Ο Ερντογάν απείλησε να στείλει τον Νετανιάχου… στον Αλάχ

Διαβάζεται σε 2'
Ο Ερντογάν
Ο Ερντογάν Associated Press

Διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Μπένιαμιν Νετανιάχου.

Ακόμη ένα σοβαρό επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σε προεκλογική ομιλία του, την Πέμπτη, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τον Θεό να καταστρέψει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. «Θα στείλουμε τον Νετανιάχου στον Αλάχ. Παραπέμπουμε το γνωστό άτομο που ονομάζεται Νετανιάχου στον Κύριο που υποτάσσει τους πάντες. Είθε ο Κύριός μας να τον κάνει να υποφέρει».

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν άμεση με τον υπουργό Εξωτερικών να καλεί τον απεσταλμένο της Τουρκίας στη χώρα για σοβαρή επίπληξη.

«Έδωσα εντολή στους αξιωματούχους να καλέσουν τον αναπληρωτή πρέσβη της Τουρκίας στο Ισραήλ για μια σοβαρή επίπληξη, μετά τη σοβαρή επίθεση του Ερντογάν στον Νετανιάχου και τις απειλές του. Ζητήσαμε να μεταφερθεί ένα σαφές μήνυμα στον Ερντογάν» δήλωσε ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε:

«Εσείς που υποστηρίζετε το κάψιμο μωρών, δολοφόνους, βιαστές και τον ακρωτηριασμό πτωμάτων από εγκληματίες της Χαμάς, [είστε] ο τελευταίος που μπορεί να μιλήσει για τον Θεό. Δεν υπάρχει Θεός που θα ακούσει εκείνους που υποστηρίζουν τις θηριωδίες και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττουν οι βάρβαροι φίλοι σας της Χαμάς. Σιωπήστε και ντροπή σας».

Ο Ερντογάν εντείνει όλο και περισσότερο τη ρητορική του μετά την 7η Οκτωβρίου, εξαπολύοντας επιθέσεις κατά του Ισραήλ και του Νετανιάχου, και παρέχοντας πλήρη υποστήριξη στη Χαμάς, την οποία αποκάλεσε «μαχητές της ελευθερίας».

«Κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να χαρακτηρίσουμε τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση» δήλωσε σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές του μήνα. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που μιλάει ανοιχτά με τους ηγέτες της Χαμάς και τους υποστηρίζει σταθερά».

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι «ο Νετανιάχου και η κυβέρνησή του, με τα εγκλήματά τους κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα, γράφουν τα ονόματά τους δίπλα στον Χίτλερ, τον Μουσολίνι και τον Στάλιν, όπως οι σημερινοί ναζί».

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες.

Τον περασμένο Οκτώβριο, δε, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η Χαμάς δεν είναι «τρομοκρατική οργάνωση» αλλά «μια ομάδα μουτζαχεντίν που υπερασπίζεται τα εδάφη της».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα