Νέα Ζηλανδία: Σύζυγος θύματος συγχωρεί τον μακελάρη – Η γυναίκα του έσωσε παιδιά

Νέα Ζηλανδία: Σύζυγος θύματος συγχωρεί τον μακελάρη – Η γυναίκα του έσωσε παιδιά

"Φώναζε: "ελάτε εδώ, βιαστείτε" και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο" - Στη συνέχεια έπεσε και εκείνη νεκρή από τα πυρά του Τάραντ, μαζί με 49 ακόμη ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη διπλή επίθεση σε μουσουλμανικά τεμένη.

Ένας άνδρας, η σύζυγός του οποίου σκοτώθηκε σε ένα από τα τζαμιά του Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας την ώρα που βοηθούσε πιστούς να γλιτώσουν από τα πυρά του Μπρέντον Τάραντ, δήλωσε σήμερα ότι συγχωρεί τον δράστη του μακελειού που σκότωσε την Παρασκευή τουλάχιστον 50 ανθρώπους.

Όταν ρωτήθηκε αν συγχωρεί τον δράστη, τον 28χρονο ακροδεξιό Αυστραλό, ο Φάριντ Άχμαντ απάντησε: «Φυσικά. Το καλύτερο είναι η συγχώρεση, η γενναιοδωρία, η αγάπη και η τρυφερότητα, το να έχει κανείς θετική στάση».

«Θα του έλεγα ότι τον αγαπώ όσο οποιονδήποτε άλλο», επεσήμανε στο AFP. «Θα του έλεγα ότι έχει μεγάλες δυνατότητες να γίνει ένας γενναιόδωρος, καλός άνθρωπος, ικανός να σώζει ανθρώπους αντί να τους καταστρέφει».

«Θα του ευχόμουν να αναζητήσει αυτή τη θετική στάση, ελπίζω και προσεύχομαι για εκείνον (…) Δεν του κρατώ κακία», πρόσθεσε ο Άχμαντ.

Όταν ξεκίνησε το μακελειό η σύζυγός του, η Χούσνα Άχμαντ 44 ετών, βοηθούσε τους πιστούς να βγουν από το τέμενος, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες στον Φάριντ. «Φώναζε: “ελάτε εδώ, βιαστείτε” και οδήγησε πολλά παιδιά και γυναίκες στην ασφάλεια, σε ένα κήπο», εξήγησε.

«Στη συνέχεια επέστρεψε για να δει τι κάνω, διότι είμαι καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και, την ώρα που πλησίαζε στην πόρτα, σκοτώθηκε. Ήταν πολύ απασχολημένη να σώζει τις ζωές άλλων για να ασχοληθεί με τον εαυτό της», συνέχισε ο 59χρονος άνδρας.

«Ο άνδρας (ο Τάραντ) πυροβολούσε εναντίον του ίδιου ανθρώπου δύο ή τρεις φορές, αυτό μάλλον μας επέτρεψε να γλιτώσουμε, (…) πυροβολούσε ξανά ακόμη και τους νεκρούς», δήλωσε ο Άχμαντ.

Ο ίδιος δεν βρήκε τη σύζυγό του όταν έφυγε από το τέμενος και έμαθε για τον θάνατό της αφού είδε τη φωτογραφία της στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Λουλούδια και μηνύματα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης σε τζαμιά του Κράιστσερτς AP

Ο Μπρέντον Τάραντ έδρασε μόνος του, εκτιμούν οι αρχές

Οι νεκροί από την επίθεση της Παρασκευής σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, καθώς η αστυνομία εντόπισε ένα ακόμη πτώμα στο τέμενος αλ Νουρ, ενώ η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν δήλωσε ότι οι σοροί των νεκρών θα αρχίσουν να παραδίδονται στις οικογένειές τους από σήμερα το βράδυ.

Βάσει του ισλάμ οι νεκροί πρέπει θάβονται μέσα σε 24 ώρες, όμως προς το παρόν καμία από τις σορούς των θυμάτων της επίθεσης της Παρασκευής δεν έχει δοθεί στις οικογένειές τους καθώς συνεχίζεται η έρευνα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Η Άρντερν επεσήμανε ότι η παράδοση των σορών θα ξεκινήσει από σήμερα το βράδυ. «Ωστόσο είναι πιθανό αρχικά να πρόκειται για μικρό αριθμό», όπως εξήγησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως την Τετάρτη.

Στο μεταξύ αστυνομικές δυνάμεις θα φυλάσσουν όλα τα τεμένη της Νέας Ζηλανδίας όσο διάστημα είναι ανοικτά.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αστυνομίας Μάικ Μπους δήλωσε πως οι αρχές πιστεύουν ότι Μπρέντον Τάραντ, ο 28χρονος Αυστραλός που έχει συλληφθεί ως δράστης της επίθεσης, έδρασε μόνος του.

Ο Μπους εξήγησε ότι οι άλλοι τρεις άνθρωποι που συνελήφθησαν την Παρασκευή δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις. Μία γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ ένας άνδρας κατηγορείται για αδικήματα σε σχέση με την οπλοκατοχή. Ένας 18χρονος που επίσης συνελήφθη την Παρασκευή δεν φαίνεται να έχει σχέση με την επίθεση και θα παρουσιαστεί ενώπιον δικαστηρίου αύριο Δευτέρα.

Ωστόσο ο Μπους προειδοποίησε: «Δεν θα πω τίποτα οριστικό μέχρι να είμαστε απολύτως σίγουροι για το πόσοι άνθρωποι εμπλέκονται» στην επίθεση.

Σύμφωνα με έναν μη οριστικό κατάλογο των θυμάτων που κατάρτισαν οι οικογένειές τους, οι νεκροί των δύο επιθέσεων ήταν ηλικίας τριών έως 77 ετών.

Αστυνομικοί ψάχνουν για στοιχεία στο σημείο της επίθεσης AP

 

Η ταυτότητα όλων των θυμάτων δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από τις αρχές. Όμως αυτός ο κατάλογος που παρουσίασαν οι οικογένειες των θυμάτων και στον οποίο περιλαμβάνονται 48 από τους 50 νεκρούς δίνει μία ιδέα για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τα πυρά του εξτρεμιστή Τάραντ.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται τα ονόματα 44 ανδρών και 4 γυναικών, ωστόσο η Άρντερν υπογράμμισε ότι δεν είναι «επίσημος» και ότι δεν πρόκειται να δοθεί επίσημη λίστα προτού «ολοκληρωθεί η επίσημη αναγνώριση» των νεκρών.

Τα περισσότερα θύματα ήταν πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες όπως το Πακιστάν, η Ινδία, η Μαλαισία, η Ινδονησία, η Τουρκία, η Σομαλία και το Αφγανιστάν.

Εξάλλου 34 άνθρωποι εξακολουθούν να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Κράισττσερτς, εκ των οποίων οι 12 στη μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένα παιδί διακομίστηκε στο νοσοκομείο παίδων του Όκλαντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα