Νέο πλήγμα για την ισπανική οικονομία

Νέο πλήγμα για την ισπανική οικονομία

Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες για την Ισπανία. Υποβάθμιση σοκ για τα ταμιευτήρια της χώρας. Αρνητικές οι προοπτικές

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch μείωσε, σήμερα, μια βαθμίδα την βαθμολόγησή του για την ομοσπονδία ταμιευτηρίων της Ισπανίας, την Ceca, από A+ σε Α, με αρνητική προοπτική.

Ο οίκος ανέφερε ότι η νέα βαθμολόγησή του ενδέχεται να αναθεωρηθεί προς τα κάτω καθώς χαρακτηρίζει πλέον "αρνητική" την προοπτική τόσο της ισπανικής οικονομίας, όσο και των ταμιευτηρίων της χώρας καθ' εαυτών, "παρά την πρόσφατη αναδιοργάνωσή τους".

Τους 24 τελευταίους μήνες υπό την πίεση της κυβέρνησης στη Μαδρίτη συγχωνεύθηκαν πολλά περιφερειακά ταμιευτήρια, θεωρούμενα ως ο "αδύναμος κρίκος" στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, με πρακτικό αποτέλεσμα ο αριθμός τους από τις 45 να μειωθεί στις 15. Τα εναπομείναντα 15 ταμιευτήρια μετατράπηκαν σε "κλασσικές" εμπορικές τράπεζες.

Στο μεταξύ, την 22α Νοεμβρίου ο ίδιος οίκος την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας τη διατήρησε στο AA-, αλλά διαμορφώνοντας την προοπτική της ισπανικής οικονομίας σε "αρνητική", δεδομένο που ανοίγει τον δρόμο σε υποβάθμιση μελλοντικά της πιστοληπτικής ικανότητας, έστω κι αν κυβέρνηση πέρασε στη Δεξιά στις "πρόωρες" βουλευτικές εκλογές.

Με AA- είναι αξιολογημένη η ισπανική οικονομία και απο τον οίκο Standard&Poor's, επίσης με χαρακτηρισμό "αρνητική" για την προοπτική της οικονομίας της Ισπανίας. Υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, όσο και μεγάλων τραπεζών, ακόμα και μερικών ταμιευτηρίων της Ceca έχει ήδη συμβεί και απο τον οίκο Moody's.

Από την πλευρά του οίκος Fitch ευθέως κάλεσε τη νεοεκλεγείσα δεξιά κυβέρνηση να ενισχύσει με νεότερα τα μέτρα της οικονομικής λιτότητας.

SHARE:

24Media Network