'Νίπτει τας χείρας του' ο Τραμπ στον πόλεμο Ιράκ - Κούρδων

President Donald Trump speaks with reporters after a meeting with Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., in the Rose Garden of the White House, Monday, Oct. 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci)
President Donald Trump speaks with reporters after a meeting with Senate Majority Leader Mitch McConnell, R-Ky., in the Rose Garden of the White House, Monday, Oct. 16, 2017, in Washington. (AP Photo/Evan Vucci) AP

Η Ουάσινγκτον δεν επιλέγει πλευρά στο Κιρκούκ, είπε ο πρόεδρος Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιλέξει πλευρά στην κρίση ανάμεσα στους ιρακινούς Κούρδους και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, μεσούσης της εξελισσόμενης διένεξης για τον έλεγχο της επαρχίας του Κιρκούκ.

«Δεν θα συμπαραταχθούμε με κάποιο από τα μέρη», πάντως «δεν μας αρέσει το γεγονός ότι συγκρούονται», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια μιας απρογραμμάτιστης συνέντευξης Τύπου στους κήπους του Λευκού Οίκου.

Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τους Κούρδους

«Έχουμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ καλές σχέσεις με τους Κούρδους, όπως γνωρίζετε, και στεκόμαστε επίσης στο πλευρό του Ιράκ, παρότι δεν έπρεπε ποτέ να είχαμε πάει εκεί», συνέχισε ο ρεπουμπλικάνος. Ο Τραμπ είχε ταχθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2016 εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο ιρακινό έδαφος.

Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του Πενταγώνου σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών ότι η ανάκτηση του ελέγχου του Κιρκούκ από τις ιρακινές δυνάμεις έγινε «με συντονισμένες κινήσεις, όχι επιθέσεις».

«Οι στρατιωτικοί και οι σύμβουλοι του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα εναντίον του ΙΚ) δεν υποστηρίζουν ούτε την ιρακινή κυβέρνηση ούτε την κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν όσον αφορά το Κιρκούκ», τόνισε ο συνταγματάρχης Ρομπ Μάνινγκ και πρόσθεσε «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα ενωμένο Ιράκ».

Μολονότι χαρακτήρισε «ατυχή» τη μονομερή απόφαση των Κούρδων να οργανώσουν δημοψήφισμα, ο συνταγματάρχης Μάνινγκ τόνισε πως ο διάλογος παραμένει η καλύτερη επιλογή για να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επιλυθούν τα προϋπάρχοντα προβλήματα «βάσει του ιρακινού Συντάγματος».

Ο συνταγματάρχης Μάνινγκ απέφυγε να πει πόσοι Αμερικανοί βρίσκονται ανεπτυγμένοι στην επαρχία του Κιρκούκ, επιβεβαίωσε πάντως ότι υπάρχουν σύμβουλοι και στις δύο πλευρές. Γίνεται ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Χέδερ Νάουερτ, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον, «πολύ ανήσυχη» για τη βία στο Κιρκούκ, «συνεργάζεται με αξιωματούχους των κυβερνήσεων» των δύο πλευρών προκειμένου «να μειωθούν οι εντάσεις, να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις και να ενθαρρύνει τον διάλογο».

«Προτρέπουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν προκλήσεις τις οποίες θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν οι εχθροί του Ιράκ οι οποίοι έχουν συμφέρον να υποκινήσουν μια εθνοτική και θρησκευτική σύγκρουση», καθώς «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ» και οι εντάσεις ανάμεσα στη Βαγδάτη και την Αρμπίλ μπορεί να «εκτρέψουν την προσοχή» των ιρακινών και των κουρδικών δυνάμεων από αυτή τη «ζωτικής σημασίας αποστολή», συμπλήρωσε η Νάουερτ.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/AP Photo/Evan Vucci

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κιρκούκ: Άρχισε η μάχη των πετρελαιοπηγών - Χτυπούν θέσεις των Κούρδων

Ιράκ: Τελεσίγραφο στους πεσμεργκά να αποσυρθούν από το Κιρκούκ

SHARE: