Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos

Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos

Έχασαν το Νόμπελ Ειρήνης οι Έλληνες νησιώτες. Απονεμήθηκε στον πρόεδρο της Κολομβίας Juan Manuel Santos

Η Νορβηγική Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το φετινό Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον Κολομβιανό Πρόεδρο Juan Manuel Santos για τη συμφωνία στην οποία κατέληξε με τους μαρξιστές αντάρτες FARC προκειμένου να τερματιστεί ένας πόλεμος που κράτησε περισσότερο από 50 χρόνια.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με μικρή διαφορά από τους Κολομβιανούς την Κυριακή, αλλά "το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων είπε όχι στη συμφωνία ειρήνης δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι νεκρή", ανέφερε η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής Νόμπελ Κάσι Κούλμαν Φάιβ.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο.

Για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης είχαν κατατεθεί ούτε λίγο ούτε πολύ 376 προτάσεις από τις οποίες 228 φυσικά πρόσωπα και τα 148 οργανώσεις. Ανάμεσα τους ήταν και οι Έλληνες των ακριτικών νησιών που είτε με αυτοθυσία όπως ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός (σ.σ. με τον οποίο συνομίλησε λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση το πρακτορείο Reuters) ο οποίος έπεφτε στην αφρισμένη θάλασσα για σώσει πρόσφυγες είτε αλλάζοντας την καθημερινότητα τους όπως η Κυρία Μηλίτσα Καμβύση και οι φίλες της που η φωτογραφία τους έκανε τον γύρο του κόσμου (σ.σ. και την Πέμπτη με αφορμή τα Νόμπελ αποτέλεσε το πρόσωπο του time.com).

ΟΗΕ: Η βράβευση του Σάντος θα προσφέρει μια μεγάλη ώθηση στη διαδικασία ειρήνευσης

Ο ΟΗΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κολομβιανό πρόεδρο Μανουέλ Σάντος «προσφέρει μια σημαντική ώθηση» στη διαδικασία ειρήνευσης στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής.

«Συνήθως δεν σχολιάζουμε το Νόμπελ Ειρήνης (...) όμως πιστεύω ότι ο Ύπατος Αρμοστής ελπίζει προφανώς ότι θα προσφέρει μια σημαντική ώθηση στη διαδικασία ειρήνευσης, που γνώρισε πολλά σκαμπανεβάσματα τις τελευταίες δύο εβδομάδες», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Και ο ίδιος ο Υπάτος Αρμοστής Φίλιπο Γκράντι συνεχάρη θερμά τον Σάντος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το Νόμπελ είναι ουσιαστικά μια αναγνώριση «της πολιτικής γενναιότητας» του Κολομβιανού προέδρου.

«Αυτό που είδα επί του πεδίου ήταν μια εξαιρετική δέσμευση της κυβέρνησης, των FARC και της κοινωνίας των πολιτών», εξήγησε ο Γκράντι. «Και είμαι σίγουρος, έχοντας δει αυτή τη δέσμευση, ότι το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο θα αρθεί», κατέληξε ο Ύπατος Αρμοστής.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νόμπελ, Νόμπελ Ειρήνης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νόμπελ Ειρήνης: Ελληνίδες γιαγιάδες vs Μέρκελ. LIVE η ανακοίνωση

SHARE:

24Media Network