Νιγηρία: Δολοφονική επίθεση ανταρτών

default image

Τέσσερις στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη ενώ συνόδευε οχηματοπομπή σε ζώνη των ανταρτών Του...

Τέσσερις στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν την Τρίτη όταν το όχημά τους έπεσε σε νάρκη ενώ συνόδευε οχηματοπομπή σε ζώνη όπου επιχειρούν αντάρτες Τουαρέγκ, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της αφρικανικής χώρας.

Η έκρηξη αυξάνει σε τουλάχιστον 40 τον αριθμό των στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί αφότου το Κίνημα για την Δικαιοσύνη στο Νίγηρα, ή MNJ, άρχισε νέα εξέγερση το Φεβρουάριο αξιώνοντας μεγαλύτερη αυτονομία για την τεράστια περιοχή γύρω από την αρχαία πόλη Αγκαντέζ της Σαχάρας, όπου καταλήγουν τα καραβάνια εδώ και αιώνες.

Το συμβάν σημειώθηκε μεταξύ Αγκαντέζ και Ντιρκού, ενώ οι στρατιώτες συνόδευαν φορτηγά που μετέφεραν προμήθειες για μια αποστολή της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου της Κίνας, ή CNPC, η οποία αναζητά πετρέλαιο στο νότιο τμήμα της ερήμου στο Νίγηρα. Άλλοι δύο στρατιώτες και τρεις άμαχοι τραυματίσθηκαν από τα θραύσματα της νάρκης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Παρά τις συνεχιζόμενες επιθέσεις, “το κράτος θα συνεχίσει να αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα μέσα για να διασφαλίσει την ασφάλεια του πληθυσμού και όλων των ξένων εταίρων μας”, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών. Το MNJ, το οποίο η κυβέρνηση θεωρεί απλή συμμορία κακοποιών, έχει αιχμαλωτίσει δεκάδες στρατιώτες και έχει επιτεθεί σε ορυχεία ξένων επιχειρήσεων στην περιοχή – όπου βρίσκονται μερικά από τα σημαντικότερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, και η αναζήτηση κοιτασμάτων πετρελαίου συνεχίζεται.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το MNJ απήγαγε στέλεχος της Κινεζικής εταιρίας επεξεργασίας ουρανίου Sino-U, που κατηγόρησε ότι βοηθούσε την κυβέρνηση του Νίγηρα να αγοράσει όπλα. Ο Κινέζος απελευθερώθηκε σώος. Ορισμένες εταιρίες εκφράζουν κατ’ ιδίαν ανησυχίες για το κατά πόσον είναι πλέον ασφαλές να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην περιοχή, παρά τους θησαυρούς που κρύβονται στο υπέδαφός της.

Οι Τουαρέγκ -φημισμένοι για τα μπλε τουρμπάνια τους- είχαν ξεσηκωθεί την δεκαετία του 1990 διεκδικώντας αυτονομία από την κυβέρνηση, στην οποία κυριαρχούν οι μαύροι Αφρικανοί. Είχε προηγηθεί μια βάρβαρη εκστρατεία καταστολής τους με πολλά θύματα μεταξύ των αμάχων. Οι περισσότερες οργανώσεις των ανταρτών είχαν διαλυθεί μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 1995, που προέβλεπε μεγαλύτερες επενδύσεις στην αραιοκατοικημένη περιοχή του βορρά του Νίγηρα καθώς και την ένταξη των πρώην ανταρτών στο στρατό.

Όμως το MNJ, που λέει πως διαθέτει περίπου 2.000 μαχητές, υποστηρίζει ότι οι υποσχέσεις που είχαν δοθεί με εκείνη την ειρηνευτική συμφωνία αθετήθηκαν. Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση ότι τήρησε τις δεσμεύσεις της και διακηρύσσει ότι δεν θα διαπραγματευθεί με τους αντάρτες. Πρόσφατα στην κρίση προστέθηκε μια νέα διάσταση, όταν η κυβέρνηση του Νίγηρα κατηγόρησε τη Γαλλική εταιρία Areva, η οποία εξορύσσει ουράνιο από την περιοχή, ότι χρηματοδότησε την εξέγερση.

(Πηγή: ΑΠΕ)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα