Ο Ερντογάν σε ρόλο Σουλτάνου έστησε φιέστα για την άλωση. Ζητούν να γίνει Τζαμί η Αγία Σοφία

default image

Την Κυριακή 29 Μαΐου συμπληρώθηκαν 563 χρόνια από την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Η φιέστα που έστησε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και οι εμπρηστικές δηλώσεις (Vid)

Aεροβατικό σμήνος, ορχήστρα 563 ατόμων, τεράστιες οθόνες προβολής για την 3D αναπαράσταση της άλωσης, εκατοντάδες στρατιώτες με στολές του 1453, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και μια ομιλία “εθνικού φρονήματος” με επεκτατικές βλέψεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστησε μια πανηγυρική φιέστα για τη συμπλήρωση 563 ετών από την άλωση της Πόλης.

Για την ασφάλεια του “Σουλτάνου” αναπτύχθηκαν πάνω από εννέα χιλιάδες αστυνομικοί, πέντε ελικόπτερα, ένα υποβρύχιο, μία φρεγάτα και πάνω από χίλιοι επίλεκτοι αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Στην εκδήλωση βρέθηκε δίπλα στον Ερντογάν και ο νέος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία Γενικαπί, όπου ο Ερντογάν προσγειώθηκε με ελικόπτερο μπροστά από ένα τεράστιο πλήθος που έφτανε κοντά στο ένα εκατομμύριο, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η ομιλία του μετατράπηκε σε φιέστα υπέρ του προεδρικού συστήματος που θέλει να περάσει, το οποίο θα επαυξήσει τις εξουσίες του. Ο δε λόγος του, ήταν στημένος έτσι ώστε να τονώσει το φρόνημα των ψηφοφόρων του.

Στέλνοντας χαιρετισμούς σε όλους τους Τούρκους απανταχού της Ευρώπης και της Ασίας, ο Ερντογάν είπε: “Η Κωνσταντινούπολη ενώνει δύο ηπείρους, με χαμόγελο αλλά και δάκρυ. Σας χαιρετώ όλους σας, έναν προς έναν, όλα τα αδέλφια μας από το Σεράγεβο ως το Μπακού. Από το Τουρκεστάν και την Κριμαία, όπως ήταν η παλιά γεωγραφία του έθνους μας. Χαιρετίζω τη Δαμασκό, τη Βαγδάτη, το Κάιρο, την Τρίπολη και όλες τις μεγάλες μας πόλεις. Υποκλινόμαστε μόνο ενώπιον του Αλλάχ.

Ανεβάζοντας του εθνικιστικούς τόνους, ανέφερε: “Σήμερα γιορτάζουμε την Άλωση, η οποία έγινε πριν από 563 χρόνια. Στην πραγματικότητα όμως, να ξέρετε ότι αυτό ήταν το τέλος μιας κατάκτησης, όχι η αρχή της. Η Άλωση είναι εκδίκηση”.

Επίσης, προέβλεψε πως το 2023, όταν θα συμπληρώνονται 570 χρόνια από την άλωση, “η Τουρκία θα έχει πετύχει τους στόχους της και χάρη στο πρόγραμμα ανάπτυξης που εφαρμόζουμε θα είναι ανάμεσα στις 10 πιο ισχυρές οικονομίες του κόσμου”.

Τέλος, ο ιμάμης που έκανε την προσευχή πλάι στον Ερντογάν, εξέφρασε την επιθυμία η Αγία Σοφία να γίνει ξανά τέμενος. Χθες άλλωστε, χιλιάδες φανατικοί μουσουλμάνοι συγκεντρώθηκαν έξω από την Αγία Σοφία για να προσευχηθούν, ζητώντας να γίνει Τζαμί.

“Στο όνομα των χιλιάδων αδελφών μας απαιτούμε να μας επιτραπεί η προσευχή μέσα στο τέμενος της Αγίας Σοφίας”, ανέφερε ο Σαλίγ Τουρχάν, πρόεδρος της οργάνωσης νέων Ανατολία που διοργάνωσε την διαδήλωση, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Dogan.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της οργάνωσης έχουν συγκεντρωθεί εκατομμύρια υπογραφών που ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να δώσει το “πράσινο φως” ώστε να ανοίξει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα