Ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας – Ποιοι ηγέτες έδωσαν το “παρών” στην τελετή

Ο Ερντογάν ορκίστηκε πρόεδρος της Τουρκίας – Ποιοι ηγέτες έδωσαν το “παρών” στην τελετή
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Στην αίθουσα της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, παρουσία περίπου 20 ξένων ηγετών και 45 υπουργών Εξωτερικών, διεξήχθη η ορκωμοσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επανεξελέγη την περασμένη Κυριακή στην προεδρία της Τουρκίας, ορκίστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (3/6) στην Αγκυρα για μια νέα πενταετή θητεία και στη συνέχεια θα ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους … να υπακούω στο σύνταγμα, τους νόμους, τη δημοκρατία, τις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο.

Στο πλαίσιο της τελετής, 101 βολές εκτοξεύθηκαν από πυροβόλα από τις διοικήσεις των αεροπορικών, χερσαίων και ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας.

Εκτός από περίπου 20 ηγέτες κρατών που παρέστησαν στην τελετή, η Αγκυρα επιβεβαίωσε και την παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Τουρκία, που επιμένει να ασκεί βέτο στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία εδώ και 13 μήνες, δέχεται πιέσεις να αλλάξει στάση ως τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλιο στο Βίλνιους.

«Ξεκάθαρο μήνυμα προς τους Σουηδούς φίλους μας: Σεβαστείτε τις δεσμεύσεις σας (…) και λάβετε συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν» έγραψε στο Twitter την Πέμπτη το βράδυ ο νυν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αλλο ένα καυτό ζήτημα είναι ο κατάλογος των υπουργών που θα ανακοινωθεί το βράδυ του Σαββάτου, μετά την τελετή, και ο οποίος πρόκειται να δώσει μια ιδέα για την πορεία που θέλει να ακολουθήσει ο Ερντογάν για την ανάταξη της οικονομίας της Τουρκίας, που διέρχεται κρίση.

Το τουρκικό κοινοβούλιο AP

Υψηλοί προσκεκλημένοι

Η τελετή της ορκωμοσίας ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 15:00, ενώ στις 16:00 ο τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε ως είθισται το Μαυσωλείο του Ατατούρκ και στις 17:00 παρέστη σε ειδική τελετή στο Προεδρικό συγκρότημα.

Θα ακολουθήσει επίσημο δείπνο στο παλαιό προεδρικό μέγαρο της Çankaya προς τιμή των καλεσμένων.

Υψηλή είναι η εκπροσώπηση από τις Τουρκογενείς χώρες, αφού παρίστανται οι πρόεδροι του Αζερμπαϊτζάν, Καζακστάν, Κιργιζία, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν.

Παρών επίσης και ο πρόεδρος Μαδούρο της Βενεζουέλας. Εκ μέρους της Ελλάδας παρίσταται ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης.

Από την Ευρώπη, παρίστανται οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, Κοσσυφοπεδίου, Μαυροβουνίου και Βόρειας Μακεδονίας. Αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Γερμανίας Christian Wulf και ο πρώην Καγελάριος Σρέντερ. Επίσης, ο πρώην Σουηδός πρωθυπουργό Κάρλ Μπίλντ.

Μεταξύ των πρωθυπουργών είναι ο Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ο Νικόλ Πασινιάν της Αρμενίας και ο Πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντιμπέιμπε.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πολλοί πρόεδροι και πρωθυπουργοί έρχονται από κράτη της Αφρικής ενώ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας παρίσταται ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμας Vyacheslav Viktorovich Volodin. Εκ μέρους του ΝΑΤΟ ο ΓΓ Γενς Στολτενμπεργκ, ο οποίος αναμένεται να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο και αξιωματούχους για το θέμα της Σουηδίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα