Νετανιάχου: Το Ιράν έχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων

Νετανιάχου: Το Ιράν έχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων
Το Ιράν έχει μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλωνm, σύμφωνα με τον Νετανιάχου

Αποκαλύψεις από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, ο οποίος με παρουσίαση διαφανειών και βίντεο θέλησε να αποδείξει την ύπαρξη μυστικού πυρηνικού προγράμματος. Η απάντηση του Ιράν

Το Ιράν είπε ψέμματα για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κάτι που καθιστά την συμφωνία του 2015 άκυρη, ισχυρίστηκε την Δευτέρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αρχηγείο του στρατού στο Τελ Αβίβ.

Ο Νετανιάχου στήριξε τα λεγόμενά του με παρουσίαση διαφανειών και βίντεο με αποδεικτικά, σύμφωνα με τον ίδιο, στοιχεία για την παραβίαση από πλευράς Τεχεράνης της συμφωνίας.  Δίπλα του υπήρχε μια μεγάλη βιβλιοθήκη γεμάτη με φακέλους, οι οποίοι αντιπροσώπευαν τον αριθμό των εγγράφων που έχει στη διάθεσή του το Ισραήλ για το ιρανικό πρόγραμμα.

Όλα αυτά ενώ βρισκόταν μπροστά σε μια μεγάλη οθόνη, σε ένα σημείο της οποίας φαινόταν με μεγάλα γράμματα “το Ιράν ψεύδεται”. “Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την πυρηνική ενέργεια το 2015, το Ιράν ενέτεινε τις προσπάθειές του να κρύψει τα απόρρητα αρχεία. Το 2017 το Ιράν μετέφερε τα αρχεία των πυρηνικών όπλων σε μια εξαιρετικά μυστική τοποθεσία στην Τεχεράνη”, δήλωσε ο Νετανιάχου.

Σύμφωνα με τον Ισραηλινό ηγέτη, η Τεχεράνη διατήρησε και επέκτεινε την στρατιωτική πυρηνική της τεχνογνωσία, μετά την υπογραφή της συμφωνίας το 2015. Ο Νετανιάχου ισχυρίστηκε ότι “μισός τόνος” των εγγράφων αυτών εξασφαλίστηκε από την χώρα του από ένα “μεγάλο κατόρθωμα των μυστικών υπηρεσιών”. Επεσήμανε ότι τα έγραφα περιέχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν εργάζεται για την ανάπτυξη πυρηνικής βόμβας στο πλαίσιο του προγράμματος “Σχέδιο Αμάντ”.

Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό αντιταχθεί στη συμφωνία του 2015, η οποία ήρε τις διεθνείς κυρώσεις προς τον κύριο γεωπολιτικό αντίπαλο του, με το Ιράν να δεσμεύεται για τερματισμό του αμφιλεγόμενου πυρηνικού προγράμματός του.

“Προπαγάνδα οι κατηγορίες του Νετανιάχου”

Η κρατική τηλεόραση του Ιράν μετέδωσε ότι οι κατηγορίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης είναι μια προπαγάνδα.

«Οι δηλώσεις του δεν ήταν καινούργιες…γεμάτες αβάσιμες κατηγορίες…και προπαγάνδα ενάντια στις πυρηνικές εργασίες του Ιράν», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα