναφερθεί ότι τουλάχιστον 2.000 είχαν ταξιδέψει στη Ρωσία ασυνόδευτα.

Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες παιδιά από τα κατεχόμενα παραμένουν στη Ρωσία αφού βρισκόντουσαν σε κατασκηνώσεις με τη συγκατάθεση των γονιών τους, αλλά στη συνέχεια δεν επέστρεψαν ποτέ σε αυτούς.

Τι γίνεται με τα ορφανά;

Από την αρχή της εισβολής τουλάχιστον 400 Ουκρανά ορφανά έχουν υιοθετηθεί από ρωσικές οικογένειες, σύμφωνα με το Ουκρανικό Περιφερειακό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο υπολόγισε τον αριθμό του από δηλώσεις του ρωσικού κράτους. Η Ρωσία δήλωσε ότι 1.000 ακόμη περιμένουν να υιοθετηθούν.

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, η Ρωσίδα επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, έχει δηλώσει και η ίδια ότι “υιοθετεί” ένα 15χρονο παιδί από τη Μαριούπολη, την πόλη της νοτιοανατολικής Ουκρανίας που καταστράφηκε και καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα παιδιά της Ουκρανίας έχουν ζωντανούς συγγενείς, οι οποίοι συχνά τους αναζητούν απεγνωσμένα . Περίπου το 90% των παιδιών της Ουκρανίας που ζούσαν υπό κρατική φροντίδα την εποχή της εισβολής ήταν «κοινωνικά ορφανά», που σημαίνει ότι είχαν συγγενείς, αλλά τα μέλη της οικογένειας δεν μπορούσαν να τα φροντίσουν.

Οι ανακοινώσεις του ρωσικού κράτους για τα ορφανά παιδιά δεν αναφέρουν τα ονόματα τους, ούτε δίνουν λεπτομέρειες σχετικά με την καταγωγή ή τη διαμονή τους στη Ρωσία, γεγονός που καθιστά δύσκολο για τις ουκρανικές και διεθνείς αρχές να τα αναγνωρίσουν και να παρακολουθήσουν τις κινήσεις τους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς έχουν αναγνωρίσει τα παιδιά μέσω βίντεο που δημοσιεύτηκαν από ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης και έχουν κάνει τεράστιες προσπάθειες για την επιστροφή τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα