Ντοκουμέντο: Προειδοποιούσαν από το 2013 για φωτιά στο Grenfell Tower

Ντοκουμέντο: Προειδοποιούσαν από το 2013 για φωτιά στο Grenfell Tower
Smoke and flames rise from a building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. Metropolitan Police in London say they're continuing to evacuate people from a massive apartment fire in west London. The fire has been burning for more than three hours and stretches from the second to the 27th floor of the building.(AP Photo/Matt Dunham) AP

Ομάδα κατοίκων της περιοχής προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους ασφαλείας στον πύργο Grenfell, που λόγω κακοτεχνιών παρουσίαζε σειρά δυσλειτουργιών στην τάση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ερωτηματικά και έκπληξη προκαλεί το γεγονός πως μια ομάδα πολιτών του Κένσιγκτον, όπου προκλήθηκε η τεράστια φωτιά στο 24όροφο κτίριο προειδοποιούσαν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που εγκυμονούσε ο πύργος Grenfell. “Μόνο ένα καταστροφικό γεγονός θα εκθέσει την ανικανότητα των ιδιοκτητών και θα βάλει τέλος στους κινδύνους διαβίωσης και την αδιαφορία για την υγεία και τους κανόνες ασφαλείας που απειλούν τους ενοίκους του πύργου” σχολίαζε το Grenfell Action Group σε δημοσίευσή του μόλις τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο “KCTMO – παίζοντας με τη φωτιά”. Όπου KCTMO ο οργανισμός που διαχειριζόταν μια σειρά από κτίρια στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και το Grenfell Tower.

“Πιστεύουμε ακράδαντα πως μια σοβαρή φωτιά στον πύργο ή ένα αντίστοιχα σοβαρό γεγονός αποτελεί την πιο πιθανή αιτία που η εταιρία θα βρεθεί ενώπιον των ευθυνών της” γράφουν σε ένα κείμενο που στην πραγματικότητα προέβλεπε την καταστροφή που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τετάρτης. Όπως αναφέρουν, ο οργανισμός KCTMO που διαχειρίζεται μια σειρά από κτίσματα στην περιοχή, απέφυγε κυριολεκτικά στο παρά 5′ παρόμοια φωτιά το 2013, όταν οι κάτοικοι αντιμετώπισαν προβλήματα διαφοράς τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, τα οποία οφείλονταν σε λανθασμένη καλωδίωση.

Η ομάδα έχει προβεί κατά καιρούς, όπως φαίνεται και στο blog που διαθέτουν, σε καταγγελίες για την ασφάλεια του κτιρίου, οι οποίες όπως ισχυρίζονται συγκαλύφθηκαν με ευθύνες και του Βασιλικού Συμβουλίου Κένσιγκτον και Τσέλσι που είναι αρμόδιο για την περιοχή.

Smoke rises from a building on fire in London, Wednesday, June 14, 2017. A massive fire raced through the 27-story high-rise apartment building in west London early Wednesday, sending at least 30 people to hospitals, emergency officials said. (AP Photo/Matt Dunham) AP

 

Οι κοινωνικές κατοικίες που έγιναν στάχτη

Όπως όλα δείχνουν, το κτίριο ανήκει στον οργανισμό KCTMO που συστάθηκε το 1990 προκειμένου να διαχειριστεί δημόσιες κατοικίες της περιοχής. Διοικείται από ένα συμβούλιο οκτώ εκλεγμένων ενοίκων, τεσσάρων μελών του βασιλικού συμβουλίου και τριών ανεξάρτητων μελών. Ωστόσο, ο οργανισμός είχε αναλάβει την πλήρη ανακαίνιση του κτιρίου, σε μια επένδυση 10 εκατ. λιρών και εργασίες που διήρκησαν δύο ολόκληρα χρόνια. Το BBC μεταδίδει πως η ανακαίνιση περιελάμβανε εγκατάσταση συστήματος κεντρικής θέρμανσης και νέα διπλά τζάμια στα παράθυρα του κτιρίου.

Μαρτυρίες από ενοίκους που κατάφεραν να βγουν εγκαίρως από το κτίριο, επιβεβαιώνουν θα λέγαμε τους ισχυρισμούς της ομάδας. Η Ζωή αναφέρει στο BBC πως βρισκόταν στον δεύτερο όροφο όπου ξεκίνησε η φωτιά, όταν κάποιος της χτύπησε την πόρτα προειδοποιώντας τη για το γεγονός. “Όταν έφτασα στο κλιμακοστάσιο, υπήρχε παντού πυκνός καπνός όμως ο συναγερμός για πυρκαγιά δεν χτυπούσε” ανέφερε.

Η Μεγάλη φωτιά ξέσπασε στο κτίριο στα δυτικά του Λονδίνου, το Grenfell Tower, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Τουλάχιστον τριάντα ένοικοι από τον πύργο διαμερισμάτων στο δυτικό Λονδίνο που καίγεται, έχουν μεταφερθεί σε πέντε νοσοκομεία, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για εγκλωβισμένους εντός του πύργου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα