Ντοκουμέντο: Με τα ματωμένα χρήματα του Καντάφι, έκανε εκστρατεία ο Σαρκοζί

Ντοκουμέντο: Με τα ματωμένα χρήματα του Καντάφι, έκανε εκστρατεία ο Σαρκοζί

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις "καίνε" τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας. Ν. Σαρκοζί. Τι είχε πει γι' αυτόν ο Μουαμάρ Καντάφι (Vid)

Ηχητικό ντοκουμέντο, στο οποίο ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι ακούγεται για πρώτη φορά να υποστηρίζει ότι χρηματοδότησε την καμπάνια του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, το 2007 φέρνει στο φως της δημοσιότητας το France 3.

Την αποκάλυψη είχε κάνει ο δικτάτορας, το Μάρτιο του 2011 στη  δημοσιογράφο της Figaro, Delphine Minoui στην οποία εκμιστηρευτηκε  ότι την άνοδό του στην εξουσία, ο Σαρκοζί την οφείλει στην οικονομική ενίσχυση που του παρείχε.

"Ο Σαρκοζί έχει νοητική αναπηρία... χάρη σε μένα ανήλθε στην προεδρία", ακούγεται να λέει ο Καντάφι στο ντοκουμέντο, το οποίο θα δώσει στη δημοσιότητα το γαλλικό κανάλι France 3.

Το 2012, οκτώ ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών,  ένα έγγραφο επαναφέρε τα ερωτήματα για τις σχέσεις του απερχόμενου προέδρου με το καθεστώς Καντάφι.

Τότε ο διαδικτυακός τόπος Mediapart είχε αποκαλύψει ντοκουμέντο το οποίο αποδίδεται στον Μούσα Κούσα, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Λιβύης.

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι για το έτος 2006 υπήρξε "μια κατ΄αρχήν συμφωνία με την Τρίπολη να χρηματοδοτηθεί ως και 50 εκατ. ευρώ η εκστρατεία του Σαρκοζί το επόμενο έτος".

Ο Σαρκοζί, ο οποίος συνάντησε τον Καντάφι στο Παρίσι το 2007, αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή, επισημαίνοντας ότι ήταν ο κύριος υπερασπιστής της στρατιωτικής εκστρατείας του NATO, που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

(Πηγή: BBC)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Kadhafi affirmait avoir financé la campagne de Sarkozy

SHARE:

24Media Network