Ν. Κορέα – ΗΠΑ: Κοινή στρατιωτική άσκηση μετά τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η Β. Κορέα

Ν. Κορέα – ΗΠΑ: Κοινή στρατιωτική άσκηση μετά τον βαλλιστικό πύραυλο που εκτόξευσε η Β. Κορέα
Κοινή στρατιωτική αεροπορική άσκηση Νότιας Κορέας - ΗΠΑ South Korea Defense Ministry via AP

Στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προχώρησαν σε κοινή αεροπορική άσκηση μία μέρα μετά την εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας.

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ διεξήγαγαν σήμερα, Κυριακή (19/2), κοινή στρατιωτική αεροπορική άσκηση με τη συμμετοχή αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών ως απάντηση στην εκτόξευση ενός Hwasong-15 διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από τη Βόρεια Κορέα, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Το γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων της Νότιας Κορέας διευκρίνισε ότι η άσκηση, κατά την οποία νοτιοκορεατικά μαχητικά αεροσκάφη F-35A, F-15K και αμερικανικά F-16 συνόδευσαν αμερικανικά βομβαρδιστικά B-1B, έδειξε τις “συντριπτικές” αμυντικές ικανότητες των συμμάχων και την στάση ετοιμότητάς τους.

Η άσκηση αυτή “ενίσχυσε την συνδυασμένη επιχειρησιακή ικανότητα και επιβεβαίωσε την σιδηρά δέσμευση των ΗΠΑ στην άμυνα της Κορεατικής Χερσονήσου και στην εφαρμογή εκτεταμένης αποτροπής”, αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας σε ανακοίνωσή τους.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο της Ιαπωνίας Fuji News Network είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ είναι επίσης πιθανόν να πραγματοποιήσουν κοινά στρατιωτικά αεροπορικά γυμνάσια ήδη από σήμερα το απόγευμα.

Η κοινή στρατιωτική άσκηση ΗΠΑ-Νότιας Κορέας γίνεται μία ημέρα μετά την εκτόξευση από την Βόρεια Κορέα βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στην θάλασσα, ανοιχτά των δυτικών ακτών της Ιαπωνίας, έπειτα από προειδοποίηση που απηύθυνε η Πιονγκγιάνγκ για ισχυρή απάντηση στις επικείμενες στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA μετέδωσε ότι η “αιφνιδιαστική εκτόξευση ICBM” αποτελεί “απτή απόδειξη” των προσπαθειών της Πιονγκγιάνγκ να καταστήσει “ακαταμάχητη” την “ικανότητα πυρηνικής αντεπίθεσης” εναντίον εχθρικών δυνάμεων.

Η πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από την αρχή της χρονιάς, έγινε μετά την απειλή που εξέφρασε την Παρασκευή για μια «άνευ προηγουμένου, επίμονη και ισχυρή» απάντηση, καθώς η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ετοιμάζονται για τα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσιά τους, στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της αυξανόμενης πυρηνικής και πυραυλικής απειλής της Βόρειας Κορέας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα