Ο Ερντογάν επιμένει και απειλεί: “Να μας σέβονται οι ΗΠΑ γιατί αλλιώς…”

Ο Ερντογάν επιμένει και απειλεί: “Να μας σέβονται οι ΗΠΑ γιατί αλλιώς…”
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Πιο εμπρηστικός από ποτέ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με άρθρο του στους "New York Times" και νέες δηλώσεις ανεβάζει τους τόνους στην αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ, κάνοντας προκλητική αναφορά και για την εισβολή στην Κύπρο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναζητήσουν νέους συμμάχους καθώς ο διπλασιασμός των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έχει προκαλέσει την κατρακύλα σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ της τουρκικής λίρας.

Σύμφωνα με σημερινό άρθρο του που δημοσιεύεται στην New York Times, ο Ερντογάν είπε ότι η συνεργασία της χώρας του με τις ΗΠΑ κινδυνεύει καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα αρχίσει να αναζητεί νέους συμμάχους. Ο Ερντογάν προειδοποίησε την Ουάσινγκτον να μην θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις με την Άγκυρα σημειώνοντας ότι, διαφορετικά, η χώρα του θα αρχίσει να αναζητεί “νέους φίλους και συμμάχους”.

“Αν οι ΗΠΑ δεν αρχίσουν να σέβονται την εθνική κυριαρχία της Τουρκίας και δεν αποδείξουν ότι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το έθνος μας, η συνεργασία μας πιθανόν να κινδυνεύει”, έγραψε στην εφημερίδα ο Ερντογάν. “Προτού να είναι πολύ αργά, η Ουάσινγκτον θα πρέπει να εγκαταλείψει την στρεβλή άποψη ότι η σχέση μας μπορεί να είναι ασύμμετρη και να αποδεχτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές”.

“Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η μονομέρεια και η έλλειψη σεβασμού θα μας αναγκάσει να ξεκινήσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους” σημείωσε επίσης.

Προκλητική δήλωση για την εισβολή στην Κύπρο

Στο άρθρο του στους New York Times, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει προκλητικά ότι «Τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον», υπερασπιζόμενος πλήρως την πολιτική του Αττίλα.

«Η Τουρκία έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι μπορεί μόνη της να φροντίζει τις υποθέσεις της εάν οι ΗΠΑ αρνούνται να ακούσουν», επισημαίνει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Προτίμησαν έναν πάστορα από εμάς

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον σύμμαχό τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, για έναν χριστιανό Αμερικανό πάστορα και αυτού του είδους η μεταχείριση έχει ενοχλήσει και έχει αναστατώσει την Άγκυρα, δήλωσε επίσης ο Τούρκος πρόεδρος το Σάββατο, πυροδοτώντας περαιτέρω το κλίμα.

“Αν οι ΗΠΑ μας γυρίζουν την πλάτη τους…επιλέγοντας αντί ημών έναν πάστορα, συγγνώμη…συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα”, είπε ο Ερντογάν ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας.

“Η αντιμετώπιση από την Αμερική του στρατηγικού της εταίρου μας ενόχλησε, μας αναστάσωσε”. Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα–από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, μέχρι τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, αλλά κυρίως την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα