Νέα τουρκική πρόκληση: “Παραληρηματικές οι δηλώσεις περί γενοκτονίας των Ποντίων”

Νέα τουρκική πρόκληση: “Παραληρηματικές οι δηλώσεις περί γενοκτονίας των Ποντίων”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου AP

Με μία απαράδεκτη ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ στρέφεται κατά της Ελλάδας για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Απαράδεκτη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στις εκδηλώσεις της Ελλάδας για την 19η Μαΐου, ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων. Με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χαμί Ακσόϊ, καταδικάζει τις δηλώσεις των ελληνικών πολιτικών αρχών ως “αβάσιμες και παραληρηματικές” που “δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνα.”

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει προτρέποντας την ελληνική πλευρά να “δεχτεί τη χείρα φιλίας” που τείνει η Τουρκία.

“Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα