ΝΑΤΟ: Παραμένει για έναν ακόμα χρόνο ΓΓ ο Στόλτενμπεργκ

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference after a meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels on Thursday, Nov. 9, 2017. (AP Photo/Virginia Mayo)
NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a media conference after a meeting of NATO defense ministers at NATO headquarters in Brussels on Thursday, Nov. 9, 2017. (AP Photo/Virginia Mayo) AP

Προς αναβάθμιση ο ρόλος της Γερμανίας στη Συμμαχία, καθώς πιθανότερη διάδοχός του θεωρείται η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με το Spiegel

Παράταση ενός έτους θα δοθεί στην θητεία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel», το οποίο αποκαλύπτει επιπλέον ότι η επικρατέστερη διάδοχός του είναι η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού περιοδικού, υπάρχει ήδη εσωτερική συνεννόηση προκειμένου η θητεία του Στόλτενμπεργκ να παραταθεί μέχρι την επετειακή Σύνοδο της Συμμαχίας για τα 70 χρόνια από την ίδρυσή της.

Στους διαδρόμους του ΝΑΤΟ συζητείται ωστόσο ήδη το ζήτημα της διαδοχής του και, σύμφωνα με το Spiegel, το όνομα της Φον Ντερ Λάιεν είναι αυτό που ακούγεται περισσότερο. Η Γερμανίδα υπουργός (CDU) θεωρείται πραγματίστρια, αποτελεσματική και αφοσιωμένη στην διατλαντική συνεργασία, ενώ διαθέτει καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

ADVERTISING

Πιθανή εκλογή της θα σηματοδοτούσε και την αναβάθμιση του ρόλου της Γερμανίας τόσο στο ΝΑΤΟ όσο και στην Ευρώπη, ενώ θα επρόκειτο για την πρώτη γυναίκα σε αυτή τη θέση. Παραδοσιακά, οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι τη θέση του Γενικού Γραμματέα.

(Φωτό: AP Photo/Virginia Mayo)

SHARE:

24Media Network