Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε φορείς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας

Νέες κυρώσεις των ΗΠΑ σε φορείς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας
Νέες κυρώσεις ΗΠΑ σε Ρωσία AP

Οι νέες κυρώσεις σχετίζονται με το φιάσκο της αμερικανικής πυραυλικής επίθεσης κατά της Συρίας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών

Η Ουάσιγκτον αποφάσισε να επιβάλλει νέες κυρώσεις σε μια σειρά ξένων φυσικών και νομικών προσώπων, αιτιολογώντας την απόφαση της αυτή με το επιχείρημα ότι παραβίασαν την αμερικανική νομοθεσία που αφορά την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταχώρησε τη σχετική του ανακοίνωση στο Ομοσπονδιακό μητρώο των ΗΠΑ (Federal Register).

Στον κατάλογο αυτό βρίσκονται ρωσικές, ιρανικές, βορειοκορεάτικες και κινεζικές εταιρείες καθώς και οργανισμοί από την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία. Αναμένεται ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν διάρκεια δύο ετών από την ημέρα που θα τεθούν σε ισχύ.

Στο κατάλογο περιλαμβάνονται 28 κρατικοί φορείς του στρατιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων είναι το εκπαιδευτικό κέντρο πυραυλικών συστημάτων που βρίσκεται στο Γκάτσιν, το Επιστημονικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο Κούρσκ. Κατά την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης, οι εν λόγω φορείς βοήθησαν στον ένα ή τον άλλο βαθμό το Ιράν, την Συρία ή την Βόρειο Κορέα να αναπτύξουν το βαλλιστικό πυραυλικό τους σύστημα.

Την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με απόφαση του, απαγόρευσε σε αμερικανικούς κρατικούς οργανισμούς να έχουν επαφές με τον ρωσικό οργανισμό εξαγωγών οπλικών συστημάτων Rosobornexprort, επειδή ο συγκεκριμένος ρωσικός κρατικός φορέας παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία η οποία απαγορεύει την πώληση πυραυλικών τεχνολογιών και όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράν τη Βόρεια Κορεά και τη Συρία.

Ρωσία: Κυρώσεις για το φιάσκο των ΗΠΑ στη Συρία

Οι ΗΠΑ επιβάλλοντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας προσπαθούν να καλύψουν το φιάσκο που υπέστησαν κατά την πυραυλική επίθεση κατά της Συρίας που πραγματοποίησαν μαζί με την Βρετανία και την Γαλλία στις 14 Απριλίου, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλλει κυρώσεις σε κρατικούς φορείς της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, διευκρινίζει ότι κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό, επειδή στον κατάλογο των κρατικών φορέων στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις, περιλαμβάνεται το Κέντρο Εκπαίδευσης πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων της Στρατιωτικής- Διαστημικής Ακαδημίας Μοζάισκι και το 183ο σύνταγμα αντιπυραυλικής άμυνας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα