Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ένταλμα σύλληψης κατά του Πούτιν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του ρώσου προέδρου, κατηγορώντας τον ότι ευθύνεται για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ουκρανία. Οι πρώτες αντιδράσεις Μόσχας και Κιέβου.

Ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Στο ένταλμα οι αρχές σημειώνουν πως ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για την απαγωγή, την παράνομη μεταφορά και την εξαφάνιση χιλιάδων παιδιών από τα ουκρανικά εδάφη.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του ICC, τα συγκεκριμένα εγκλήματα στοιχειοθετούνται από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μαζί με τον ρώσο πρόεδρο για τα ίδια εγκλήματα κατηγορείται και η Μαρία Μπέλοβα, επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών στη Ρωσία.

Οι δικαστές σκέφτηκαν να εκδώσουν μυστικά τα εντάλματα, ωστόσο αποφάσισαν ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να «συμβάλει στην πρόληψη της περαιτέρω διάπραξης εγκλημάτων».

Σημειώνεται πως τις αρμοδιότητες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία, ενώ η Ουκρανία έχει αναγνωρίσει τις αρμοδιότητές του από το 2013.

Η ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο Πούτιν «φέρεται να είναι υπεύθυνος για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία (βάσει των άρθρων 8(2)(α)(vii) και 8(2)(β)(viii) του Καταστατικού της Ρώμης). Τα εγκλήματα φέρεται να διαπράχθηκαν σε κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη τουλάχιστον από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι ο κ. Πούτιν φέρει ατομική ποινική ευθύνη για τα προαναφερθέντα εγκλήματα, (i) ότι διέπραξε τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων (άρθρο 25 παράγραφος 3 στοιχείο α) του Καταστατικού της Ρώμης) και (ii) για την αποτυχία του να ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις».

Από την πλευρά της, η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για τις φρικαλεότητες κατά τη διάρκεια της εισβολής της στην Ουκρανία.

Ζαχάροβα: Η απόφαση του ΔΠΔ δεν έχει καμία απολύτως σημασία

Η Ρωσία ανέφερε ότι το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από το ΔΠΔ κατά του ρώσου προέδρου δεν έχει καμία απολύτως σημασία.

«Οι αποφάσεις του ΔΠΔ δεν έχουν κανένα νόημα για τη χώρα μας, ούτε από νομικής άποψης» δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μέσω Telegram.

«Η Ρωσία δεν είναι μέρος του Καταστατικού της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και δεν έχει καμία υποχρέωση βάσει αυτού» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε νωρίτερα ότι η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και τη δικαιοδοσία του. Ο ίδιος υποστήριξε προηγουμένως ότι εδώ και πολλά χρόνια ούτε τα διεθνή δικαστικά όργανα, ακόμη και αυτά που δεν αναγνωρίζει η Ρωσία, ούτε άλλα μέλη της διεθνούς κοινότητας έχουν μπει στον κόπο να δώσουν προσοχή στην καταστροφή των υποδομών, στις δολοφονίες αμάχων που έχουν πραγματοποιήσει οι Ουκρανοί εθνικιστές στο Ντονμπάς.

Ουκρανία: Ιστορική η απόφαση του ΔΠΔ

«Οι τροχοί της Δικαιοσύνης γυρίζουν. Χαιρετίζω την απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει εντάλματα σύλληψης κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν και της Μαρίας Αλεξέγιεβνα Λβόβα-Μπέλοβα για τη βίαιη μεταφορά παιδιών» έγραψε στο Twitter ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ουκρανίας Αντριι Κόστιν δήλωσε από τη μεριά του ότι η απόφαση του ΔΠΔ είναι «ιστορική για την Ουκρανία και ολόκληρο το σύστημα του διεθνούς δικαίου».

«Η σημερινή απόφαση αποτελεί ένα ιστορικό βήμα. Αλλά είναι μόνο η αρχή του για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης» δήλωσε ο Κόστιν μέσω Telegram.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα