Νέα κόντρα Ιράν – ΗΠΑ για τα πυρηνικά

Νέα κόντρα Ιράν – ΗΠΑ για τα πυρηνικά
Ιράν - Πυραυλικές δοκιμές AP

Στο κόκκινο εκ νέου οι σχέσεις Ουάσινγκτον - Τεχεράνης, μετά την απόφαση της τελευταίας να υπερβεί το όριο αποθεμάτων σε εμπλουτισμένο ουράνιο που οριζόταν από συμφωνία του 2015. Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις. Τι υποστηρίζουν οι Ιρανοί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν θα επιτρέψουν ποτέ στο Ιράν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, έπειτα από την απόφαση της Τεχεράνης να υπερβεί το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 .

«Ήταν λάθος, στην ιρανική πυρηνική συμφωνία, να επιτρέψουμε στο Ιράν να εμπλουτίζει ουράνιο, ανεξαρτήτως επιπέδου», τόνισε η ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, επαναβεβαιώνοντας τη βούληση της Ουάσινγκτον να συνεχίσει την εκστρατεία άσκησης μέγιστης πίεσης ενάντια στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Διεθνής ανησυχία και αντιδράσεις

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ανησυχία του για τη σημερινή απόφαση του Ιράν να υπερβεί το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη διεθνή συμφωνία του 2015 (JCPOA) με τις μεγάλες δυνάμεις και κάλεσε την Ισλαμική Δημοκρατία να συνεχίσει την εφαρμογή της συμφωνίας. «Αυτή η ενέργεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν δεν συμβάλει στη διατήρηση του σχεδίου, ούτε στην εξασφάλιση των απτών οικονομικών ωφελειών για τον ιρανικό λαό. Είναι σημαντικό αυτό το ζήτημα… να αντιμετωπιστεί μέσω του μηχανισμού που καθιέρωσε η JCPOA», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες, Στεφάν Ντούρατζις στους δημοσιογράφους. Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ τόνισε told Sky News αν το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία, τότε η Βρετανία θα κάνει το ίδιο. Εξέφρασε ωστόσο τη στήριξη του Λονδίνου στη JCPOA.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε αυτή τη συμφωνία επειδή δεν θέλουμε το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, αλλά αν το Ιράν παραβιάσει τη συμφωνία αυτή αποχωρούμε και εμείς », είπε Χαντ. Νωρίτερα με tweet του, «προέτρεψε την Τεχεράνη να μην απομακρυνθεί περισσότερο (από τη συμφωνία) και να συμμορφωθεί και πάλι με τις υποχρεώσεις του». Την ανησυχία του Βερολίνου για την απόφαση του Ιράν εξέφρασε μια πηγή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Καλούμε το Ιράν να αναιρέσει αυτή την κίνηση να μην υπονομεύσει περαιτέρω την πυρηνική συμφωνία», τόνισε η πηγή, προσθέτοντας ότι το Βερολίνο εξετάζει προσεκτικά τις επόμενες ενέργειές του σε συνεργασία με τις λοιπές υπογράφουσες χώρες. Παράλληλα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριαμπκόφ τόνισε ότι η απόφαση του Ιράν είναι λυπηρή, ωστόσο δεν πρέπει να «δραματοποιείται».

«Η υπέρβαση του ορίου των 300 χιλιόγραμμων είναι σίγουρα λυπηρή, αλλά δεν πρέπει να δραματοποιηθεί… Καλούμε όλους να επιδείξουν συγκράτηση. Καλούμε τις συμμετέχουσες χώρες ΕΕ (στην JCPOA) να αποφύγουν να κλιμακώσουν αυτή την κατάσταση, καλούμε τους Ιρανούς να εξετάσουν τα βήματά τους με μεγάλη υπευθυνότητα, ιδίως όσον αφορά τη συμμόρφωση με τη συμφωνία διασφάλισης με την IAEA (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας)», δήλωσε ο Ryabkov σε συνέντευξη Τύπου στη λέσχη συζήτησης Valdai.

Τεχεράνη: Δεν παραβιάσαμε τη συμφωνία

Η Τεχεράνη δεν παραβίασε τη διεθνή συμφωνία JCPOA (κοινό ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης) υπερβαίνοντας το όριο των αποθεμάτων του σε εμπλουτισμένο ουράνιο που είχε τεθεί στη συμφωνία του 2015 με τις μεγάλες δυνάμεις, καθώς άσκησε το δικαίωμά της να απαντήσει στην μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία. «ΔΕΝ παραβιάσαμε τη συμφωνία (#JCPOA)», τόνισε με tweet του ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Η παράγραφος 36 της συμφωνίας επεξηγεί το γιατί. Ενεργοποιήσαμε και εξαντλήσαμε την παράγραφο 36 μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ. Δώσαμε στους Ε3+2 διάστημα λίγων εβδομάδων, επιφυλασσόμενοι ως προς το δικαίωμά μας. Τελικώς λάβαμε δράση έπειτα από 60 εβδομάδες. Μόλις η E3 συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, θα αναιρέσουμε», τόνισε. Ο Ζαρίφ συνόδευσε το tweet του με το κείμενο της παραγράφου 36 της JCPOA, που προβλέπει έναν μηχανισμό για την επίλυση διαφορών όταν τα συμβαλλόμενα μέρη εκτιμούν ότι οι άλλες υπογράφουσες χώρες δεν εμπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

Ο όρος E3 αναφέρεται στην Γερμανία, τη Βρετανία και την Γαλλία και το Ε3+2 περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα