Νορβηγία: Δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μπρέιβικ αποφάνθηκε το εφετείο

Νορβηγία: Δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα του Μπρέιβικ αποφάνθηκε το εφετείο

Το εφετείο ανέτρεψε την ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η κράτηση του Μπρέιβικ σε συνθήκες σχεδόν απομόνωσης σ' ένα κελί τριών δωματίων ήταν απάνθρωπη

Ο κατά συρροή δολοφόνος Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ έχασε σήμερα σε μια δίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν εφετείο ανέτρεψε ετυμηγορία κατώτερου δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία η κράτηση του Μπρέιβικ σε συνθήκες σχεδόν απομόνωσης σ' ένα κελί τριών δωματίων είναι απάνθρωπη.

Ο Μπρέιβικ, ένας νεοναζί που τάσσεται κατά των μουσουλμάνων, πυροδότησε μία βόμβα στο Όσλο τον Ιούλιο του 2011 σκοτώνοντας οκτώ ανθρώπους. Στη συνέχεια πυροβόλησε και σκότωσε 69 ανθρώπους, ανάμεσά τους πολλούς εφήβους, σε μια συνάντηση της νεολαίας του τότε κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος.

«Το εφετείο του Μποργκάρτινγκ αποφάσισε ότι ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ δεν υποβάλλεται, και δεν έχει υποβληθεί, σε βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική συμπεριφορά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το δικαστήριο.

Οι αυστηροί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στον Μπρέιβικ, ο οποίος δεν έχει επαφή με άλλους κρατούμενους και δεν έχει εκφράσει μεταμέλεια για τις επιθέσεις, δικαιολογούνται επειδή υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να χρησιμοποιήσει βία στο μέλλον και επειδή άλλοι κρατούμενοι μπορεί να του επιτεθούν, ανέφερε.

Κατώτερο δικαστήριο του Όσλο είχε αποφανθεί το 2016 πως οι συνθήκες κράτησης, που περιλαμβάνουν συχνούς σωματικούς ελέγχους, παραβίαζαν την απαγόρευση «απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης» που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο δικηγόρος του Μπρέιβικ Έισταϊν Στόρβικ εξέφρασε έκπληξη για την ετυμηγορία και είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Νορβηγίας. Αν η αίτησή του απορριφθεί, ο Μπρέιβικ μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όμως το νορβηγικό Ανώτατο Δικαστήριο γενικά αποδέχεται υποθέσεις που εγείρουν ευρύτερα ζητήματα νομικών αρχών. «Το παράθυρο είναι πιο στενό», δήλωσε στο Ρόιτερς η Ίνα Στρέμστατ, επαρχιακή δικαστής.

Το εφετείο σημείωσε πως ο Μπρέιβικ ζει σε ένα κελί τριών δωματίων και μπορεί να βλέπει τηλεόραση και να διαβάζει εφημερίδες και πως η περιορισμένη επαφή του με άλλους κρατούμενους είναι υπό εξέταση.

Πηγή: ΑΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Δικαίωση του Μπρέιβικ από δικαστήριο: Παραβιάστηκαν τα δικαιώματά του

Ο μακελάρης Μπρέιβικ κατηγορεί το κράτος για παραβίαση δικαιωμάτων του

SHARE: