Νικόλ Πεταλλίδη: Κάποιοι ψήφισαν Κλίντον και προσπαθούν να αλλάξουν την ψήφο τους

default image

Η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος του FOX δίνει όλα τα δεδομένα των αμερικανικών εκλογών λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Δέσποινα Συριοπούλου

«Πρόκειται να είναι πολύ αμφίρροπο εκλογικό αγώνα που έχουμε δει» λέει στο news247.gr η Νικόλ Πεταλλίδη, η Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος του FOX Business, η οποία πέρα από την πολύ πρωινή ωριαία της εκπομπή στο κανάλι, κάθε μεσημέρι σε ζωντανή σύνδεση από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μεταφέρει το κλίμα της Wall Street.

Και αυτή την Τετάρτη, ώρες πιθανότατα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα (αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρχουν παρατράγουδα και ευτράπελα στην εκλογική διαδικασία) η Νικόλ Πεταλλίδη θα βρίσκεται στο NYSE, αποτυπώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών σε οικονομικά στοιχεία. Πώς είδαν οι επενδυτές το εκλογικό αποτέλεσμα, πώς αντέδρασαν και πώς κινήθηκαν οι μετοχές και τα χαρτοφυλάκια εταιριών. Για την δημοσιογράφο του FOX, «Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι ενδιαφέρουσα και σημαντική, η τωρινή ωστόσο ήταν απολύτως μαγευτική, συναισθηματική, όπως καμιά άλλη στο παρελθόν».

Η Ελληνοαμερικανίδα διακεκριμένη δημοσιογράφος, κόρη της Φανής Πεταλλίδη, της Κύπριας Ελένης Βλάχου, ιδρύτριας και εκδότριας της ιστορικής εφημερίδας ΠΡΩΙΝΗ (1977- 2001) – (η οποία παρεμπίπτοντος, ετοιμάζεται για ένα ιστορικό come back, με μια online έκδοση, σύγχρονη και ευέλικτη, μαχητική και αποκαλυπτική, αυτή την φορά διεκδικώντας μια σταθερή  αναφορά στο παγκόσμιο  διαδίκτυο)- στην συζήτηση που είχαμε, εν μέσω  μάλιστα ενός πράγματι πολύ φορτωμένου και αρκετά πιεσμένου προγράμματος,  προσπαθεί να σκιαγραφήσει τι λένε οι πολίτες για τον Ντόναλντ Τραμπ και την Χίλαρι Κλίντον, δίνοντας την δική της εξήγηση γιατί ο υποψήφιος των ρεπουμπλικάνων έχει τέτοια δυναμική.

Ως προς τους πολίτες, όταν τους ρωτάς, σε πολλούς δεν αρέσει η Χίλαρι ή δεν αρέσει ο Τραμπ για διάφορους λόγους. Άλλοι δεν ενδιαφέρονται για κανένα υποψήφιο

«Ως προς τους πολίτες, όταν τους ρωτάς, σε πολλούς δεν αρέσει η Χίλαρι ή δεν αρέσει ο Τραμπ για διάφορους λόγους. Άλλοι δεν ενδιαφέρονται για κανένα υποψήφιο. Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, βλέπεις ανθρώπους, όπως ο Donald Trump, για παράδειγμα, που έχει ορμή, παρακινώντας ανθρώπους να ψηφίσουν που για 20 ολόκληρα χρόνια  δεν συμμετείχαν στις εκλογές, ή κάνει συγκεντρώσεις με 25.000 άτομα. Σύμφωνα με τον Rudy Guilliani, ο οποίος ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι δεν έχει δει ποτέ συγκεντρώσεις και τέτοια δυναμική, όπως αυτές του Τραμπ, ούτε στη δική του υποψηφιότητα, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη από τους ρεπουμπλικάνους που ο ίδιος έχει υποστηρίξει. Η δυναμική που έχει δημιουργήσει ο Donald Trump είναι κάτι αόρατο και έτσι κατόρθωσε να νικήσει όλες τις άλλες υποψηφιότητες. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που πιστεύουν ότι αν η εκλογική επιλογή ήταν διαφορετική και οι Ρεπουμπλικάνοι υποψήφιοι ήταν διαφορετικοί, υποστηρίζουν  ότι νικήτρια θα ήταν η Χίλαρι. Αλλά, δεν είμαι τόσο σίγουρη για την εκλογή της. Επειδή  ο Trump είναι αυτός με τη μεγαλύτερη δυναμική και επιρροή».

Κάθε μέρα έχουμε κάποια έκτακτη είδηση που αφορά τους υποψηφίους, καθιστώντας την όλη διαδικασία συναρπαστική και δύσκολη ταυτόχρονα για τη χώρα μας

«Από την πλευρά της Χίλαρι», -συνεχίζει η Νικόλ Πεταλλίδη– «υπάρχουν τόσοι πολλοί που τους αρέσουν οι Κλίντον, τους αρέσει ότι είναι γυναίκα και τους αρέσει η εμπειρία της. Και επίσης υπάρχουν και άλλοι που δεν μπορούν να αφήσουν να περάσει απαρατήρητη η διαφθορά, τα Wikileaks, η υπόθεση στη Βεγγάζη. Κάθε μέρα έχουμε κάποια έκτακτη είδηση που αφορά τους υποψηφίους, καθιστώντας την όλη διαδικασία συναρπαστική και δύσκολη ταυτόχρονα για τη χώρα μας. Και σε μια εποχή που η οικονομία μας είναι πολύ εύθραυστη και η ασφάλεια της χώρας βρίσκεται επίσης σε κίνδυνο. Γι ‘αυτό είναι τόσο σημαντικές για τους Αμερικανούς αυτές οι εκλογές. Αισθάνεσαι ότι δεν τις έχει ξαναζήσει ποτέ. Το αισθάνεσαι στην καρδιά και την ψυχή σου και στο πορτοφόλι σου, την οικογένειά σου και το μέλλον της χώρας σου».

Καθημερινά η Νικόλ Πεταλλίδη, βρίσκεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, και αναμφισβήτητα έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο που οι επενδυτές βλέπουν αυτές τις εκλογές και πώς τις σχολιάζουν, τι λένε για τον κάθε ένα υποψήφιο. «Τα συναισθήματα είναι ανάμικτα. Υπάρχουν υποστηρικτές και στις δύο πλευρές. Κάποιοι υποστηρίζουν την Χίλαρι.

Αλλά και ο Donald Trump έχει τεράστια στήριξη, διότι στον κόσμο αρέσει περισσότερο το πρόγραμμά του για τις επιχειρήσεις, θέλουν την δημιουργία  θέσεων εργασίας, κάτι που θέλει και ο ίδιος Τραμπ. Γνωρίζει ότι βλέπουμε να πέφτει η αγορά ακινήτων, και να ανεβαίνει ο αριθμός των ατόμων που χρησιμοποιούν κουπόνια τροφίμων. Το μεγάλο του ζήτημα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η τόνωση της οικονομίας, η προστασία του έθνους μας και η αλλαγή της παλιάς πολιτικής στην Ουάσιγκτον. Συνεπώς, υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές και στις δύο πλευρές».

 

Σύμφωνα με την κα Πεταλλίδη, η Ανατολική Ακτή και τη Δυτική Ακτή κλίνουν προς Κλίντον, η κεντρική Αμερική περισσότερο προς τον Τραμπ. Ως προς τις πολιτείες-κλειδιά (swing states), μένει να δούμε προς τα πού θα κινηθούν.

Είναι γεγονός ότι η προεκλογική αυτή περίοδος χαρακτηρίζεται από έντονα συναισθηματική στοιχεία. Ένταση μεταξύ των ψηφοφόρων, πόλωση στην ατμόσφαιρα. «δεν είναι λίγοι αυτοί που έντονες συζητήσεις. Άνθρωποι που είναι στα αριστερά υποστηρίζοντας την Κλίντον, είναι πολύ σταθεροί στην επιλογή τους, με τους υποστηρικτές του Τραμπ να μην μπορούν να καταλάβουν γιατί να υποστηρίζουν έναν άνθρωπο (σ.σ. Κλίντον) που είπε ψέματα και εξαπάτησε, κάνουν λόγο επίσης για διαφθορά, για το γεγονός ότι έβαλε σε κίνδυνο η χώρα, χρησιμοποιώντας τον δικό της υπολογιστή για e-mails. Για απόρρητες πληροφορίες. Και έτσι άνοιξαν πάλι την έρευνα. Και υπάρχουν άνθρωποι που για αυτό έχουν μπει στην φυλακή. Αυτή δεν θα μπει, προσπαθεί να γίνει αρχηγός της χώρας. Τέτοιες συζητήσεις ακούς στα πάρτυ, στους δρόμους. Βλέπεις να προσπαθούν να πείσουν υπέρ του ενός ή του άλλου ψηφοφόρου από τυπωμένα μπλουζάκια, στο facebook. Υπάρχει πολύ πάθος. Ακόμα και τα debates, είχαν την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία».

Κάποιοι που ψήφισαν ήδη την Κλίντον προσπαθούν να αλλάξουν την ψήφο τους. Μια από τις μεγαλύτερες αναζητήσεις στην google είναι “πώς να αλλάξω την ψήφο μου”

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία οι πολίτες να μπορούν να ψηφίζουν νωρίτερα από την ημέρα που έχουν οριστεί οι εκλογές. Η δημοσιογράφος του FOX Business θεωρεί ότι “ο κόσμος θα πάει να ψηφίσει”, ωστόσο επισημαίνει κάτι που δεν έχει ακουστεί πολύ. Πώς μπορεί ένας ψηφοφόρος να αλλάξει την ψήφο του και λέει χαρακτηριστικά: «Κάποιοι που ψήφισαν ήδη την Κλίντον προσπαθούν να αλλάξουν την ψήφο τους. Μια από τις μεγαλύτερες αναζητήσεις στην google είναι “πώς να αλλάξω την ψήφο μου”, «Όλο αυτόν τον καιρό πίστευα ότι θα κερδίσει η Κλίντον, έστω και αν ο Τραμπ είχε δυναμική, το χρηματιστήριο κινείτο με βάση την εντύπωση ότι θα κέρδιζε η Κλίντον. Όλοι παρακολουθούσαν και αν και ήταν καλός συναγωνιστής ο Τραμπ, η Κλίντον θα κέρδιζε. Με όλα αυτά που συνέβησαν, ακόμα και κάποιος που την υποστηρίζει, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να τα καταπιεί όλα αυτά».

Όλο αυτόν τον καιρό πίστευα ότι θα κερδίσει η Κλίντον, έστω και αν ο Τραμπ είχε δυναμική

Μπορεί ο χρόνος μέχρι την Τρίτη να μην είναι πολύς, η φετινή όμως εκλογική διαδικασία και προεκλογική εκστρατεία έδειξε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή όλα είναι πιθανά. Σε αυτό συμφωνεί και η Νικόλ. «Όλα μπορούν να συμβούν! Κάθε μέρα της εβδομάδας κάτι νέο βγαίνει. Βάζω στοίχημα ότι από σήμερα μέχρι και την Τρίτη κάτι νέο θα βγει. Και τα δυο κόμματα ψάχνουν να βρουν πράγματα που να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν το ένα εναντίον του άλλου. Αποκαλύπτουν τα πάντα. Ο πολιτικός πυρετός είναι στα ύψη. Έχει βρωμιά… Και είναι λυπηρό, διότι η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν είναι τέλειος και η χώρα μας χρειάζεται ένα μεγάλο ηγέτη να φτιάξει την οικονομία μας, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να βοηθήσει τους φτωχούς, να διασφαλίσει τα σύνορά μας και να προστατεύσει το έθνος μας από το ISIS και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις που θέλουν να μας επιτεθούν. Έτσι, υπάρχουν θέματα και η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Γι ‘αυτό χρειάζεται ένα μεγάλο ηγέτη».

Όλα μπορούν να συμβούν! Κάθε μέρα της εβδομάδας κάτι νέο βγαίνει. Βάζω στοίχημα ότι από σήμερα μέχρι και την Τρίτη κάτι νέο θα βγει

Η κα Πεταλλίδη εργάζεται σε ένα συντηρητικό κανάλι. Στο ερώτημα αν πιστεύει ότι ο κ. Τραμπ είναι πιο ικανός για την διακυβέρνηση της χώρας υποστηρίζει ότι «Και οι δυο είναι ικανοί να κυβερνήσουν τη χώρα», εκφράζοντας την άποψη ότι «πολλοί θα ήθελαν κάποιον άλλο, θα προτιμούσαν ένα αουτσάιντερ, όπως επίσης πολλοί έχουν απηυδήσει με την ίδια παλιά πολιτική. Λένε “εξολοθρεύστε κάθε τι το επιζήμιο, ψάξτε στο βυθό, καθαρίστε τα σκουπίδια που υπάρχουν στην πολιτική χρόνο με το χρόνο και ξεκινήστε με κάτι καινούργιο”. Αυτό είναι που θέλει ο κόσμος. Θέλει αλλαγές. Και θέσεις εργασίας. Η απασχόληση στην μεταποίηση έχει φύγει από την χώρα, έχει αυξηθεί ο αριθμός αυτών που παίρνουν κουπόνια σίτισης, πέφτει ο αριθμός των ανθρώπων που αγοράζουν ιδιοκτησίες, πέφτει ο μισθός, ο οποίος είναι στα επίπεδα της δεκαετίας του 70, τα φοιτητικά δάνεια έχουν ανέβει κατά 150% την τελευταία δεκαετία».

Και συνεχίζει: «Αν οι θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα φεύγουν, οι άνεργοι είναι απογοητευμένοι που δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή γιατί πρέπει να εργάζονται σε δυο δουλειές για να στηρίξουν την οικογένεια τους. Υπάρχουν τόσα πολλά… οι βετεράνοι, άνθρωποι που πολεμούν για την χώρα μας, επιστρέφουν και είναι άστεγοι. Και οι άνθρωποι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας, μεταξύ των οποίων και οι μαύροι και οι ισπανόφωνοι, έχουν αυξηθεί. Και αυτό χρειάζεται προσοχή. Αποτελούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Κάποτε η Αμερική είχε τον σεβασμό για τον τρόπο που γινόταν η μεταβίβαση της εξουσίας. Κάποιος έχανε, παραδεχόταν την ήττα του και έλεγε συγχαρητήρια

Ένα επίσης από τα σημαντικότερα θέματα που θίγονται στη συζήτησή μας είναι το θέμα της εκλογικής απάτης. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε εκτός την εκλογική απάτη που συμβαίνει» λέει η κα Πεταλλίδη, σημειώνοντας ότι «Κάποτε η Αμερική είχε τον σεβασμό για τον τρόπο που γινόταν η μεταβίβαση της εξουσίας. Κάποιος έχανε, παραδεχόταν την ήττα του και έλεγε συγχαρητήρια, ή κέρδιζε και τον Ιανουάριο ανελάμβανε την εξουσία. Τώρα, όμως, ακόμα και αυτό είναι δύσκολο, διότι όλο και περισσότερο πληροφορούμαστε για την εκλογική απάτη. Για ανθρώπους που είναι εδώ, αλλά δεν έχουν πολιτογραφηθεί και ψηφίζουν. Για ανθρώπους που έχουν πεθάνει και με κάποιον τρόπο καταφέρνουν να ψηφίζουν. Σπεύδουν να νομιμοποιήσουν τους μετανάστες και να τους πολιτογραφήσουν, ώστε να μπορούν να ψηφίζουν και αυτοί είναι πιθανό να ψηφίσουν την Χίλαρι Κλίντον. Υπήρξε ακόμη και προσπάθεια να πάρουν τους ψηφοφόρους, την μέρα που έχουν ρεπό για να τους πάνε να ψηφίσουν. Οι υπολογιστές δεν δουλεύουν σωστά. Υπήρξαν περιπτώσεις που πατούσες το κουμπί υπέρ ενός υποψηφίου, και στο τέλος της διαδικασίας η ψήφος πήγαινε σε άλλον υποψήφιο. Βλάβη ή δυσλειτουργία. Ωστόσο προς όφελος ενός ατόμου. Πολύ κόσμος, λοιπόν, θα κοιτά για την εκλογική απάτη. Γι ‘αυτό και δεν νομίζω ότι θα συμβεί πολύ εύκολα».

Είναι πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο και η Κλίντον τις εκλεκτορικές ψήφους, επειδή ορισμένες πολιτείες έχουν περισσότερους εκλέκτορες βάσει του πληθυσμού τους

Ερωτηθείσα η ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος ποιος θεωρεί ότι στο τέλος θα βγει νικητής των εκλογών, όπως οι περισσότεροι δεν μπορούν να πουν με σιγουριά. «Δεν είναι καθόλου σαφές ακόμα.  Πρέπει να δούμε τις πολιτείες-κλειδιά (swing states). Τις ψήφους του εκλεκτορικού σώματος. Για παράδειγμα, είναι πιθανό ο Τραμπ να κερδίσει τη λαϊκή ψήφο και η Κλίντον τις εκλεκτορικές ψήφους, επειδή ορισμένες πολιτείες έχουν περισσότερους εκλέκτορες βάσει του πληθυσμού τους. Τα πράγματα δείχνουν ότι είναι ελαφρώς υπέρ της Χίλαρι, αλλά αλλάζουν συνέχεια. Προηγείτο με 5-7% σε ορισμένες δημοσκοπήσεις και τώρα είναι στήθος με στήθος». Και συνεχίζει, υποστηρίζοντας ότι το κομμάτι που ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει, και που θα κατευθυνθεί είτε προς την μια είτε προς την άλλη πλευρά, θα κρίνουν τις εκλογές. «Αυτοί που θέλουν τον Τραμπ, εξακολουθούν να θέλουν τον Τραμπ, αυτοί που θέλουν την Κλίντον, εξακολουθούν να την θέλουν. Δεν έχει σημασία τι λες. Και υπάρχει και μια ομάδα στη μέση που μπορεί να κατευθυνθεί είτε προς τον έναν είτε προς τον άλλο. Και είναι αυτοί που θα κρίνουν τις εκλογές.  Υπάρχουν οι πιθανοί ψηφοφόροι και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι, και κοιτώντας κάποιες περιπτώσεις είδα ότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προς την μια πλευρά, ενώ τα αποτελέσματα ήταν εντελώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Το ίδιο συνέβη και με το BREXIT για παράδειγμα. Και είναι πολλοί που ακολουθούν αυτή την λογική και θεωρούν ότι ο Τραμπ θα μπορούσε να νικήσει. Και υπάρχουν πολλοί που δεν αισθάνονται άνετα να πουν ότι υποστηρίζουν τον Τραμπ. Αν κάποιος βάλει μια αφίσα στο γρασίδι, κάποιος εμφανίζεται, τη σκίζει και την καίει. Υπάρχουν επίσης πολλοί που δεν θέλουν τον Τραμπ επειδή νομίζουν ότι είναι ρατσιστής, επειδή δεν θέλει να φέρει μετανάστες, όσουν θέλει η Κλίντον,  ότι είναι σεξιστής, και όμως έχει δείξει ξανά και ξανά ότι έχει πάρα πολλές γυναίκες στις επιχειρήσεις του και ότι σέβεται τις γυναίκες. Υπάρχει πολλοί που δεν τον θέλουν καθόλου, και ίσως υπάρχουν πολλοί που τον θέλουν, αλλά δεν θέλουν να το πουν, επειδή δεν θέλουν να μπουν στην διαδικασία να εξηγούν γιατί τον προτιμούν».

Προετοιμάζονται παντού, για το ενδεχόμενο βίας στους δρόμους. Και από τις δυο πλευρές

Την Τρίτη το βράδυ, όπως εκτιμά η Νικόλ Πεταλλίδη, όλοι θα παρακολουθούν τι θα γίνει. Κανείς δεν πρόκειται να πάει για ύπνο. Πέρα όμως από την δημοσιογραφική προετοιμασία για το βράδυ και την επομένη των εκλογών, η ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφος κάνει λόγο και για την προετοιμασία των αρχών για το ενδεχόμενο βίαιων επεισοδίων. «Προετοιμάζονται παντού, για το ενδεχόμενο βίας στους δρόμους. Και από τις δυο πλευρές» λέει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ως προς τον ρόλο που έπαιξαν τα αμερικανικά ΜΜΕ σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. «Είναι γνωστό» λέει η Νικόλ Πεταλλίδη, «ότι τα μέσα ενημέρωσης κλίνουν προς τα αριστερά ως επί το πλείστον. Δεν θεωρώ ότι λένε ότι η Χίλαρι είναι η καλύτερη και ο Τραμπ ο χειρότερος, αλλά επιλέγουν τι και πώς θα το προβάλλουν. Μπορεί να επιλέξουν κάτι αρνητικό για τον Τραμπ και να το προβάλουν χίλιες φορές, και για την Κλίντον κάτι αρνητικό μια-δυο φορές. Με βάση αυτό δεν θα έλεγα ότι η πλειοψηφία των μέσων μαζικής ενημέρωσης φαίνεται να κλίνει προς Κλίντον».

Εργάζομαι στο δίκτυο από το 2007. Φέρνουμε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους  για μια εποικοδομητική συζήτηση και για τις δύο πλευρές

Από την Τρίτη το βράδυ η Νικόλ Πεταλλίδη θα είναι στο κανάλι. Άλλωστε στις 5 τα ξημερώματα έχει εκπομπή. Και το μεσημέρι της Τετάρτης θα βρίσκεται στο χρηματιστήριο, να καταγράφει τις αντιδράσεις. Η ίδια πάντως θεωρεί ότι το FOX σε αυτές τις εκλογές έκανε μια πραγματικά απίστευτη δουλειά. «Εργάζομαι στο δίκτυο από το 2007. Φέρνουμε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους  για μια εποικοδομητική συζήτηση και για τις δύο πλευρές. Δίνεται η ευκαιρία στον καθένα να πει τις απόψεις του. Έτσι, ενώ τα mainstream ΜΜΕ κλίνουν λίγο προς τα αριστερά, το FOX  έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, να είναι δίκαιο και ισορροπημένο κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής διαδικασίας, δίνοντας σε όλους την ευκαιρία να πουν τις απόψεις τους», λέει χαρακτηριστικά.

*Να σημειωθεί ότι η Νικόλ Πεταλλίδη μαζί με τον επίσης ελληνικής καταγωγής,  Έρνι Ανάστο, εδώ και μια 7ετια είναι τα πρόσωπα που μεταδίδουν live από  channel 9, κανάλι του ομίλου FOX,  την εθνική παρέλαση των Ελλήνων από την 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης,  για την ανεξαρτησία της Ελλάδος από τους Τούρκους το 1821.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα