Ο Ερντογάν δια πυρός – Η Τουρκία είναι σήμερα μια άλλη χώρα

Ο Ερντογάν δια πυρός – Η Τουρκία είναι σήμερα μια άλλη χώρα

Ο απεσταλμένος του NEWS 24/7 στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρει το κλίμα στη χώρα την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης - θρίλερ.

Το NEWS24/7 καλύπτει τις τουρκικές εκλογές από την Κωνσταντινούπολη. Διαβάστε την τελευταία ανταπόκριση του Κώστα Κουκουμάκα.

Φεύγοντας από τα γραφεία του AKP στην περιοχή Sütlüce, ξημερώματα πια Δευτέρας, κι αφήνοντας πίσω τον μεγάλο όγκο των υποστηρικτών του Ερντογάν να πανηγυρίζει με ζουρνάδες και καπνογόνα, το ταξί σταμάτησε σε ένα φανάρι. Μια παρέα που είχε αποκοπεί από το υπόλοιπο πλήθος, άρχισε τα ίδια. Ο ταξιτζής είπε κάτι στο στυλ «Κοίτα να δεις τι πάθαμε», καθώς οι ενθουσιασμένοι νεαροί έκλεισαν τον δρόμο και περικύκλωσαν το αυτοκίνητο. Κάποιοι κάθισαν στο καπό και άλλοι φώναζαν στο άνοιγμα των παραθύρων. Ο ταξιτζής, άρχισε τότε ξαφνικά να φωνάζει κι αυτός για τον Ερντογάν και να κάνει το σήμα της νίκης πίσω από το τζάμι. Περάσαμε το μπλόκο και ο οδηγός έχασε πάλι τη μιλιά του, δυναμώνοντας τη μουσική στο ραδιόφωνο. Ως το κέντρο της πόλης οι δρόμοι ήταν άδειοι.

Οι Τούρκοι ζουν έντονα τις εκλογές και πηγαίνουν μαζικά στις κάλπες (η χθεσινή συμμετοχή ξεπερνά το 85%), όμως δεν ήταν όλη η Κωνσταντινούπολη στο πόδι την τελευταία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση, την οποία τα μεγάλα δυτικά μίντια χαρακτήρισαν ως την πιο κρίσιμη των τελευταίων δεκαετιών. Υπάρχει μια σημαντική μερίδα ανθρώπων που δεν συμμετέχει σε πανηγυρισμούς και τις καταγγελίες μεταξύ των δύο βασικών διεκδικητών της προεδρίας. Είναι οι μη προνομιούχοι, αυτοί στους οποίους δεν φτάνει ούτε κομματάκι από τη νομή της εξουσίας ή τις υπηρεσίες ενός πετυχημένου κράτους, κι επίσης εκείνοι που είναι κουρασμένοι με όλα αυτά ή απλώς δεν μιλούν ανοιχτά.

AP Photo/Ali Unal

Ο Ερντογάν κυβερνά για περισσότερα από 20 χρόνια. Μετά το 2012 μπαίνει στο σπιράλ του ισλαμο-εθνικισμού. Γυρίζει την πλάτη στη Δύση (σσ: η ΕΕ δεν επιθυμεί ένταξη της χώρας) και παράλληλα επιδιώκει να αποκτήσει ρόλο-ρυθμιστή στον ισλαμικό κόσμο στη Μέση Ανατολή. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, κυβερνά με αυταρχισμό και τα τελευταία χρόνια βυθίζει την τουρκική λίρα με την αμφιλεγόμενη οικονομική πολίτική του. Ο Ερντογάν, όμως, άντεξε στη χθεσινή οριακή ψηφοφορία διαψεύδοντας όλες τις δημοσκοπήσεις και είναι σε πλεονεκτική θέση ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Αυτό που ενώνει όσους συντάσσονται απέναντί του στην κάλπη είναι η επιθυμία να τον ρίξουν από τον «θρόνο». Η συμμαχία των έξι λέει ότι θα επιδιώξει να αποκαταστήσει το χαμένο έδαφος με τη Δύση και τους πληγωμένους θεσμούς, ωστόσο η ίδια συμμαχία, υπό το CHP, περιλαμβάνει ταυτόχρονα κεμαλιστές, εθνικιστές και σοσιαλδημοκράτες. Αυτοί οι δύο κόσμοι – ο βαθιά συντηρητικός/θρησκευόμενος του Ερντογάν με τον κεμαλικό/κοσμικό του Κιλιτσντάρογλου – λαμβάνουν ποσοστό 49% και 45% αντίστοιχα. Ο Ερντογάν είναι μια ανάσα από τη νίκη τη μεθεπόμενη Κυριακή, όμως για πρώτη φορά το μισό του εκλογικού σώματος ψήφισε εναντίον του. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία είναι σήμερα μια άλλη χώρα.

AP Photo/Ali Unal

Οι άνθρωποι στην Τουρκία δεν μιλούν εύκολα, ακόμη και αυτοί των οποίων η δουλειά είναι να μιλούν, δηλαδή τα κομματικά στελέχη και οι φανατικοί υποστηρικτές των κομμάτων. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κωνσαντινούπολης έμειναν το βράδυ της Κυριακής στο σπίτι. Υπάρχει μια τρέλα με την τάξη και την ανάληψη πρωτοβουλίας που δεν βγάζει νόημα. Στο σχολείο που ψήφισε ο Ερντογάν στην περιοχή Üsküdar της Κωνσταντινούπολης μέτρησα το πρωί της Κυριακής περισσότερα από 100 ξένα δημοσιογραφικά δίκτυα από όλον τον κόσμο. Βρίσκονταν στο προαύλιο του εκλογικού κέντρου, σε πλήρη τάξη πίσω από ένα μεταλλικό χώρισμα. Ο Ερντογάν βγήκε από το σχολείο και πλησίασε τους υποστηρικτές του που τον επευφημούσαν, μιλώντας μαζί τους και μοιράζοντας δώρα στα παιδιά.

Τα δημοσιογραφικά συνεργεία μετακινήθηκαν προς τα εκεί, πάντα όμως πίσω από διαχωριστικά κάγκελα. Τότε, ένας αστυνομικός με πολιτικά άρχισε να ζητά επίμονα από τους οπερατέρ να μη σηκώνουν τις κάμερες ψηλά στα χέρια, αλλά να τις έχουν στον ώμο. Δεν υπήρχε κανένας προφανής λόγος, όμως φαίνεται ότι κάποιος από την ασφάλεια είχε αυτήν την ιδέα, η οποία διαβιβάστηκε και εφαρμόστηκε με επιτακτικό και γκροτέσκο τρόπο.

Η καταμέτρηση των αποτελεσμάτων δεν έχει ολοκληρωθεί. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι πηγαίνουμε σε δεύτερο γύρο στις 28 Μάϊου με ρυθμιστή των εκλογών τον υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, που συγκεντρώνει ποσοστό 5,2%. Οι άνθρωποι στην Τουρκία δεν μιλούν εύκολα, πηγαίνουν όμως στις κάλπες. Η Κωνσταντινούπολη θα ξυπνήσει σήμερα στη γλύκα του Βοσπόρου και τα τζιμάνια στο Πέρα θα βγουν ξανά στην αγορά με τα καρότσια τους. Η απλή ζωή προχωρά παρακάτω.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα