Νέα Ζηλανδία: Eταιρεία καλείται να πληρώσει 1 εκατ. για θανάτους από έκρηξη ηφαιστείου

Διαβάζεται σε 2'
Το ηφαίστειο White Island
Το ηφαίστειο White Island AP Photo/Mark Baker,

Ο ελληνικής καταγωγής δικαστής, Ευάγγελος Θωμάς έκρινε ένοχη την “Whakaari Management” για την έκρηξη του ηφαιστείου τον Δεκέμβριο του 2019.

Εταιρεία στη Νέα Ζηλανδία κρίθηκε ένοχη για την έκρηξη του ηφαιστείου στο White Island τον Δεκέμβριο του 2019, που είχε ως αποτέλεσμα 22 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Στην απόφασή του την Τρίτη, ο ελληνικής καταγωγής δικαστής, Ευάγγελος Θωμάς επέκρινε την εταιρεία Whakaari Management, η οποία αδειοδοτεί περιηγήσεις στο ηφαίστειο, για “τεράστιες αστοχίες” και ελλείψεις, αφού δεν κατάφερε να “ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο”, υποστηρίζοντας παράλληλα πως θα έπρεπε να λάβει συμβουλές από ειδικούς.

Η έκρηξη του 2019 σκότωσε 22 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 17 Αυστραλοί και άφησε άλλους 25 τραυματίες, ενώ πυροδότησε μια συζήτηση για την ασφάλεια του τουρισμού στο νησί της Νέας Ζηλανδίας.

Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούλιο με συναισθηματικές μαρτυρίες πολλών επιζώντων που είπαν στο δικαστήριο ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τους κινδύνους του ηφαιστείου. Έξι άλλα μέρη παραδέχθηκαν την ενοχή τους για παραλείψεις υγείας και ασφάλειας στην αρχή της δίκης, ενώ η ακρόαση για την καταδίκη ορίστηκε για τον Φεβρουάριο του 2024, όπου θα κλείσει μία υπόθεση που έχει χαρακτηριστεί ως “η μεγαλύτερη προσφυγή του είδους της” από τη ρυθμιστική αρχή της Νέας Ζηλανδίας.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους 1,5 εκατομμυρίων Νέας Ζηλανδίας, δηλαδή περίπου 1 εκ. αμερικανικών δολαρίων.

Ο δικαστής απέρριψε μια δεύτερη κατηγορία κατά της εταιρείας σχετικά με την ασφάλεια των εργαζομένων της.

Ο Τζέιμς, ο Άντριου και ο Πίτερ Μπάτλ, τα τρία αδέρφια και ιδιοκτήτες της εταιρείας (και κληρονόμοι του νησιού) έδιναν άδειες σε άλλες επιχειρήσεις να πραγματοποιούν περιοδείες. Δικηγόρος της Whakaari Management είχε υποστηρίξει ότι ήταν απλώς ένας ιδιοικτήτες γης χωρίς ενεργό έλεγχο των περιηγήσεων στο νησί και του τρόπου διεξαγωγής τους.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα