Νέα επίθεση στη Ζαπορίζια αυξάνει τον κίνδυνο ενός “μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος”

Διαβάζεται σε 3'
Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια
Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια Associated Press

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει εκ νέου ο ΟΗΕ για “μεγάλο πυρηνικό ατύχημα” στη Ζαπορίζια, μετά τη νέα επίθεση με drones. Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας.

Μια νέα επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια έχει αυξήσει τον κίνδυνο ενός “μεγάλου πυρηνικού ατυχήματος”, προειδοποίησε ο πυρηνικός παρατηρητής του ΟΗΕ.

Η Ρωσία δήλωσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση, από την οποία, όπως είπε, τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι. Η Ουκρανία αρνήθηκε την εμπλοκή της.

Ο γιγάντιος πυρηνικός σταθμός που είναι υπό ρωσική κατοχή, με έξι αντιδραστήρες, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ) έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τέτοιου είδους επιθέσεις. Ο επικεφαλής Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε ότι η επίθεση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους την Κυριακή ήταν “απερίσκεπτη” και έκανε λόγο για “σημαντική κλιμάκωση των κινδύνων πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας” που αντιμετωπίζει το εργοστάσιο.

Ζημιές από την επίθεση drones

Το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Οι ρωσικές δυνάμεις το κατέλαβαν λίγο μετά την έναρξη της πλήρους εισβολής τους τον Φεβρουάριο του 2022 και έκτοτε βρίσκεται υπό την κατοχή τους, μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής Ζαπορίζια.

Η εγκατάσταση σταμάτησε να παράγει ενέργεια το 2022, αλλά χρειάζεται συνεχή παροχή ηλεκτρικής ενέργειας για την ψύξη ενός από τους αντιδραστήρες της, ο οποίος βρίσκεται σε κατάσταση “θερμής διατήρησης”, που σημαίνει ότι δεν είναι πλήρως εκτός λειτουργίας.

Ο ΙΑΕΑ, ο οποίος διαθέτει ομάδα εμπειρογνωμόνων στη Ζαπορίζια, επιβεβαίωσε “φυσικές επιπτώσεις από επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών” στο εργοστάσιο, μεταξύ άλλων και σε έναν από τους αντιδραστήρες.

Η εγκατεστημένη στη Ρωσία διοίκηση του εργοστασίου δήλωσε ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας ήταν φυσιολογικά και ότι δεν υπήρχαν σοβαρές ζημιές.

Ο ΙΑΕΑ δήλωσε, επίσης, ότι οι ζημιές δεν έθεσαν σε κίνδυνο την πυρηνική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε ότι “πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό με πιθανότητα να υπονομεύσει [την] ακεραιότητα του συστήματος περιορισμού του αντιδραστήρα”.

Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι υπήρξαν “τουλάχιστον τρία άμεσα χτυπήματα” κατά των “κύριων δομών συγκράτησης του αντιδραστήρα” του εργοστασίου.

“Αυτό δεν μπορεί να συμβεί”, είπε. “Κανείς δεν μπορεί νοητά να ωφεληθεί ή να αποκτήσει οποιοδήποτε στρατιωτικό ή πολιτικό πλεονέκτημα από επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων. Αυτό δεν μπορεί να γίνει”.

Αλληλοκατηγορίες Ρωσίας – Ουκρανίας

Τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία κατηγορούν η μία την άλλη για βομβαρδισμό του εργοστασίου και κίνδυνο σοβαρού πυρηνικού ατυχήματος.

Η ρωσική διοίκηση του εργοστασίου ανακοίνωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας βρίσκονταν πίσω από την επίθεση, αλλά η Ουκρανία αρνήθηκε τον ισχυρισμό αυτό.

Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν μια “πολύ επικίνδυνη πρόκληση”.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών Andriy Yusov δήλωσε, από την πλευρά του, στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ukrainska Pravda ότι “η Ουκρανία δεν συμμετείχε σε ένοπλες προκλήσεις στην περιοχή”. Το εργοστάσιο είναι “παράνομα κατεχόμενο από τη Ρωσία”, πρόσθεσε.

Ο κ. Yusov κατηγόρησε τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την πυρηνική εγκατάσταση, τον άμαχο πληθυσμό και το περιβάλλον, πραγματοποιώντας πλήγματα στο ίδιο το εργοστάσιο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα