Ο Ακιντζί πήρε θέση κατά της εισβολής στη Συρία και ο Οκτάι του “τράβηξε το αυτί” – Έσβησε την ανάρτησή του ο Τουρκοκύπριος

Ο Ακιντζί πήρε θέση κατά της εισβολής στη Συρία και ο Οκτάι του “τράβηξε το αυτί” – Έσβησε την ανάρτησή του ο Τουρκοκύπριος
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στο γραφείο του στη Λευκωσία AP

Ο Μουσταφά Ακιντζί έκανε το Σάββατο ανάρτηση κατά της τουρκικής εισβολής στη Συρία αλλά εν συνεχεία την απέσυρε. Ιδιαίτερα επικριτικός ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.

“Αδειάζει τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, μετά την σαββατιάτικη τοποθέτησή του για την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Mε tweet, o Οκτάι, γράφει πως, «η δήλωση Ακιντζί έκανε τα κόκαλα των Μουτζαχεντίν και Μεχμέττς να τρίζουν». Πρόσθεσε πως, «στην «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση» του 1974, ο αγώνας του Ηρωικού Στρατού μας, ο οποίος διεξήχθη με στόχο την ειρήνη στην περιοχή, και ο αγώνας συνεχίζεται με την επιχείρηση «Πηγή της Ειρήνης» στη Συρία και διεξάγεται με τον ίδιο πνεύμα.

«Η δήλωση του Ακιντζί με την ιδιότητά του ως Προέδρου σήμερα είναι μια δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης. Πιστεύω ότι αυτή η ατυχής δήλωση δεν αντικατοπτρίζει τη γνώμη των Τουρκοκυπρίων», είπε.

To Σάββατο ο Ακιντζί είχε τονίσει τα εξής σε ανάρτηση την οποία εν τέλει κατέβασε: «Μερικές φορές το να είσαι σιωπηλός δεν είναι επειδή δεν έχεις λόγια να πεις. Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο περίπλοκα που είναι αδύνατο να πεις ” ναι ” ή ” όχι . Εάν δεν μπορείτε να δείτε την ευκαιρία να επηρεάσετε την κατάσταση με αυτά που λέτε, μπορεί επίσης να χρειαστεί να μείνετε σιωπηλός».

Πρόσθεσε πως, «πρέπει να δημιουργήσουμε μια κατάσταση όπου η Συρία μπορεί να φροντίσει τα δικά της όρια εδάφους και η Τουρκία μπορεί να νιώσει ασφαλής. Για αυτό πιστεύω ότι θα ήταν μεγάλο όφελος να δούμε εκ νέου τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Πέρα από αυτό, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να δω τις σχέσεις της Τουρκίας με άλλες χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου. Σε συνεργασία με την ΕΕ, μια Τουρκία που θα είναι καλύτερη για όλους». «Όταν ήμουν 27 χρονών το 1974, υπηρέτησα όπως κάθε νεαρός Τούρκος στο στρατιωτικό κίνημα της Τουρκίας, το οποίο προκλήθηκε από την φασιστική ελληνική γλώσσα.

Οι φίλοι μου μαρτύρησαν στο πλευρό μου σε μάχη στην Λευκωσία · όπως πολλοί από εμάς, έζησα τι σημαίνει πόλεμος. Παρόλο που τότε το αποκαλούσαμε “Ειρηνευτική Επιχείρηση”, ήταν ένας πόλεμος στον οποίο χύθηκε αίμα. Και τώρα, παρόλο που την αποκαλούμε “Ειρηνική Άνοιξη” δεν είναι νερό που χύνεται, αλλά αίμα. Γι’ αυτό και η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία όσο το δυνατόν συντομότερα».

Αυτά το Σάββατο, την Κυριακή ανάρτηση… αγνοείται!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα