Νότια Κορέα: Το νέο κύμα πανδημίας πυροδότησε την ομοφοβία στη χώρα

Νότια Κορέα: Το νέο κύμα πανδημίας πυροδότησε την ομοφοβία στη χώρα
Άνδρας με μάσκα προχωρά μπροστά από κλειστά κλαμπ στη Νότια Κορέα (AP Photo/Ahn Young-joon) AP

Οι Αρχές της Νοτίου Κορέας καλούν την LGBT+ κοινότητα της χώρας να κάνει ελέγχους για κορονοϊό, ενώ συντηρητικά Μέσα εξαπολύουν ομοφοβικά σχόλια εναντίον της.

Η Νότια Κορέα στα τέλη του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε 909 ημερήσια κρούσματα κορονοϊού, με την πανδημία να φτάνει στην κορύφωσή της. Ωστόσο, η COVID-19 περιορίστηκε και στις 5 Μαΐου πραγματοποιήθηκε και η πρώτη άρση των μέτρων του lockdown.

Αρκετοί Κορεάτες επισκέφθηκαν καταστήματα, καφετέριες, εστιατόρια, ενώ οι νέοι γιόρτασαν στην Itaewon, διάσημη περιοχή για τα νυχτερινά της κλαμπ. Ωστόσο, ένας 29χρονος άντρας, που αργότερα ελέγχθηκε θετικός στον κορονοϊό, επισκέφθηκε πέντε κλαμπ σε ένα βράδυ, προκαλώντας περαιτέρω διάδοση του ιού και νέο κύμα πανδημίας στη χώρα.

Δύο από τα κλαμπ ήταν το HIM και το The King Club, γνωστά για τη δημοφιλία τους στην LGBT+ κοινότητα. Αυτό το γεγονός πυροδότησε πλήθος ομοφοβικών σχολίων από συντηρητικά Media της χώρας, όπως την εφημερίδα της εκκλησίας Kookmin Ilbo.

Κάτι τέτοιο όμως, σύμφωνα με την Deutsche Welle υποβαθμίζει την δουλειά των Αρχών, οι οποίες κάλεσαν όσους επισκέφθηκαν την περιοχή να κάνουν τεστ, ώστε να γίνει η ιχνηλάτιση. Από τα 5.500 άτομα μόνο 3.100 ανταποκρίθηκαν, καθώς υπάρχει ο φόβος στιγματισμού.

“Στην περίπτωση των μολυσμένων ατόμων που συνδέονται με τα κλαμπ στην Itaewon βλέπουμε κριτική και μίσος προς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και σε συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων” τόνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Yoon Tae-ho.

Ενώ οι σεξουαλικές μειονότητες περνούν δύσκολα στην συντηρητική και “παραδοσιακή” κοινωνία της Νοτίου Κορέας, η LGBT+ κοινότητα λειτουργεί σαν αποδιοπομπαίος τράγος της πανδημίας. Την ίδια ώρα, ομάδες της κοινότητας στηρίζουν εκείνους που θέλουν να κάνουν τεστ, αλλά και να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

“Υπάρχει ανησυχία ότι θα χάσουν την δουλειά τους. Δεν υπάρχει νόμος κατά των διακρίσεων που να τους προστατεύει και θα αντιμετωπίσουν ένα ισχυρό κοινωνικό στίγμα” τόνισε στην Deutsche Welle ο David Tizzard, βοηθός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γυναικών της Σεούλ.

“Για αρκετό καιρό, η κοινότητα LGBT + προσπαθεί να ακουστεί και να αναγνωριστεί ως μέρος της κοινωνίας της Νότιας Κορέας. Τώρα ξαφνικά θέλουν το αντίθετο και δεν θέλουν να φανούν λόγω της αντίδρασης στις περιπτώσεις Itaewon. Νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι θυμωμένοι όχι επειδή είναι γκέι, αλλά επειδή ήταν ανεύθυνο να πάνε σε αυτά τα κλαμπ” συμπλήρωσε ο Tizzard.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα