Ο Ερντογάν δίνει νέο ραντεβού με Πούτιν, πετάει “καρφιά” στις ΗΠΑ και “ψαλιδίζει” τις επενδύσεις

Ο Ερντογάν δίνει νέο ραντεβού με Πούτιν, πετάει “καρφιά” στις ΗΠΑ και “ψαλιδίζει” τις επενδύσεις
Ταγίπ Ερντογάν AP

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανανεώνει το ραντεβού του με το Ρώσο ομόλογό του, την ώρα που στο εσωτερικό παραμένει ανοιχτό το καυτό μέτωπο της οικονομίας.

Νέα συνάντηση θα έχουν τη Δευτέρα οι πρόεδροι της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Βασικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η Συρία, την ώρα που η Άγκυρα προσπαθεί να αποσπάσει μια κατάπαυση του πυρός στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά).

«Ο πρόεδρος Ερντογάν θα συναντηθεί για άλλη μια φορά με τον πρόεδρο Πούτιν τη Δευτέρα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος διευκρίνισε στη συνέχεια στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σότσι, στη Ρωσία

. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια μιας συνόδου κορυφής για τη Συρία την οποία διοργάνωσε ο Ιρανός ομόλογός τους, Χασάν Ροχανί, στην Τεχεράνη. Κατά τη συνάντηση αυτή κορυφής, ο Ερντογάν προσπάθησε χωρίς επιτυχία να πείσει τους δύο ομολόγους του να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου οι δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού, υποστηριζόμενες από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, μοιάζουν έτοιμες εδώ και πολλές ημέρες να εξαπολύσουν επίθεση. Η επαρχία Ιντλίμπ είναι το τελευταίο προπύργιο της ένοπλης αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, αλλά ελέγχεται κατά 60% από την τζιχαντιστική οργάνωση Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), η κύρια συνιστώσα της οποίας είναι το πρώην παρακλάδι της Αλ Κάιντα στη Συρία.

Στον “πάγο” οι επενδύσεις

Με το θέμα της οικονομίας να συνεχίζει να “καίει” τους Τούρκους, ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση βάζει στον πάγο τις νέες επενδύσεις, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η ανοχή του απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια έχει τα όριά της.

Σε ομιλία του προς αξιωματούχους του κόμματός του, του ΑΚ, ο Ερντογάν δήλωσε ότι υπουργεία της κυβέρνησής του επανεξετάζουν τα επενδυτικά τους σχέδια και δεν θα εξετάσουν την πραγματοποίηση περαιτέρω νέων επενδύσεων. Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με διψήφιο πληθωρισμό, που τον Αύγουστο εκτοξεύθηκε σχεδόν στο 18%, και μια κατάρρευση της λίρας, που πριν έναν μήνα βυθίστηκε στο χαμηλό επίπεδο ρεκόρ των 7,24 λιρών ανά δολάριο.

Σήμερα, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος κινείτο γύρω στις 6,100 λίρες ανά δολάριο, μία ημέρα αφού η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και μία πάνω από μια δεκαετία στο βασικό της επιτόκιο, στο 24%.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, που την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες ενός μεσοπρόθεσμου οικονομικού σχεδίου, έχει υποσχεθεί μέτρα μείωσης του κόστους και πιο αποτελεσματικές δαπάνες. «Δεν μελετάμε επί του παρόντος νέες επενδύσεις», δήλωσε σήμερα ο Ερντογάν. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν έκτακτες και απαραίτητες επενδύσεις, αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά εκτός από αυτό, θα αρχίσουμε να επανεξετάζουμε (τις επενδύσεις)». Αυτές που έχουν υλοποιηθεί τουλάχιστον σε ποσοστό 70% θα ολοκληρωθούν, πρόσθεσε ο Ερντογάν, αλλά «όλα τα υπουργεία μας θα επανεξετάσουν τις επενδύσεις τους και θα υλοποιήσουν το έργο τους θέτοντας προτεραιότητες».

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια. Κάλεσε τους Τούρκους να μετατρέψουν όλες τις οικονομίες τους σε τουρκικές λίρες και δήλωσε πως ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Οι ΗΠΑ “έβαλαν” λόγια…

«Αντιμετωπίσαμε μια απεχθή επίθεση με στόχο την τουρκική οικονομία αφού χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας». Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως η Τουρκία θα δει το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας μετά τη χθεσινή σημαντική αύξηση των επιτοκίων της. Χθες

Πέμπτη η κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιό της κατά 6,25 ποσοστιαίες μονάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα