ΝΑΤΟ: Πιθανή η έγκριση ένταξης της Σουηδίας πριν το 2024

Διαβάζεται σε 2'
ΝΑΤΟ: Πιθανή η έγκριση ένταξης της Σουηδίας πριν το 2024
Yves Herman, Pool Photo via AP, File

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία πριν το τέλος του έτους, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Η Επιτροπή Εξωτερικών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ενδέχεται να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ για επικύρωση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δήλωση του πρόεδρου της εν λόγω επιτροπής, Φουάτ Οκτάι.

Ο αγγλόφωνος ειδησεογραφικός δικτυακός τόπος Middle East Eye δημοσιεύει ρεπορτάζ με τον Φουάτ Οκτάι, ο οποίος δηλώνει ότι «η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μπορεί να σταλεί την επόμενη εβδομάδα για κοινοβουλευτική ψηφοφορία».

Ο ίδιος είπε ότι η επιτροπή μπορεί να συγκληθεί για να συζητήσει το πρωτόκολλο και θα μπορούσε να το εγκρίνει πριν το στείλει στην Ολομέλεια ως «χειρονομία καλής θέλησης». Προσέθεσε ότι η ‘Αγκυρα εξακολουθεί να περιμένει περισσότερα από τη Στοκχόλμη όσον αφορά τις τρομοκρατικές οργανώσεις, ειδικά για την καταστολή των μελών και των υποστηρικτών της κουρδικής οργάνωσης PKK.

«Κατανοούμε ότι η Σουηδία έχει προβεί σε αρκετές νομικές τροποποιήσεις και έχει λάβει συγκεκριμένα βήματα», είπε ο Οκτάι, «θα έπρεπε, όμως, να δούμε περισσότερη εφαρμογή στις υποθέσεις που σχετίζονται με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και τη στρατολόγηση».

Ωστόσο, είπε ότι «κάποια κίνηση από την άλλη πλευρά» αναμένεται πριν από την τελική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση.

Δυτικοί διπλωμάτες που μίλησαν στο Middle East Eye αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν από το τουρκικό κοινοβούλιο να επικυρώσει τα πρωτόκολλα πριν από το νέο έτος ή αμέσως μετά. «Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, την περασμένη εβδομάδα, φαίνεται να πήγε καλά», φέρεται να δήλωσε ένας δυτικός διπλωμάτης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα