Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει δια βίου το κάπνισμα στους νέους

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύει δια βίου το κάπνισμα στους νέους
Νεαρή καπνίστρια Getty Images

Νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος στις νέες γενιές, αναμένεται να περάσει η Νέα Ζηλανδία μέσα στον επόμενο χρόνο.

Από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο νομοσχέδιο που πέρασε στη Νέα Ζηλανδία, σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση καπνικών ειδών για νέους που γεννήθηκαν από το 2008 και μετά.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων που θα μπορούν να αγοράζουν καπνό θα συρρικνώνεται κάθε χρόνο. Μέχρι το 2050, για παράδειγμα, οι 40χρονοι θα είναι πολύ νέοι για να αγοράσουν τσιγάρα.

Η υπουργός Υγείας Ayesha Verrall, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο, είπε ότι είναι ένα βήμα “προς ένα μέλλον χωρίς καπνό”.

“Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, θα ζήσουν πιο υγιείς και το σύστημα υγείας θα είναι καλύτερο”, τόνισε η υπουργός.

Σύμφωνα με το BBC, το ποσοστό καπνίσματος στη Νέα Ζηλανδία βρίσκεται ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, με μόλις 8% των ενηλίκων να καπνίζουν καθημερινά σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της κυβέρνησης που δημοσιεύθηκαν τον Νοέμβριο – από 9,4% πέρυσι.

Το εν λόγω νομοσχέδιο στοχεύει σε περαιτέρω μείωση του ποσοστού, σε 5%, μέχρι το 2025, με τελικό στόχο την εξάλειψή του. Η νέα νομοθεσία δεν απαγορεύει τα προϊόντα ατμίσματος, τα οποία έχουν γίνει πολύ πιο δημοφιλή στις νεότερες γενιές από τα τσιγάρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα