Νυχτερίδες σπέρνουν το θάνατο στο Περού

Νυχτερίδες σπέρνουν το θάνατο στο Περού

Διαβάστε πως επτά παιδιά έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας δαγκωμάτων από νυχτερίδες που είχαν προσβληθεί από λύσσα στο Περού

Επτά παιδιά σε μια κοινότητα αμερινδιάνων του Περού στον Αμαζόνιο έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο και τον Μάιο εξαιτίας δαγκωμάτων από νυχτερίδες που είχαν προσβληθεί από λύσσα, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας στη Λίμα.

"Βάσει των συμπτωμάτων και των ιατρικών εκθέσεων, φαίνεται ότι τα επτά ιθαγενή παιδιά  ματσιγκένγκα πέθαναν από λύσσα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας, η Άνα Μαρία Ναβάρο.

"Τα θύματα είχαν υποστεί δαγκώματα από νυχτερίδες οι οποίες τρέφονται με αίμα" στην Καμανά, 1.160 χλμ. νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας, εξήγησε η ίδια, διευκρινίζοντας ότι δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη κανενός άλλου θύματος στην ιθαγένικη αυτή κοινότητα 720 ανθρώπων.

Η Ναβάρο θεωρεί λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο οι θάνατοι να οφείλονται σε δηλητηρίαση του νερού που προκλήθηκε από διαρροή υγροποιημένου φυσικού αερίου, όπως είχε εκτιμήσει ένα μέλος του κοινοβουλίου στη Λίμα.

Τα παιδιά ήταν από 11 μηνών ως 14 ετών και οι θάνατοί τους σημειώθηκαν από την 13η Απριλίου ως την 20ή Μαΐου.

Οι αρχές έστειλαν κατεπειγόντως ομάδες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες πολίτες, που ζουν σε απομονωμένες περιοχές οι οποίες είναι προσβάσιμες μόνο μετά από πολύωρη πλοήγηση σε παραπόταμους του Αμαζονίου, σε πυκνή ζούγκλα.

Τον Φεβρουάριο του 2011, τουλάχιστον έξι παιδιά είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια άλλη περιοχή του Αμαζονίου εξαιτίας της προσβολής τους από λύσσα που τους μετέδωσαν νυχτερίδες, σύμφωνα με τις αρχές.

Εξάλλου-επίσης χθες-το υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι σχεδόν 100 παιδιά κάτω από πέντε ετών έχασαν τη ζωή τους στο Περού από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο από πνευμονία, λόγω του κύματος ψύχους στη χώρα των Άνδεων. Το σύνολο των θανάτων από πνευμονία ανήλθε σε 94 από την 1η Ιανουαρίου ως την 28η Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων πνευμονίας έφθασε τα 9.286.

Οι περισσότεροι θάνατοι αναφέρθηκαν στο νότιο και στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, στις φτωχότερες περιοχές του Περού.

Το 2011 εξαιτίας της χαμηλής θερμοκρασίας είχαν ασθενήσει και χάσει τη ζωή τους συνολικά 359 παιδιά κάτω από 5 ετών, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η πνευμονία είναι η κυριότερη αιτία της παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως, στοιχίζοντας τη ζωή σε 1,4 εκατ. παιδιά σε ετήσια βάση.

SHARE:

24Media Network