Νότιοι εναντίον Ντάισελμπλουμ για τα ποτά και τις γυναίκες

Νότιοι εναντίον Ντάισελμπλουμ για τα ποτά και τις γυναίκες

Την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup ζητούν Ματέο Ρέντσι, Σάντος Σίλβα και ευρωβουλευτές μετά τις δηλώσεις του πρώτου για τον τρόπο που σπατάλησαν τα χρήματά τους οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Να περιορίσει τις αντιδράσεις επιχειρεί ο ίδιος μέσω του εκπροσώπου του

«Όσο νωρίτερα παραιτηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόσο το καλύτερο», γράφει στο Facebook ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία των «Δημοκρατικών» Ματέο Ρέντσι.

Ο Ρέντσι έκανε τη δήλωση αυτή αναφορικά με τη συνέντευξη του επικεφαλής του Eurogroup σε γερμανική εφημερίδα, στην οποία κατηγόρησε τις χώρες του ευρωπαϊκού Nότου ότι «σπατάλησαν τα χρήματά τους σε γυναίκες και αλκοόλ».

Ο Ρέντσι χαρακτήρισε «χαζές» τις δηλώσεις του Ολλανδού πολιτικού, προσθέτοντας ότι «αρμόζουν σε συζήτηση καφενείου».

«Θεωρώ ότι άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, ο οποίος ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά ίσως δεν το έχει αντιληφθεί, δεν αξίζoυν την θέση που τους έχει δοθεί», έγραψε ο πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος, σε έναν μήνα, για την ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος.

«Αν ο Ντάϊσελμπλουμ θέλει να προσβάλει την Ιταλία, ας το κάνει σπίτι του, όχι με τον θεσμικό του ρόλο» γράφει επίσης ο Ρέντσι. Και "Το κίνημα Πέντε Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο ζήτησε επίσης την άμεση παραίτηση του προέδρου του Eurogroup.

Σίλβα: Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη, όταν ο Ντάισελμπλουμ δεν θα είναι επικεφαλής του Eurogroup

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφορικά με τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «ρατσιστικά, ξενοφοβικά και σεξιστικά» και δήλωσε ότι η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη μόνο εάν αυτός αποχωρήσει.

Ο Ντάισελμπλουμ υπαινίχθηκε σε συνέντευξή του το σαββατοκύριακο στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης που έλαβαν οικονομική βοήθεια από την ΕΕ ξόδευαν τα χρήματά τους σε «αλκοόλ και γυναίκες».

«Η Ευρώπη θα είναι αξιόπιστη ως κοινό σχέδιο την ημέρα που ο κ. Ντάισελμπλουμ θα σταματήσει να είναι επικεφαλής του Eurogroup και θα ζητήσει ξεκάθαρα συγγνώμη από όλες τις χώρες και τους πολίτες που προσβλήθηκαν βαθιά από τα σχόλιά του», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα έκανε παρόμοια σχόλια κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

«Ο πρόεδρος δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να παραμείνει επικεφαλής του Eurogroup», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε αργά χθες στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ είναι «πολύ ατυχή, και, για την πορτογαλική πλευρά, απολύτως απαράδεκτα», δήλωσε ο υπουργός, προσθέτοντας επίσης ότι πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμερίζονται την άποψη αυτή.

Ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Γκονθάλεθ Πονς χαρακτήρισε τα σχόλια «ρατσιστική και σωβινιστική προσβολή στις χώρες του Νότου και τις γυναίκες σε αυτές», καλώντας τον Ντάισελμπλουμ να παραιτηθεί.

Η Ισπανία εδώ και καιρό προσπαθεί να θέσει τον υπουργό Οικονομικών της Λουίς Ντε Γκίντος επικεφαλής του Eurogroup.

Οι πιέσεις στον Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία ως προέδρου του Eurogroup λήγει τον Ιανουάριο, ασκούνται την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συζητήσουν εάν μπορεί να ολοκληρώσει τη θητεία του μετά τη βαριά ήττα που υπέστη το κόμμα του στις ολλανδικές εκλογές.

Στη συνέντευξη, ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι πλουσιότερες χώρες της βόρειας Ευρώπης επέδειξαν αλληλεγγύη προς το Νότο κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη το 2010-2013, παρέχοντάς τους οικονομική βοήθεια.

«Αλλά όποιος τη ζητά, έχει επίσης υποχρεώσεις. Δεν μπορώ να ξοδεύω όλα μου τα χρήματα σε ποτό και γυναίκες και μετά να ζητάω τη στήριξή σου. Αυτή η αρχή ισχύει σε προσωπικό, τοπικό, εθνικό και ακόμα ευρωπαϊκό επίπεδο», φέρεται να δήλωσε.

Ο Σάντος Σίλβα τη χαρακτήρισε ένα «κακό αστείο χρησιμοποιώντας αδιανόητους όρους» και δήλωσε ότι αποτελεί ασέβεια για τις προσπάθειες του πορτογαλικού λαού που υφίστανται χρόνια επίπονης λιτότητας υπό τους όρους της διάσωσης του 2011-14 από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν επέκρινε συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή

Ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δεν επέκρινε κάποια συγκεκριμένη χώρα ή περιοχή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του μετά τα σχόλια του Ντάισελμπλουμ σε γερμανική εφημερίδα, που θεωρήθηκαν αρνητικά για τις χώρες της νότιας Ευρώπης και τροφοδότησαν τις φωνές που ζητούν την παραίτησή του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

«Ο Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε κάποια χώρα ή ομάδα χωρών. Το μήνυμά του είχε αποδέκτες όλες τις χώρες της ευρωζώνης: η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Πρέπει να τηρούμε τους δημοσιονομικούς κανόνες. Αυτό είναι σημαντικό σε προσωπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο», δήλωσε.

(Φωτογραφία: AP Images/Virginia Mayo)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πρόκληση από Ντάισελμπλουμ: Ο Νότος έφαγε τα λεφτά σε ποτά και γυναίκες

Ο Βαρουφάκης απαντά στον Ντάισελμπλουμ για τα λεφτά που 'έφαγαν' οι χώρες του Νότου

Ναι ρε Γερούν, τα φάγαμε στα μπουζούκια και στα γούστα

SHARE:

24Media Network