Ο Ερντογάν συνέλαβε 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Ο Ερντογάν συνέλαβε 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Έντεκα οι συλληφθέντες βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δηλώνει το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών. Ανάμεσα τους και ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς. Έκρηξη έγινε στο Ντιγιαρμπακίρ κοντά στο αστυνομικό τμήμα με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Αποκλείστηκε η πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τους δύο συμπροέδρους και άλλους εννιά βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) της Τουρκίας πριν τα ξημερώματα σήμερα λόγω της άρνησής τους να δώσουν κατάθεση για εγκλήματα που σχετίζονται με "τρομοκρατική προπαγάνδα".

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας, εκδόθηκαν εντολές σύλληψης για 13 βουλευτές, αλλά κρατήθηκαν μόνο 11, καθώς οι άλλοι δύο βρίσκονται στο εξωτερικό. Νωρίτερα, οι δικηγόροι του κόμματος είχαν πει ότι 15 συνολικά βουλευτές βρίσκονται υπό κράτηση.

ADVERTISING
Ο Ερντογάν συνέλαβε 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Η τουρκική αστυνομία έκανε επιδρομή στα σπίτια των συμπροέδρων Σελαχαντίν Ντεμιρτάς στην Άγκυρα και Φιγκέν Γιουκσέκνταγ στο Ντιγιαρμπακίρ, τη μεγαλύτερη πόλη στη κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιοχή της Τουρκίας, είπαν οι δικηγόροι του κόμματος στο πρακτορείο Reuters.

Λίγες ώρες μετά σημειώθηκε έκρηξη στο κέντρο της πόλης, κοντά στο αστυνομικό τμήμα όπου οδηγήθηκαν οι βουλευτές, όπως μετέδωσε το CNNTurk. Ο απολογισμός της έκρηξης είναι οκτώ νεκροί και τουλάχιστον 100 τραυματίες, ενώ άγνωστος είναι ο δράστης.

Η έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα το πρωί προκλήθηκε από παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο, σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της επαρχίας, που εκφράζει την εκτίμηση ότι την επίθεση πραγματοποίησαν μέλη του PKK.

Ο Ερντογάν συνέλαβε 11 βουλευτές του φιλοκουρδικού κόμματος. Έκρηξη στο Ντιγιαρμπακίρ

Σημειώνεται ότι το Ντιγιαρμπακίρ είναι η μεγαλύτερη σε πληθυσμό Κούρδων, πόλη της Τουρκίας.

"Το HDP κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει εναντίον του πραξικοπήματος του καθεστώτος Ερντογάν", παρότρυνε το κόμμα σε μήνυμα στο Twitter, αναφερόμενο στον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Σελαχαντίν Ντεμιρτάς έστειλε μήνυμα στο Twitter, από το σπίτι του στο Ντιγιαρμπακίρ, "Οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόρτα του σπιτιού μου για να με συλλάβουν".

Επιδρομή και στα κεντρικά του κόμματος

Η αστυνομία έκανε επιδρομή επίσης και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στο κέντρο της Άγκυρας, και διεξήγαγε έρευνα. Πλάνα της τηλεόρασης δείχνουν στελέχη του κόμματος να φιλονικούν με την αστυνομία κατά τη διάρκεια της επιδρομής, και ένας αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Reuters ότι η πρόσβαση στο δρόμο που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία έχει αποκλειστεί από πολλά περιπολικά και εξοπλισμένα αυτοκίνητα.

Μια ομάδα διαδηλωτών φωνάζοντας συνθήματα προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία του κόμματος, αλλά εμποδίστηκε από την αστυνομία προτού μπουν στο δρόμο, σύμφωνα με μάρτυρα.

"Πολύ άσχημα νέα από Τουρκία. Ξανά. Τώρα κρατούνται βουλευτές του HDP", είπε σε μήνυμά της στο Twitter η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη Τουρκία.

Αποκλείστηκε η πρόσβαση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

Μια γενικευμένη δυσκολία πρόσβασης σε ιστότοπους κοινωνικών δικτύων όπως του Twitter και του Facebook καθώς και της εφαρμογής ηλεκτρονικών μηνυμάτων WhatsApp αναφέρθηκε διάσπαρτα στη Τουρκία μετά την έναρξη των συλλήψεων, που ξεκίνησαν τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας Turkey Blocks, η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε και οι σελίδες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το HDP είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου της Τουρκίας, με 59 έδρες σε σύνολο 550 εδρών. Οι βουλευτές στη Τουρκία συνήθως διατελούν υπό ασυλία, αλλά η ασυλία του κόμματος άρθηκε στις αρχές του χρόνου αυτού.

Η Τουρκία κατηγορεί το HDP ότι διατηρεί δεσμούς με το μαχητικό Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία.

Ανησυχεί η Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι «εξαιρετικά ανήσυχη» μετά τη σύλληψη των μελών της ηγεσίας και βουλευτών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) και ήλθε σε επαφή με την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Εξαιρετικά ανήσυχοι με τη σύλληψη» του Σελαχατίν Ντεμιρτάς «και των άλλων βουλευτών» του HDP. «Σε επαφή με τις αρχές. Σύγκληση σύσκεψης των πρεσβευτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα», ανακοίνωσε στον λογαριαμσό της στο Twitter η Φεντερίκα Μογκερίνι, μετά τη σύλληψη τη νύκτα των δύο συμπροέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος, του δεύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και δέκα ακόμη βουλευτών.

(Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network