Νέα Ζηλανδία: Τα καταφύγια ζώων γέμισαν αξολότλ – Μήπως ευθύνονται το Minecraft και το TikTok;

Νέα Ζηλανδία: Τα καταφύγια ζώων γέμισαν αξολότλ – Μήπως ευθύνονται το Minecraft και το TikTok;
Αξολότλ istock

Καταφύγια ζώων στη Νέα Ζηλανδία δέχονται πλέον χιλιάδες χαμογελαστές, υδρόβιες σαλαμάνδρες που ακούν στο όνομα αξολότλ. Η εγκατάλειψη των κατοικίδιων και ο ρόλος του Minecraft και του TikTok.

Χιλιάδες από τα χαμογελαστά αμφίβια που ακούν στο όνομα “αξολότλ” κατακλύζουν τα καταφύγια κατοικίδιων ζώων της Νέας Ζηλανδίας, με ορισμένους να κατηγορούν για τη νέα τους δημοτικότητα το TikTok, το Minecraft και άλλα διαδικτυακά παιχνίδια.

Η Emma Neale, η οποία διευθύνει ένα κέντρο διάσωσης αμφίβιων, ερπετών και ζώων στο Dunedin, δήλωσε ότι έχει πλέον 2.000 αξολότλ υπό τη φροντίδα της, ενώ 600 από αυτά έφτασαν μόλις την περασμένη εβδομάδα. “Αν κάποιος ψάχνει για ένα αξολότλ, μη διστάσετε να μου το στείλετε”, αναφέρει στον Guardian.

Η Neale είπε ότι ορισμένοι άπειροι ιδιοκτήτες δεν κατάφερναν να εξημερώσουν τα κατοικίδιά τους ή τοποθετούσαν κατά λάθος ζευγάρια αναπαραγωγής μαζί σε ενυδρεία. Τα ερωτευμένα αμφίβια κατέληγαν “να έχουν τυχαίες γέννες και [οι ιδιοκτήτες] να μην ξέρουν τι να κάνουν με τα αυγά … και μετά να καταλήγουν με κυριολεκτικά χιλιάδες από αυτά και να μην μπορούν να τους βρουν σπίτι”, είπε.

“Μπορούν να παράγουν τεράστιο αριθμό αυγών”, δήλωσε η επιστημονική υπεύθυνη της SPCA, Alison Vaughan. “Αυτή η κατάσταση μπορεί πολύ γρήγορα να ξεφύγει από τον έλεγχο”.

Κατοικίδια στο Minecraft από το 2021, viral στο TikTok

Τα αξολοτλ θεωρούνται απειλούμενα με εξαφάνιση στην άγρια φύση, αλλά εκτρέφονται ευρέως, ζώντας όμως σε καθεστώς αιχμαλωσίας. Η ανάπτυξή τους οφείλεται εν μέρει στη δημοτικότητά τους στο διαδίκτυο, όπου τα προσωπάκια τους, με ένα συνεχές χαμόγελο, είναι ειδανικά για memes και βίντεο στο διαδίκτυο.

Τα πλάσματα αυτά έχουν γίνει ανάρπαστα στο TikTok, όπου το hashtag τους έχει συγκεντρώσει 2,6 δισ. προβολές.

Το Axie Infinity, ένα διαδικτυακό παιχνίδι όπου οι παίκτες κάνουν μάχες με καρτούν αξολότλ, έφτασε στο πικ του, φτάνοντας τους 2,7 εκατομμύρια χρήστες τον περασμένο Νοέμβριο. Ωστόσο, ίσως ο μεγαλύτερος συντελεστής της αναγέννησης των αξολότλ να είναι το Minecraft, το εξαιρετικά δημοφιλές παιδικό παιχνίδι κατασκευής ενός κόσμου, όπου τα αμφίβια εισήχθησαν ως πλάσμα-σύντροφος το 2021.

Σύμφωνα μάλιστα με τα trends της Google, οι αναζητήσεις για τα αξολότλ κορυφώθηκαν όταν το Minecraft τα εισήγαγε τον Ιούλιο του 2021, αλλά έκτοτε παραμένουν αυξημένες. Σε διεθνές επίπεδο, τα μέσα άρχισαν να αναφέρουν πέρυσι ότι τα αξολότλ είχαν γίνει ένα νέο δημοφιλές κατοικίδιο για τα παιδιά που παίζουν Minecraft.

Ένα απαιτητικό κατοικίδιο

Από την άλλη, ειδικοί σε θέματα φροντίδας των ζώων λένε ότι ορισμένοι ιδιοκτήτες είναι αφελείς σχετικά με τη δέσμευση που συνεπάγεται. Η Δρ Helen Beattie από την οργάνωση Veterinarians for Animal Welfare δήλωσε ότι είχε ανησυχίες από πέρυσι, όταν είπε ότι όλο και περισσότερα παιδιά άρχισαν να ζητούν από τους γονείς τους κατοικίδια αξολότλ.

“Ακριβώς τη στιγμή που το Minecraft εισήγαγε τη δυνατότητα αναπαραγωγής των εν λόγω αξολότλ στο πρόγραμμα – υπήρχαν ανησυχίες σε εκείνο το σημείο σχετικά με τις απαιτήσεις των παιδιών προς τους γονείς τους για να αποκτήσουν την πραγματική συμφωνία”, είπε. “Δεν είναι εύκολα κατοικίδια ζώα … Έχουν πολύ συγκεκριμένες ανάγκες“.

Η Danni Mokomoko, η οποία διευθύνει το Wellington Amphibian and Reptile Rescue, δήλωσε ότι την περασμένη εβδομάδα έλαβε 25 αξολότλ που διασώθηκαν. Σκέφτηκε ότι η αυξανόμενη δημοτικότητά τους πιθανώς συνδέεται με το Minecraft.

Όπως είπε, πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν την προσπάθεια που απαιτείται για την φροντίδα ενός αξολότλ. Ενώ στην διάσωση εκατοντάδες άνθρωποι ρωτούσαν για υιοθεσία τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι περισσότεροι “εξατμίστηκαν” όταν τους είπαν για τον εξοπλισμό και τη θεραπεία που απαιτείται για να διατηρηθεί ένα αξολότλ υγιές και ευτυχισμένο.

Η Neale δεν είναι σίγουρη αν το Minecraft από μόνο του θα μπορούσε να εξηγήσει τον υψηλό αριθμό των αξολότλ, λέγοντας ότι η αύξηση οφείλεται περισσότερο στην ανεύθυνη αναπαραγωγή. Είπε επίσης ότι γίνονται εξαιρετικά κατοικίδια ζώα – εφόσον οι οικογένειες είναι προετοιμασμένες και κάνουν σωστή έρευνα γύρω από τα ενυδρεία, την τροφή και τη φροντίδα.

Για όσους σκέφτονται να πάρουν ένα, τα ημιδιαφανή πλάσματα δεν είναι ένα βραχυπρόθεσμο “πείραμα” – μπορούν να ζήσουν έως και 25 χρόνια.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα