Νέο Ρωσικό Σύνταγμα: “Ο γάμος αφορά ρητά έναν άνδρα και μία γυναίκα

Νέο Ρωσικό Σύνταγμα: “Ο γάμος αφορά ρητά έναν άνδρα και μία γυναίκα
Σημαία των ΛΟΑΤΚΙ - Φωτογραφία Αρχείου AP

"Όσοι επιθυμουν κάτι μη φυσιολογικό, δεν τους εμποδίζει κανείς να μεταναστεύσουν και να πάνε σε αυτές τις χώρες όπου γίνονται δεκτές οι ιδιαιτερότητές τους", υποστηρίζει ο Νικολάι Μοϊσεεφ

Ο Νικολάι Μοϊσεεφ από το Σβέτλονταντ ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα για τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα της Ρωσίας.

Μία από αυτές ξεκαθαρίζει στο ανώτατο νομικό κείμενο της χώρας ότι ο γάμος αποτελεί ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας και μόνο μεταξύ αυτών. Τίποτα διαφορετικό.

Ο ίδιος έχει τρία παιδιά και θέλει να μεγαλώσουν σε έναν φυσιολογικό, όπως λέει, κόσμο. Αναφέρει χαρακτηριστικά στο euronews o Μοϊσέεφ, προεδρος ενος Διλανθρωπικου Ιδρυματος για την Προστασία της Οικογένειας, της Μητρότητας και της Παιδικής Ηλικίας:

«Η τροπολογία αυτή θα ενισχύσει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και θα σταματήσει κάθε εικασία σε σχέση με το θέμα του μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού. Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες επιτρέπεται ο γάμος άνδρα με άνδρα ή γυναίκας με γυναίκα. Αυτό είναι κάτι μη αποδεκτό για εμάς. Για την συντριπτική πλειοψηφία του ρωσικού λαού. Εμείς οι Ρώσοι δεν ανεχόμαστε κάτι τέτοιο».

Όσοι επιθυμουν κάτι «μη φυσιολογικό, δεν τους εμποδίζει κανείς να μεταναστεύσουν και να πάνε σε αυτές τις χώρες όπου γίνονται δεκτές οι ιδιαιτερότητές τους», υποστηρίζει ο Νικολάι Μοϊσεεφ.

Διαφωνεί κάθετα όμως η Ναταλία Ζιγιάγκινα, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στη Ρωσία. Μιλώντας στο euronews, κάνει λόγο για επικίνδυνο σημάδι:

«Τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ δεν έχουν το δικαίωμα να παντρευτούν στις μέρες μας. Απαγορεύεται από το νόμο με αναφορά σε άρθρα του παρόντος Συντάγματος, το οποίο δεν σταμάτησε να τους περιορίζει τα δικαιώματα. Από την άλλη μεριά, οι σχετιζόμενες με την οικογένεια τροποποιήσεις του Συντάγματος δημιουργούν κινδύνους για τους ΛΟΑΤΚΙ, καθώς οι αρχές λαμβάνουν ένα μήνυμα από ψηλά που τους λέει: “αυτό το θέμα είναι σημαντικό, αυτοί οι περιορισμοί μπορούν να γίνουν, οι ποινικές διώξεις κατά μελών της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έγιναν ορθά”. Ολο αυτό μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση, θυμό, οργή στην κοινωνία».

Μια από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις υπερμάχων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στη Ρωσία είναι η ακτιβίστρια Γιούλια Τσβέτκοβα. Ανοιχτά αντιτίθεται στα στερεότυπα αναφορικά με το φύλο του καθε ανθρώπου. Κατηγορείται για διακίνηση πορνογραφίας και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έξι ετών αν κριθεί ένοχη.

Υποστηρίζει όμως ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της δίωξής της αλλά τα σεξουαλικά πιστεύω της. «Πιστεύω ότι η περίπτωσή μου είναι άδικη. Και φοβάμαι. Οχι τόσο για τον εαυτό μου αλλά για όλα όσα έπονται με αφορμή την δική μου πιθανή καταδίκη. Αρκεί να σκεφτει κανείς ποιος θα είναι ο επόμενος ή η επόμενη μετά από εμένα;», λέει ο Τσβέτκοβα.

Η ίδια υποστηρίζει ότι δέχεται διαρκώς απειλές από αγνώστους που της αναφέρουν ότι γνωρίζουν την διεύθυνση της κατοικίας της: «Συναντάω ομοφοβικούς γιατί τέτοιοι άνθρωποι με διώκουν. Και μερικές φορές διαβάζω τις δημοσιεύσεις τους, Γράφουν ότι πολύ σύντομα θα πιέσουν στραφουν εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ ώστε να υπερασπιστούν με αυτόν τον τρόπο το Συνταγμα. Με το επιχείρημα ότι αυτό θα είναι το συνταγματικό τους δικαίωμα». Η ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Ρωσικό Σύνταγμα θα ολοκληρωθεί την 1η Ιουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα